KULTNI ROMAN U SAD NA UDARU ZBOG RASNE OSETLJIVOSTI: Kome smeta knjiga UBITI PTICU RUGALICU?
Foto: Thomas Bethge / Alamy / Alamy / Profimedia

NEOBJAŠNJIVO

KULTNI ROMAN U SAD NA UDARU ZBOG RASNE OSETLJIVOSTI: Kome smeta knjiga UBITI PTICU RUGALICU?

Planeta -

Školski odbor iz malog grada pored Sijetla glasao je da prestane da zahteva od učenika da čitaju kultni roman o rasizmu i nepravdi na dubokom jugu iz doba Džima Kroua.

Školski odbor Mukilteo odobrio je rezoluciju da ukloni „Ubiti pticu rugalicu“ iz svog nastavnog plana i programa za deveti razred nakon pritužbi da je rasno neosetljiv, navodi Foks Njuz.

Taj potez je navodno imao podršku okružnog nadzornika.

Roman Harper Li iz 1960. o crncu koji je lažno optužen da je silovao belu ženu i dalje bi se nalazio u školskoj biblioteci, a nastavnici bi i dalje mogli da daju klasik beletristike ako žele, navodi se u članku.

Roditelji, učenici i nastavnici su se velikom većinom izjasnili protiv toga da učenici čitaju knjigu na sastanku odbora u ponedeljak uveče, navodi se u saopštenju.

„Iz primljenih komentara bilo je jasno da postoje mnoga legitimna i promišljena mišljenja o ovom romanu i njegovom mestu u školskom programu“, rekla je portparol okruga Dajan Bredford.

Ubiti pticu rugalicu
foto: Vikipedija

„Učenici koji su podelili svoja iskustva i razmišljanja sa odborom bili su posebno ubedljivi u svom rezonovanju da postoje i drugi romani koji mogu podučavati slične književne konvencije i teme bez nanošenja dalje štete učenicima".

Hvaljeni roman smešten je u vreme Velike depresije u ruralnoj Alabami i napisan očima mlade bele devojke koja uči o užasima segregacije i strukturalnog rasizma u svojoj zajednici. N-reč se realno koristi desetinama puta u svom dijalogu.

Školski okrug Mukilteo će imati roman u biblioteci ako učenici ili nastavnici odluče da ga pročitaju, ali to neće biti uslov.

Crna bivša učenica u pretežno belom gradu rekla je odboru da je bilo „neprijatno“ i „traumatično“ biti jedina obojena osoba u njenom razredu kada je knjiga bila dodeljena.

„Rekla je da je to zapravo dovelo do više upotrebe reči na n i da se osećala maltretiranom kao rezultat njenog odgovora na času“, navodno je rekao Bredford.

Priča o punoletstvu, koja je inspirisala filmsku adaptaciju nagrađenu Oskarom, proglašena je za najomiljeniji američki roman od strane gledalaca PBS-a 2018.

Nekada potrebna lektira u školama širom zemlje, sve veći broj okruga je uklonio knjigu iz školskih planova zbog povećane rasne osetljivosti poslednjih godina.

Kurir.rs/NY Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track