POVRATAK NA PLAN A: Engleska ukinula obavezno nošenje maski i kovid potvrde! Ovako će se nositi sa virusom
Foto: Dinendra Haria/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

pandemija

POVRATAK NA PLAN A: Engleska ukinula obavezno nošenje maski i kovid potvrde! Ovako će se nositi sa virusom

Planeta -

Nakon nezgodnog, ali prilično kratkog povratka merama borbe protiv korona virusa podstaknutim varijantom omikron, Engleska se vraća "Planu A" - učenju kako da živi sa zarazom koja će verovatno ostati.

Veruje se da će buster doze, antivirusne pilule i lakše posledice omikrona omogućiti vladi da se nosi sa virusom koji najverovatnije neće moći da se iskoreni. Druge zemlje koje takođe žele da omoguće normalan rad kompanijama i slobodu pojedincima pažljivo će pratiti kako će se epidemija razvijati u Engleskoj nakon ukidanja mera.

Ukinute kovid-potvrde

Prošle nedelje su ukinute preporuke o radu od kuće, a mere poput nošenja maski i kovid-propusnica, takođe uvedene u Engleskoj prošlog meseca zbog omikrona, okončane su u četvrtak, pa su se mere vratile na nivo na kom su bile prošlog jula.

Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost priprema (UKHSA) sprema se ubuduće da promeni fokus na podršku ranjivim pojedincima umesto da uvodi mere na nacionalnom nivou, prema nacrtu politike.

0654946501, London, Velika Britanija
foto: Maureen McLean / Alamy / Alamy / Profimedia

"Dok počinjemo da živimo sa kovidom, odgovor UKHSA-e na kovid će se preusmeriti sa nacije na ciljan odgovor, fokusiran na zaštitu najranjivijih", piše u nacrtu. "Pobrinućemo se da naš budući odgovor bude još učinkovitiji, fleksibilniji i lakši za građane kao i da obezbeđuje vrednost za novac".

150.000 mrtvih

Britanski premijer Boris Džonson, u čijem mandatu je od kovida umrlo 150.000 ljudi, sedmi najveći broj u svetu, u decembru je bio primoran da predstavi "Plan B" mera, zbog čega je razbesneo neke od sopstvenih zastupnika. Sada ima snažan politički imperativ da ih odbaci.

Dok policija istražuje okupljanja u njegovim prostorijama tokom kovid-lokdauna, u očiglednom kršenju zakona koji je sam nametnuo, suočio se s najvećom krizom svoje karijere, dok mnogi članovi parlamenta iz njegove stranke smatraju da se život što pre mora vratiti u približnu normalu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track