AKO SE RUSIJA PITA, RATA NEĆE BITI! Lavrov poslao snažnu poruku ali i upozorenje: Ne želimo ni da se naši interesi gaze i ignorišu
Foto: EPA / RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

pomirljivi tonovi

AKO SE RUSIJA PITA, RATA NEĆE BITI! Lavrov poslao snažnu poruku ali i upozorenje: Ne želimo ni da se naši interesi gaze i ignorišu

Planeta -

Rusija je danas poslala snažnu poruku da ne želi rat, iako nije zadovoljna odgovorom Zapada na svoje zahteve.

"Ako zavisi od Rusije, neće biti rata. Ne želimo ratove. Ali ne želimo ni da se naši interesi gaze i ignorišu", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u razgovoru za lokalne radio stanice.

Rusija je grupisala desetine hiljada vojnika na granicu s Ukrajinom, tražeći od zapada pravne garancije da se NATO neće dodatno širiti na istok i postavljati raketne sisteme na ukrajinskoj teritoriji.

SAD i njihovi saveznici upozorili su ruskog predsednika Vladimira Putina da će Rusija biti snažno i brzo ekonomski sankcionisana ako napadne Ukrajinu.

Lavrov je rekao da Zapad ignoriše ruske interese, ali da u pismenim odgovorima koje su SAD i NATO dali Rusiji u sredu ima "barem nečega“. Pismo još nije objavljeno.

NATO i Vašington ponavljaju da su spremni na dijalog sa Moskvom o kontroli naoružanja i merama izgradnje poverenja. Odbili su druge zahteve, uključujući onaj da Ukrajina nikad ne sme da postane članica Severnoatlantskog saveza.

Lavrov je najavio da će se u narednim nedeljama sastati s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom. Ne otkrivši više detalja, rekao je da su američki predlozi bolji od NATO-vih.

U petak je pomirljiv bio i beloruski lider Aleksander Lukašenko, bliski saveznik Moskve, rekavši da njegovoj državi rat nije u interesu i da će izbiti samo ako Belorusija i Rusija budu direktno napadnute.

"U tom ratu ne bi bilo pobednika, svi bi izgubili, zato ga ne želimo, bilo nam je dosta ratova“, rekao je Lukašenko, a prenosi TASS.

"U prošlim ratovima smo izgubili milione života, želimo živeti i raditi u miru“, zaključio je on.

Francuski predsednik Emanuel Makron danas bi trebalo da razgovara sa Putinom. "Na Putinu je da kaže želi li razgovor ili konfrontaciju“, rekao je uoči tog poziva francuski šef diplomatije Žan-Iv Le Drijan.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja