NAPOKON REŠENA MISTERIJA TAJANSTVENE BOLESTI KOJA POGAĐA AMERIČKE DIPLOMATE Znamo što bi mogao biti uzrok!
Foto: Profimedia

havana sindrom

NAPOKON REŠENA MISTERIJA TAJANSTVENE BOLESTI KOJA POGAĐA AMERIČKE DIPLOMATE Znamo što bi mogao biti uzrok!

Planeta -

Elektromagnetni talasi možda su uzrok tajanstvenog "Havana sindroma" od koga su obolele američke diplomate i vojnici širom sveta, saopštile su u sredu američke obaveštajne službe, potvrdivši tako pretpostavku o namernim napadima.

Po oceni stručne grupe sa kojom su se konsultovale obaveštajne agencije, elektromagnetni i ultrazvučni talasi poslati sa kratke udaljenosti mogli bi biti uzrok nekih "nenormalnih zdravstvenih incidenata" (IAS), kako ih nazivaju u administrativnom žargonu.

Tehnologija koja je kadra da prouzrokuje simptome kakvi su primećeni (glavobolja, mučnina, vrtoglavica, pa i neurološka oštećenja) postoji, dodaju stručnjaci, a pokazuje deo njihovog izveštaja koji je objavila američka obaveštajna uprava.

Od stotinu pregledanih, "deo IAS-a ne može jednostavno da se protumači ekološkim ili medicinskim uslovima i mogli bi da se pripišu spoljnim faktorima, navodi se u dokumentu.

Po mišljenju tih stručnjaka, moguće je osmisliti uređaje koji se lako mogu sakriti, a elektromagnetne ili ultrazvučne talase mogu da prenose prema nekoj osobi.

Međutim nisu rekli postoje li već takvi uređaji i jesu li se takvi napadi već dogodili.

Međutim, njihov izveštaj se kosi sa nekim, nedavno objavljenim, zaključcima o nepostojanju dokaza o umešanosti strane sile u tu tajanstvenu bolest.

Prošlog meseca je visoki zvaničnik američke vlade koji je hteo da ostane anoniman rekao da je "nemoguće da bi strani faktor, pa tako i Rusija, vodio dalju svetsku kampanju kako bi naštetio osoblju (američkih ambasada) upotrebom oružja ili nekog uređaja".

Većina slučajeva tumači se medicinskim uslovima, među kojima su nedijagnostifikovane bolesti ili ekološki i tehnički faktori, rekao je taj zvaničnik. Međutim, dvadesetak slučajeva još nije razjašnjeno.

Stručnjaci čiji je izveštaj objavljen u sredu, odbili su niz teorija kao što je upotreba jonizujućeg zračenja kao posledice radijacije, hemijskih i bioloških agenasa, soničnog ili zvučnog oružja ili pak topline nastale od elektromagnetne energije.

Sve su te teorije "neverovatne", zaključili su.

Od sindroma su 2016. godine prvo oboleli američke i kanadske diplomate koje su radile na Kubi, odakle mu i ime "Havana sindrom".

''Nenormalni zdravstveni incidenti" primećeni su posle i u drugim delovima sveta (Kina, Nemačka, Australija, Rusija, Austrija), čak i u Vašingtonu.

U avgustu 2021. poseta američke potpredsednice Kamale Haris Hanoju kasnio je tri sata nakon upozorenja takvog tipa u vijetnamskom glavnom gradu.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track