SVE ZBOG KORONE Američki javni dug dostigao 30.000 milijardi dolara
Foto: sasirin pamai / Panthermedia / Profimedia

EKONOMIJA

SVE ZBOG KORONE Američki javni dug dostigao 30.000 milijardi dolara

Planeta -

Američki javni dug premašio je 30.000 milijardi dolara prvi put u utorak, podstaknut visokim zaduživanjem tokom pandemije korona virusa, pokazuju podaci američkog Ministarstva finansija.

Japan i Kina ostaju najveći strani kreditori, držeći 1,3 biliona i 1,08 biliona dolara u američkim trezorima, respektivno, i duguju im se kamate na sav pozajmljen novac.

Skoro 8.000 milijardi dolara američkog duga duguje se stranim subjektima, koji – osim Japana i Kine – uključuju i velike kreditore poput Ujedinjenog Kraljevstva, Luksemburga, Irske, Brazila, Kanade, Francuske, Indije i Belgije, kao i Tajvana i Hong Kong, prenosi RT.

Još 6,5 biliona dolara američka savezna vlada duguje samoj sebi, uglavnom fondovima socijalnog osiguranja i vojnom penzionom fondu. Tokom pandemije, Federalne rezerve su takođe udvostručile svoj bilans na 8.9 biliona dolara agresivno kupujući trilione dolara u obveznicama i hartijama od vrednosti.

Šokantna brojka je dostignuta mnogo ranije nego što se očekivalo, a američki zvaničnici i ekonomisti nisu uspeli da predvide pandemiju korone, što je povećalo vladinu potrošnju, a potom i državni dug za čak 7 biliona dolara od kraja 2019. godine.

Američki budžetski deficit iznosio je 2,77 biliona dolara za fiskalnu 2021. godinu, što je malo manje od rekordnih brojeva iz prethodne godine, ali je i dalje u skladu sa ogromnom potrošnjom iz Kovid ere. Za fiskalnu 2020. godinu, SAD su zabeležile deficit od 3,13 triliona dolara.

Brojka od 30.000 milijardi dolara ''stigla je godinama ranije nego što je bilo predviđeno'', navodi Njujork tajms, zbog vladinih programa za borbu protiv korona virusa koji su ''finansirali proširene beneficije za nezaposlene, finansijsku podršku malim preduzećima i stimulativne isplate'', a sve je plaćeno pozajmljenim sredstvima.

Dejvid Keli, glavni globalni strateg za JPMorgan Asset Management, rekao je za CNN da dug znači da će SAD ''dugoročno biti siromašnije'' i tvrdi da će ''američki poreski obveznici plaćati za penzionisanje ljudi u Kini i Japanu, koji su naši poverioci“.

Generalni direktor Peterson fondacije Majkl Peterson je, međutim, objasnio da su ''strukturalni problemi sa kojima se suočavamo u fiskalnom smislu postojali mnogo pre pandemije'' i da je Kovid samo ''pogoršao problem''.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track