KINSKI POSMATRAČI UKRAJINSKE KRIZE Američki informacioni protisak postaje sve nametljiviji
Foto: Shutterstock

kriza na istoku

KINSKI POSMATRAČI UKRAJINSKE KRIZE Američki informacioni protisak postaje sve nametljiviji

Planeta -

Kinesko izdanje Global Tajmsa objavilo je članak u kojem kineski posmatrači analiziraju šta se dešava u Ukrajini i oko nje. Analiza kineskih autora značajno se razlikuje od onoga što o tome pišu zapadni mediji. U članku, kolumnisti Žen Iang i Keiu Ksu pominju da američki informacioni pritisak postaje sve nametljiviji.

Treba napomenuti da se ništa slično nije dešavalo poslednjih godina: jednu zemlju stalno optužuju da je spremna da maltene napadne drugu zemlju.

Kineski autori navode i da ne samo Rusija već i, začudo, Ukrajina negira činjenicu o pripremama za početak ofanzive ruskih trupa. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je to govorio poslednjih dana, izražavajući zabrinutost zbog informativnih napada Zapada, prenosi Revija obramba.

Na osnovu trenutne situacije i pozivajući se na eksperte, kineski kolumnista Global tajmsa zaključuje da SAD namerno eskaliraju situaciju i veštački podižu ukrajinsku krizu, rekavši da je ''Vašingtonu potrebna ukrajinska kriza da ne legitimiše svoje vojno prisustvo u istočnoj Evropi'', ali takođe šteti i evropskoj ekonomiji“.

Oni takođe citiraju publikaciju kineske ambasade u Kijevu, upućenu kineskim državljanima koji se nalaze na teritoriji Ukrajine.

Kineske diplomate ih ne pozivaju da napuste Ukrajinu, kao što to čine zapadne vlasti, ali govore o potrebi da budu na oprezu u vezi sa akcijama i pozivima SAD i drugih zemalja NATO-a. Nema reči o mogućoj ruskoj ofanzivi.

Članak sadrži mišljenje kineskog stručnjaka za međunarodne odnose sa Univerziteta Renming Đina Kandžonga. Prema njegovim rečima, Rusija nema interesa da izvrši invaziju na ukrajinsku teritoriju. To se može dogoditi samo u jednom slučaju, ako sam Kijev napadne Krim ili Donbas.

-To znači da sve ove reči i akcije Sjedinjenih Država treba smatrati ostvarenjem američkih interesa, smatra on.

Takvog mišljenja je i profesor Instituta za međunarodne odnose NR Kine Li Hajdong.

Istovremeno, on objašnjava zašto bi SAD bio potreban ruski napad:

''Najrazumnije objašnjenje je da bi takva situacija mogla dovesti do povlačenja evropskog kapitala u finansijske strukture koje kontrolišu SAD. Ovo će pomoći u ublažavanju inflatornih rizika sa kojima se SAD danas suočavaju. Amerikanci su ranije radili takve stvari."

Prema rečima kineskog profesora, evropsko tržište je poslednjih godina ojačalo i tvrdi da je nezavisno u izboru finansijskih i trgovinskih partnera.

Vašingtonu se to ne sviđa. Upravo da bi uspaničio investitore i počeo da preusmerava njihov kapital iz evropske privrede u SAD, Vašington je pokrenuo informativnu operaciju o navodnim pripremama Rusije za ''napad na Ukrajinu” i ''povećanu pretnju Evropi''.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track