VOZOVI NISU SAMO IGRAČKA ZA DEČAKE: Hiljade žena prijavilo se da budu mašinovođe u Saudijskoj Arabiji
Foto: AFP / AFP / Profimedia

ravnopravnost?

VOZOVI NISU SAMO IGRAČKA ZA DEČAKE: Hiljade žena prijavilo se da budu mašinovođe u Saudijskoj Arabiji

Planeta -

Železnička kompanija oglasila je 30 pozicija i dobila 28.000 prijava u kraljevstvu gde žene nisu mogle da voze automobile do 2018.

Oglas za zapošljavanje 30 žena mašinovođa u Saudijskoj Arabiji privukao je 28.000 kandidatkinja, pokazavši kolika je potražnja a poslom u konzervativnoj zemlji koja je od nedavno počela da ublažava neka ograničenja za zapošljavanje žena.

Španski železnički operater Renfe navodi da im je onlajn procena stepena obrazovanja i znanja engleskog jezika pomogla da smanje broj kandidatkinja za oko polovinu, a da će ostatak razmotriti do sredine marta.

Trideset odabranih žena će voziti brze vozove između gradova Meke i Medine nakon godinu dana plaćene obuke. Renfe, koji je naveo da želi da stvori prilike za žene u svom lokalnom poslovanju, trenutno zapošljava 80 muškaraca mašinovođa u Saudijskoj Arabiji, a ima još 50 na obuci.

Žene u Saudijskoj Araniji do nedavno mogle su da se zaposle kao učiteljice ili medicinske radnice, jer su morale da poštuju stroga pravila rodne segregacije. Ženama nije bilo dozvoljeno čak ni da voze u kraljevstvu do 2018. godine.

Učešće žena u radnoj snazi se skoro udvostručilo u poslednjih pet godina na 33% usred odluke saudijske monardije da otvori kraljevstvo i diverzifikuje ekonomiju i žene sada preuzimaju poslove koji su nekada bili ograničeni na muškarce i radnike migrante.

Ali udeo žena koje rade u kraljevstvu je sa 34,1 posto i dalje bio upola manji od muškaraca u trećem kvartalu 2021. Nezaposlenoslenih muškaraca u tom periodu bilo je 21,9%.

Saudijska Arabije pokušava da "umije" svoj imidž zemlje gde se krše ženska prava i guši sloboda medija, isticanjem napretka po pitanju rodne ravnopravnosti.

Kurir.rs/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track