POLITIČKA KOREKTNOST ĆE NAM DOĆI GLAVE: Mini Maus ostala bez svoje crvene haljine, umesto toga dobila PROGRESIVNO plavo odelo?!
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

pc dizni

POLITIČKA KOREKTNOST ĆE NAM DOĆI GLAVE: Mini Maus ostala bez svoje crvene haljine, umesto toga dobila PROGRESIVNO plavo odelo?!

Planeta -

Posle skandala koji su izazvali najavom da će snimiti igrani film "Snežana i sedam patuljaka", Dizni je odlučio da prati trendove i izabrao je novi, politički korektan odevni ansambl za Mini Maus.

Naime, popularna Mini više neće nositi svoju prepoznatljivu crvenu haljinu sa tufnama već "progresivno" plavo odelo sa pantalonama koje je dizajnirala Stela Mekartni.

Pariski Diznilend otkrio je Minin novi "autfit" na Tviteru, navevši da je modni preobražaj Mini Maus njihov poklon za 30 godina postojanja zabavnog parka.

U roku od nekoliko minuta, Tviter je počeo da gori zbog besnih komentara korisnika, zgranutih promenom imidža popularnog animiranog lika kreiranog 1928. godine, koja je svoju crvenu haljinu sa belim tufnama nosila je ponosno godinama.

Stela Mekartni kreirala je "održivi" kostim za Mini u čast Meseca istorije žena, koji se obeležava u martu, i povodom godišnjice francuskog zabavnog parka gde će Mini sada nositi pantalone. Dizajnerka je objasnila da njen plavi komplet treba da pretvori crtani film "u simbol progresa nove generacije".

"Progresivna" odluka usledila je negudo pošto se Dizni našao na udaru kritika zbog najava lajv ekšn rimejka Snežane.

Nakon što je zvezda serije "Igra prestola" Piter Dinklidž kritikovao ideju da se snimi film sa osobama patuljastog rasta ili, još gore, "smanjenim" glumcima "normalnog" rasta, Dizni je brže bolje poručio da će njihova igrana Snežana imati "drugačiji pristup" popularnoj priči.

Dizni se i ranije našao na udaru političkih čistunaca koji su zahtevali da Diznijevi klasici na kojima su odrasle generacije - poput "Petra Pana" ili "Knjige o džungli" sada imaju upozorenje da u njima ima rasističkih elemenata, a beli zaposleni u kompaniji pozvani su da "dekolonizuju svoje police za njige" i odu na obuku o antirasizmu.

Procvat takozvane "vouk" (woke) kulture strogog vođenja računa i obraćanja pažnje da se nijedna manjina ni na koji način ne uvredi, dovelo je do toga da se istorija ulepšava i menja, zabranjuju knjige, filmovi, muzika.

Holivudski šefovi žale se na kvote koje su sada postale obavezne, gde određen broj zaposlenih na filmu mora da bude pripadnik manjine - rasne, seksualne, polne... U protivnom film koji nije tako "raznovrstan", neće moći da se takmiči za nagrade.

Popularne autorke Sali Runi i Džoana Rouling našle su se na udaru kritika zbog svojih stavova - Runi o Palestincima, a Rouling što je ismejala pokušaj da se žene sada definišu kao "osobe koje menstruiraju". Prodaja njihovih knjiga je pala, a Hari Poter je čak postao zabranjena knjiga jer su "stručnjaci" procenili da deca koja čitaju bajke imaju pogrešno viđenje sveta.

Kao još jedan tužan podsetnik ludila u koje je svet upao, aktivisti za ljudska prava izmenili su citat sudije Vrhovnog suda SAD, Rud Bejder Ginzburg o pravu žene na abortus, učinivši ga politički korektnijim - tako što su reč "žena" pretvorili u rodno neutralni termin "oni" ili "ljudi". Što bi možda, na neki način i bilo u redu, da nisu menjali reči žene koja je više od svih njih učinila za prava žena u SAD.

Isto u SAD, uoči Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, jedna škola u Tenesiju procenila je da je Pulicerom nagrađeni grafički roman "Maus" Arta Špigelmana problematičan za školarce zbog psovki i prikaza nagog tela Jevrejke koja je preživela Holokaust.

Istog dana, školski odbor Mukiltea, grada pored Sijetla, glasao je da se iz obavezne lektire izbaci kultni roman Harper Li o rasizmu na dubokom Jugu "Ubiti pticu rugalicu" jer je "rasno neosetljiv".

Da politička korektnost nije ograničena samo na umetnost i istoriju, pokazao je Epl koji je upravo predstavio 37 novih emodžija za svoje ajfonove. Jedan od njih je trudni muškarac jer, kako su naveli "trudnoća je moguća i kod nekih transrodnih muškaraca i non-binarnih ljudi".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track