AMERIČKI NOSAČ AVIONA U JADRANSKOM MORU: Ovo je dokaz da je NATO ujedinjen i spreman da reaguje gde god je to potrebno
Foto: Larissa T. Dougherty / AFP / Profimedia

vojna vežba

AMERIČKI NOSAČ AVIONA U JADRANSKOM MORU: Ovo je dokaz da je NATO ujedinjen i spreman da reaguje gde god je to potrebno

Planeta -

Američki nosač aviona USS Hari S. Truman predvodi vojnu vežbu u Jadranskom moru

Američki nosač aviona USS Hari S. Truman učestvuje u vojnoj važbi u Jadranskom moru, a njegov zapovednik nije želeo da nagađa o tome šta će se dogoditi nakon završetka vežbi narednih dana, jer pravila zabranjuju da se govori o budućim operacijama.

No, ocenjuje Hina, prisustvo nosača aviona snažan je simbol američke vojne moći i snage NATO-a u regionu u kontekstu sve većih napetosti zbog gomilanja ruskih snaga kod granica Ukrajine.

"Odluka o tome gde će biti raspoređena američka borbena grupa donosi se na nivou ministra obrane", rekao je u sredu američki kontraadmiral Kurt Renšokoji vodi borbenu grupu nosača aviona.

"Ali spremni smo da delujemo bilo gde, planirali smo da budemo na dugoj misiji kada smo odlazili iz Norfolka i planiramo da delujemo tamo gde smo najpotrebniji".

Grupa, koja je pod operativnom kontrolom NATO-a, nalazi se u Jadranu radi koordiniranih pomorskih vežbi, obuke za protivpodmorničko ratovanje i obuke za napade dalekog dometa. Vežba bi trebalo da traje do 4. februara.

Najavljujući vežbu "Neptune Strike 2022", NATO je naveo da je to prvi put od Hladnog rata da je cela američka borbena grupa pod njegovim zapovedništvom.

Američko ministarstvo obrane ističe ulogu svog nosača aviona u tim vežbama kao dokaz da je NATO "ujedinjen, sposoban i snažan".

SAD je ranije u sredu objavio da će poslati gotovo 3000 vojnika u Poljsku i Rumiju zbog, kako tvrdi Vašington, ruske pretnje invazijom na Ukrajinu.

Rusija negira da priprema invaziju, ali poručuje da bi mogla preduzeti određene vojne mere ako joj ne budu ispunjeni njezini zahtevi, uključujući obećanje NATO-a da se nikada neće proširiti na Ukrajinu.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja