NISAM OPTIMISTA DA MOŽEMO DA ZAUSTAVIMO RUSE U UKRAJINI: Britanski ministar odbrane brutalno iskren pred sastanak sa Šojguom!
Foto: Profimedia

jasno

NISAM OPTIMISTA DA MOŽEMO DA ZAUSTAVIMO RUSE U UKRAJINI: Britanski ministar odbrane brutalno iskren pred sastanak sa Šojguom!

Planeta -

Britanski ministar odbrane Ben Volas priznao je da "nije optimista" da se ruski upad u Ukrajinu može zaustaviti dok se priprema da se sastane sa svojim kolegom u Moskvi.

Volas je rekao za Bi-Bi-Si iz Nemačke da još uvek postoji „šansa” da se invazija zaustavi, ali je dodao: „Nisam optimista”.

Ovaj 51-godišnjak je takođe potvrdio da će se uskoro sastati sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Moskvi.

To dolazi nakon što je ministarka spoljnih poslova Liz Trus rekla da Velika Britanija ne isključuje podršku ličnim sankcijama protiv predsednika Vladimira Putina u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Gospođa Trus je dala komentare nakon što je američki predsednik Džo Bajden sugerisao da bi kažnjavanje ruskog predsednika mogla biti opcija u slučaju invazije.

Na pitanje u utorak da li može da vidi sebe kako sankcioniše Putina u tim okolnostima, Bajden je rekao novinarima: „Da, video bih to“.

Upitana da li će Ujedinjeno Kraljevstvo podržati lične sankcije ruskom predsedniku, gospođa Trus je u sredu u emisiji Bi-Bi-Si radija 4 rekla da vlada „ništa nije isključila”.

„Nismo isključili ništa što se tiče sankcija, a zapravo ćemo doneti zakone da pooštrimo naš režim sankcija i osiguramo da smo u potpunosti u mogućnosti da pogodimo i pojedince i kompanije, i banke, u Rusiji u slučaju upada. ," rekla je.

„Ono što je važno je da svi naši saveznici rade isto, jer ćemo kolektivnom akcijom, pokazujući Vladimiru Putinu da smo ujedinjeni, pomoći da se odvrati ruska invazija.

Premijer je u utorak rekao da je Britanija spremna da rasporedi trupe da zaštiti NATO saveznike u Evropi ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, jer je upozorio da se Putin suočio sa „svirepim” ukrajinskim otporom.

Upitana o tome na BBC Radio 4 Tudej,Truss je rekla: „Mi već raspoređujemo trupe u Estoniji kao deo našeg pojačanog prisustva. Gledamo šta još možemo da uradimo. Veoma blisko sarađujemo sa saveznicima.

„Imao sam sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a u Briselu ranije ove nedelje da razgovaramo o tome, ali Velika Britanija je već na čelu obezbeđivanja snaga u Estoniji i pružanja šire podrške širom istočne Evrope.

„Ali nema sumnje, NATO je odlučan da poveća podršku na istočnom krilu kako bi podržao naše NATO saveznike, prema kojima, naravno, imamo jake obaveze.

Kurir.rs/Ivning Standard

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track