FRAPANTNO OTKRIĆE POSLEDNJEG OBROKA: U ostacima krokodila od pre 95 MILIONA godina nađeni delovi dinosaurusa! (FOTO)
Foto: Facebook / Dr Matt White/Australian Age of Dinosaurs

šok naučnika

FRAPANTNO OTKRIĆE POSLEDNJEG OBROKA: U ostacima krokodila od pre 95 MILIONA godina nađeni delovi dinosaurusa! (FOTO)

Planeta -

Dok su sastavljali fosil krokodila - za koji se veruje da je star više od 95 miliona godina i nazvan Confractosusus sauroktonos, ili "slomljeni ubica dinosaurusa" - naučnici u Australiji su pronašli ostatke skeleta koji ukazuju na njegov poslednji obrok.

Australijski naučnici objavili su otkriće ne samo nove vrste krokodila, već i da je njegov poslednji obrok možda bio dinosaurus.

Fosilizovani ostaci krokodila, nazvanog Confractosuchus sauroktonos, pronađeni su iza farme ovaca u Kvinslendu i veruje se da su stari više od 95 miliona godina.

Dok su sastavljali krokodila, istraživači su pronašli skeletne ostatke mladunćeta malog dinosaurusa ornitopoda u njegovom stomaku.

Kažu da je to prvi dokaz da su krokodili jeli dinosauruse u Australiji.

"Otkriće malog ornitopoda u sadržaju creva krokodila iz krede je izuzetno retko, jer je samo nekoliko primera predatora za dinosauruse poznato širom sveta", saopštio je Australijski muzej doba dinosaurusa.

Fosil su prvi otkrili i iskopali osoblje i volonteri iz muzeja 2010. godine.

Pošto su kosti bile previše krhke i gusto zbijene u komadu stene da bi se uklonile, dr Džozef Bevit, naučnik iz Australijske organizacije za nuklearnu nauku i tehnologiju (ANSTO) koristio je neutronske i sinhrotronske rendgenske mikro-CT tehnologije da identifikuje gde nalazile su se kosti.

Zatim je podatke skeniranja poslao doktoru Metu Vajtu, naučnom saradniku u muzeju, koji je digitalno pripremio uzorak - projekat koji je uključivao 10 meseci kompjuterske obrade za pravljenje 3D rekonstrukcije kostiju.

Dr Vajt je rekao da je broj prisutnih kostiju zapanjujući, sa 35 odsto očuvanih delova skeleta krokodila.

Skelet uključuje skoro potpunu lobanju, iako mu nedostaju rep i zadnje noge.

"U vreme smrti ovaj slatkovodni krokodil bio je dugačak oko 2,5 m i još uvek rastao", rekao je dr Vajt.

"Iako se Confractosusus ne bi specijalizovao za jelo dinosaurusa, ne bi zanemario lak obrok, kao što su ostaci mladog ornitopoda pronađeni u njegovom stomaku.

Tragovi koje je ostavio krokodilov poslednji obrok

Ornitopoda nije bilo moguće identifikovati jer je bio delimično svaren, iako je u trenutku smrti bio mlad i težio je do 1,7 kg. Pošto su kosti pronađene zajedno, to sugeriše da je krokodil ili direktno ubio životinju ili ju je brzo oteo nakon smrti.

Jedna butna kost ornitopoda je presečena na pola, a druga butna kost je bila tako jako ugrizena da je ostao trag zuba na površini kosti.

"S obzirom na nedostatak uporedivih globalnih primeraka, ovaj praistorijski krokodil i njegov poslednji obrok nastaviće da pružaju tragove o odnosima i ponašanju životinja koje su naseljavale Australiju pre više miliona godina", rekao je dr Vajt.

Kurir.rs / Sky News, Foto: Facebook / Dr Matt White/Australian Age of Dinosaurs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track