APSOLUTNI HIT MEĐU ČITAOCIMA: Biblioteka u Ajdahu ima listu čekanja za priču koju je dečak (8) napisao i sakrio na njihovoj polici
Foto: Tatyana Tomsickova / Alamy / Alamy / Profimedia

preslatko

APSOLUTNI HIT MEĐU ČITAOCIMA: Biblioteka u Ajdahu ima listu čekanja za priču koju je dečak (8) napisao i sakrio na njihovoj polici

Planeta -

Priča Dilona Helbiga o božićnoj zvezdi, prvom Danu zahvalnosti i Severnom polu postala je pravi hit.

Kada je osmogodišnji Dilon Helbig sredinom decembra završio pisanje svoje knjige "Božićne avanture Dilona Helbiga" (The Adventures of Dillon Helbig’s Crismis), želeo je da je svi pročitaju. Jedini problem je bio što nije imao agenta.

Zato je odlučio da bude samizdat. Kada je sa bakom posetio biblioteku u Bojsiju, Ajdaho, Dilon je krišom ostavio svoju knjigu na obližnju policu.

"Uvek sam lukav, kao kad hoću da dobijem čokoladu", isprilao je Dilon televizijskoj stanici KTVB o svojoj tajnoj operaciji. "Bilo je mnogo bibliotekara pored kojih sam morao da se provučem, pa znate li šta sam uradio? Sakrio sam knjigu iza leđa i ušunjao se u ovaj prolaz – ne, čekaj, ovaj prolaz – i onda sam stavio svoju knjigu ovde. Čekaj, ovde.”

Knjiga od 81 strane opisuje Dilonove avanture koje kreću kada zvezda na božićnoj jelci eksplodira i otvori portal. Dilon tako putuje kroz vreme do prvog Dana zahvalnosti i do Severnog pola.

"Sve je pomalo ludo“, rekao je ovaj učenik drugog razreda.

Nekoliko dana kasnije, kada je Dilon došao da proveri knjigu, primetio je da je nema. Njegova mama je pozvala biblioteku.

"Njegovi roditelji su se brinuli da ćemo pronaći njegovu knjigu i da ćemo je baciti“, rekao je Aleks Hartman, menadžer ogranka biblioteke Lejk Hejzel. "Što je bio neosnovan strah, jer ako igde postoji mesto gde je knjiga bezbedna, onda je to ovde".

Ispostavilo se da su Hartman i njegove kolege otkrili Dilonovu knjigu u odeljku "priče“ i pročitali je, uključujući Hartmanovog šestogodišnjeg sina.

"Dilonova knjiga definitivno odgovara svim kriterijumima koje tražimo kako bismo uvrstili knjigu u našu kolekciju“, rekao je Hartman. I tako, uz Dilonovu dozvolu, biblioteka je katalogizirala knjigu i stavila je u svoj fond grafičkih romana za odrasle, tinejdžere i decu.

Od subote, Dilonova knjiga ima listu čekanja na kojoj je 55 osoba. Hartman je sa Dilonovom majkom razgovarao o eventualnom digitalizovanju knjige.

Mladi autor najavio je da priprema nastavak, ovog puta o poseti Grinča i Dilonovom psu Rastiju.

Takođe piše knjigu o ormaru koji jede jakne, zasnovanu, rekao je Dilon, na istinitoj priči iz njegovih dana u vrtiću.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track