BIVŠI AMERIČKI PREDSEDNIK I 19 PROBLEMA: Duga lista sudskih sporova protiv Donalda Trampa
Foto: Sergio FLORES / AFP / Profimedia

U ŠKRIPCU

BIVŠI AMERIČKI PREDSEDNIK I 19 PROBLEMA: Duga lista sudskih sporova protiv Donalda Trampa

Planeta -

Bivši predsednik se suočava sa 19 sudskih postupaka, od navodnih finansijskih nepravilnosti do njegove uloge u upadu u Kapitol.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp suočava se sa ukupno 19 sudskih postupaka - oko polovine se odnosi na nedolično ponašanje tokom njegovog mandata.

Većina slučajeva može da se grupiše u tri teme: finansijske mahinacije koje su mu donele više novca; njegova uloga u upadu na Kapitol 6. januara 2021; i njegovo navodno mešanje u izbore 2020. Tramp je u većinu ovih slučajeva odbacio kao neistine. Podneo je zahteve za odbacivanje nekoliko njih, a u nekim slučajevima je podneo i protivtužbe.

Britanski Gardijan sastavio je listu svih pravnih slučajeva do 1. februara 2022:

POBUNA I NEMIRI

Ovi slučajevi terete Trampa za njegovu ulogu u upadu u Kapitol 6. januara 2021. U dva se navodi da je pokušao da potkopa prebrojavanje glasova biračkog kolegijuma. U ostalim se tereti za podsticanje na nerede koji su naneli fizičku i emocionalnu štetu policajcima.

- Tužilac Vašingtona Karl Rasin istražuje Trampovu eventualnu ulogu u ohrabrivanju nereda 6. januara, ali za sada optužnica nije podneta

- Jedanaest članova Predstavničkog doma američkog Kongresa tužilo je Trampa, njegovog advokata Rudija Đulijanija i dve grupe - Oat kiperse i Praud bojse, za zaveru da izazovu nasilje u Kapitolu.

- Kongresmen Erik Svalvel tužio je Trampa zbog izazivanja nasilja u Kapitolu.

- Sedmorica policajaca koji tvrde da su fizički ili emotivno povređeni tokom haosa na Kapitolu optužuju Trampa i druge da su namerno podstakli svoje pristalice na upad. Tramp je podneo zahtev da se slučaj odbaci.

- Dvojica policajaca Kapitola koji su povređeni prilikom upada optužuju Trampa da je podstakao nemire i tuže ga za štetu koju su pretrpeli. Tramp je podneo zahtev da se slučaj odbvaci.

- Dvojica policajaca Vašingtona optužuju Trampa da je naredio upad tokom kog su bili napadnuti motkama i biber sprejom.

- Policajac Kapitola Markus Mur tužio je Trampa zbog njegove uloge u nemirima. U tužbi se navodi da je Tramp navodno "potpirio, ohrabrio, podstakao i usmerio" rulju koja je Muru i drugim policajcima nanela povrede.

FINANSIJE

Tramp se suočava sa nekoliko tužbi i krivičnih istraga o mogućim finansijskim malverzacijama. Većina ovih slučajeva navodi da je lagao ili obmanuo vladu da smanji iznos poreza koji su on i njegova kompanija platili.

- Tužilaštvo Menhetna istražuje da li su Tramp i njegova kompanija izvršili potencijalne finansijske i poreske zločine, uključujući prevaru sa osiguranjem. Trampova organizacija je već optužena da je zaposlenima davala bonuse za koje nisu plaćali poreze.

- Tužilaštvo okruga Vestčester u državi Njujork istražuje Trampov teren za golf i da li je Trampova organizacija namerno smanjima cenu nekretnine kako bi platili manji porez.

- Državni tužilac Njujorka Letiša Džejms istražuje Trampovu organizaciju zbog navodne manipulacije procena stvarne vrednosti nekretnina i izbegavanja poreza. Tramp je tužio Džejmsovu, navevši da ga targetira iz političkih razloga.

- Državno tužilaštvo Vašingtona optužuje Trampov komitet za inauguraciju 2017 da su zloupotrebili novac u korist porodice Trmap.

- Trampova nećaka Meri tužila je njega i njegovu porodicu da su joj uskratili nasledstvo. Tramp je tražio da se tužba odbaci.

- Anonimna grupa tužilaca optužila je Trampa, njegovo troje dece i kompaniju da su lažnim navodima ubeđivali ljude da investiraju u nepostojeće poslovne prilike. Kasnije se saznalo da je Tramp dobro plaćeni portparol jedne od tih kompanija koja se reklamirala u serijalu Pripravnik.

MEŠANJE U IZBORE

Tramp se suočava sa dve tužbe vezane za njegove navodne napore da se meša u izbore 2020. Slučaj Džordžije je krivična istraga.

- Kancelarija okružnog tužiova Fultona, Džordžija istražuje da li se Tramp mešao u izbore pritiskajući državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera da odbaci rezultate. Njihov telefonski razgovor je snimljen i čuje se Tramp kako mu govori "Samo želim da nađem 11.780 glasova", onoliko koliko mu je bilo potrebno da pobedi u toj državi.

- Lokalni birači u Detroitu tuže Trampa i Republikanski nacionalni komitet zbog pretnji da će prekrojiti izborni rezultat u Mičigenu i tako pokrasti glasove Afroamerikanaca u okrugu Vejn. Tramp je tražio da se slučaj odbaci.

SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE

Tramp se suočio sa nekoliko optužbi za seksualno uznemiravanje otkako je izabran za predsednika. Jedna je bila građanska tužba koju je podnela bivša takmičarka Pripravnika, Samer Zervos koja je optužila Trampa za klevetu nakon što je rekao da su njene optužbe o seksualno neprikladnom ponašanju deo napora Klintonove kampanje da ga ocrni. Zervos je odustala od tužbe krajem 2021. godine, ali je sličan slučaj još uvek u toku.

- E Džin Karol je optužila Trampa da ju je silovao u njujorškoj robnoj kući 1990ih. Tramp je uzvratio nazvavši je lažljivicom i prokomentarisavši da "nije njegov tip". Kerol tuži Trampa za klevetu. Tramp je tražio da se slučaj odbaci.

DRUGO

Tramp se suočava sa još dve tužbe u vezi sa navodnim postupcima pojedinaca koji su nedavno radili za njega.

- Penzionisani potpukovnik Aleksandar Vindman, bivši stručnjak za Ukrajinu u Trampovoj administraciji koji je svedočio pred Kongresom tokom Trampovog prvog opoziva, tuži Trampa i nekoliko saveznika da mu se, navodno, svete.

- Šestoro demonstranata tuži Trampa nakon što ih je njegov tadašnji pef obezbeđenja Kit Šiler navodno napao tokom protesta ispred Trampove kule 2015. godine. Tramp je dao iskaz u ovom slučaju u oktobru 2021.

- Trampov bivši advokat Majkl Koen optužuje Trampa i američku vladu da su ga vratili nazad u zatvor iz osvete nakon što je napisao memoare u kojima je otkrio kako izgleda raditi za Trampa.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja