OVAKO IZGLEDA SLETANJE B-52H U BAZU FERFORD: Da li će broj stratosferskih tvrđava porasti na sedam, kao 24. marta 1999?! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

UPOZORENJE RUSIMA

OVAKO IZGLEDA SLETANJE B-52H U BAZU FERFORD: Da li će broj stratosferskih tvrđava porasti na sedam, kao 24. marta 1999?! VIDEO

Planeta -

Četiri strateška bombardera B-52H sletela su danas posle devet sati leta u britansku vazduhoplovnu bazu RAF Ferford. Sa time je počelo angažovanje ovih letelica u Evropi na dan kada su vojske Rusije i Belorusije kod Bresta uz samu ukrajinsku granicu započeli vojne manevre.

I ranije su strateški bombarderi B-52 dolazili u Evropu, ali najviše do dva komada, i brzo su se vraćali nazad. Ovo je prvi put da od 1999. toliki broj bombardera dođe u Evropu.

Agresija na SRJ

Napad na SRJ počeo je 24. marta 1999. kombinovanim napadom ispaljivanja krstarećih raketa tipa ALCAM upravo od strane strateških bombardera B-52H. Sedam bombardera B-52H doletelo je do vazdušnog prostora Mađarske i Jadransog mora odakle su lasnirali rakete na ciljeve u SRJ. U poečtnoj fazi rata bombarderi B-52H lansirali su 78 projektila tipa ALCAM. Bombarderi B-52H dejstovali su danju i noću. Oni koji su učestvovali u napadu prošli su program CEM koji je obuhvatio modifikacije radi poboljšanja njihove efikasnosti u izvršavanju konvencionalnih zadataka. Avioni su koristili i precizno vođeno oružje AGM-142 Raptor dometa oko 80 kilometara. Napadali su takođe tepih bombardovanjem aerodrom Batajnicu i položaje graničnih jednica na planini Paštrik maj/jun 1999. Tokom agresije na SRJ bombarderi B-52H izvršili su 270 borbenih letova i izbacili 11.000 avio-bombi.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track