KO RAZGOVARA, NE PUCA: Šefica nemačke diplomatije brani odluku Berlina da ne pošalje oružje u Ukrajinu
Foto: EPA / Clemens Bilan

kriza na istoku

KO RAZGOVARA, NE PUCA: Šefica nemačke diplomatije brani odluku Berlina da ne pošalje oružje u Ukrajinu

Planeta -

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok čvrsto je stala iza odluke Berlina da ne pošalje oružje Ukrajini, u momentu kada se spekuliše o eventualnoj ruskoj invaziji.

Nespremnost Nemačke da se pridruži drugim članicama NATO-a poput Sjedinjenih Država, Britanije i baltičkih zemalja izazvala je čuđenje među saveznicima i frustraciju prozapadne ukrajinske vlade u Kijevu.

Nova nemačka vlada socijaldemokrata Olafa Šolca saopštila je da radi na smirivanju krize, ali je odbacila slanje smrtonosnog oružja, što je pozicija koju je bila zauzela i bivša vlada Angele Merkel.

Zaokret za 180 stepeni po ovom pitanju trebalo bi da bude napravljen samo sa "punom svešću i pre svega bez zatvaranja vrata koja su se u ovom trenutku samo okvirno ponovno otvorila", rekla je Berbok u Bundestagu.

"Ko razgovara, ne puca. Stoga je jednostavno pogubno odbaciti nastavak dijaloga", rekla je Berbok aludirajući na razgovore Moskve i Vašingtona, ali i ukrajinskih i ruskih političkih savetnika u Parizu.

Ministarka je ponovila da Nemačka podržava ukrajinsku vojsku slanjem 5000 šlemova, što je Kijev odbacio kao "čisto simboličan gest".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track