RAZGOVOR BAJDENA I ZELENSKOG: Predsednik Ukrajine pozvao američkog kolegu da dođe u Kijev! Pozvali na diplomatsko rešenje!
Foto: EPA / Shawn Thew, EPA / Sergey Dolzhenko

telefonski dogovor

RAZGOVOR BAJDENA I ZELENSKOG: Predsednik Ukrajine pozvao američkog kolegu da dođe u Kijev! Pozvali na diplomatsko rešenje!

Planeta -

Predsednici SAD i Ukrajine Džozef Bajden i Volodimir Zelenski pozvali su danas u telefonskom razgovoru na smirenost i diplomatsko rešenje krize na granici Ukrajine i Rusije.

Bajden je u pozivu, koji je trajao 50 minuta, ponovo potvrdio posvećenost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

"Predsednik Bajden je jasno stavio do znanja da će SAD brzo i odlučno odgovoriti, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, na svaku dalju rusku agresiju na Ukrajinu", navodi se u saopštenju.

Zelenski je pozvao Bajdena da "što pre" poseti Kijev, javlja CNN pozivajući se na vladine izvore u Ukrajini.

Kabinet Zelenskog je potvrdio da je Bajden dobio poziv da poseti Kijev. Kako je saopštila Bela kuća nakon telefonskog razgovora Bajdena i Zelenskog koji je trajao oko sat vremena, američki lider je ponovo potvrdio posvećenost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. On je obećao ukrajinskom kolegi „brz i odlučan“ odgovor SAD i saveznika na „rusku agresiju“ protiv Ukrajine.

Međutim, američka televizija, pozivajući se na neimenovanog američkog činovnika, smatra "maloverovatnom" posetu Bajdena Kijevu. Izvori televizije saopštavaju da je ukrajinski lider iskoristio razgovor sa Bajdenom da predloži „konkretne ideje za smanjenje ruske pretnje Ukrajini“.

Dva lidera su se saglasila da je važno nastaviti sa diplomatskim naporima u odgovoru na nagomilavanje ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

Zelenski je naveo da još nema dokaza za to da će ruska vojska izvršiti invaziju, na šta SAD danima upozoravaju. Pozvao je i na smirivanje tenzija i panike koji bi mogli da ugroze ukrajinsku ekonomiju.

Kurir.rs / Beta, Sputnjik Foto: EPA / Shawn Thew, EPA / Sergey Dolzhenko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja