RUSKI TINEJDŽER OSUĐEN NA ROBIJU Otkrili da je u igrici Mainkraft planirao da digne zgradu FSB u vazduh!
Foto: Profimedia

Završio u kažnjeničkoj koloniji

RUSKI TINEJDŽER OSUĐEN NA ROBIJU Otkrili da je u igrici Mainkraft planirao da digne zgradu FSB u vazduh!

Planeta -

Šesnaestogodišnji Nikita Uvarov osuđen je na pet godina robije jer je navodno planirali da dignu u vazduh virtuelnu zgradu ruske službe bezbednosti FSB u popularnoj kompjuterskoj video igrici "Minecraft".

Nikita Uvarov je osuđen na pet godina zatvora u kaznenoj koloniji zbog „obuke za terorističke aktivnosti“, rekao je advokat Pavel Čikov.

Ostalu dvojicu optuženih oslobodio je vojni sud u Sibiru. Oni su uslovno osuđeni zbog saradnje sa istražiteljima, objavio je Pavel Čikov na sajtu Telegram. Ročište je održano iza zatvorenih vrata.

Nikita Uvarov i još dvoje tinejdžera uhapšeni su u sibirskom gradu Kamsku u leto 2020. zbog deljenja letaka podrške moskovskom matematičaru i anarhističkom aktivisti osuđenom za vandalizam. Trojka je zakačila jedan od letaka na lokalnu zgradu ruske agencije unutrašnje bezbednosti, FSB, naslednika zloglasnog KGB-a u sovjetsko vreme.

Policija im je zaplenila telefone i saopštila da je u njima pronašla razmenu razgovora o planovima za dizanje u vazduh zgrade FSB-a, koju su kreirali u igrici za pravljenje blokova Minecraft-a. Prema istražiteljima, ovaj trio je naučio da pravi improvizovane eksplozivne naprave i vežbao njihovo detoniranje u napuštenim zgradama.

Tinejdžerima je prvobitno zaprećeno oštrijim optužbama za „učestvovanje u terorističkoj organizaciji“, ali je slučaj odbačen zbog nedostatka dokaza.

Uvarov je negirao da je nameravao da išta digne u vazduh.

U završnoj reči na sudu, osuđeni Uvarov je, prema pisanju lista Nova gazeta, govorio o pritiscima vlasti tokom istrage i negirao da je terorista i da namerava da bilo šta digne u vazduh.

Ovo nije prvi put da su se mladi Rusi našli iza rešetaka zbog kontroverznih optužbi za terorizam. U avgustu 2020. godine, tri mlada aktivista optužena da pripadaju anarhističkoj grupi osuđena su na zatvor zbog navodnog planiranja svrgavanja predsednika Vladimira Putina. U februaru iste godine, sedam mladih anarhista i antifašista osuđeno je na kazne od šest do 18 godina zatvora zbog terorističkih i drugih optužbi.

Mnogi su rekli da su u pritvoru mučeni elektrošokovima i premlaćivani da bi ih naterali da priznaju.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track