KREĆE RAT? Pucnjava u Donbasu, Zapad strahuje da će Putin to iskoristiti kao izgovor, Kremlj upozorava na udarni potencijal Kijeva
Foto: Kisileva Svetlana/ABACA / Abaca Press / Profimedia

analiza dm

KREĆE RAT? Pucnjava u Donbasu, Zapad strahuje da će Putin to iskoristiti kao izgovor, Kremlj upozorava na udarni potencijal Kijeva

Planeta -

Artiljerijska paljba odjekuje istokom Ukrajine dok se Kijev i proruski separatisti međusobno optužuju za "incidente granatiranja" a Zapad strahuje da bi to moglo da posluži Moksvi kao izgovor za invaziju.

Po društvenim mrežama kruže fotografije delimično uništenog dečjeg vrtića za koji Kijev tvrdi da je u ukrajinskom delu Donbasa. Proruski separatisti pak navode da je ukrajinska vojska granatirala njihov vrtić.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) potvrdila je da je na istoku Ukrajine došlo do "više incidenata granatiranja" ali nije mogla da proceni ko je pucao na koga. Očevici kažu da se pucnjava luje oko aerodroma Donjeck i sela Elenovka koji se oba nalaze na pobunjeničkoj teritoriji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da situacija u Donbasu "eskalira" i upozorio na "ogromni udarni potencijal ukrajinskih snaga".

Zapad strahuje da bi jutrošnji incidenti u delu Ukrajine gde od 2014. svako malo dolazi do koškanja između proruskih separatista i ukrajinske vojske, mogli da posluže ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kao izgovor za invaziju na Ukrajinu.

Kako piše Dejli mejl, Putin bi mogao da napadne svog suseda pod izgovorom da "štiti" Ruse koji žive u Donbasu, što je taktika koju je iskoristio u Gruziji 2008. godine.

U međuvremenu, novi satelitski snimci pokazali su da se preko noči pojavio novi pontonski most na granici Belorusije i Ukrajine, gde ruska vojska u Belorusiji održava vojne vežbe. Most je u oblasti Pripjat, blizu Černobila i preko njega bi ruske trupe navodno mogle da stignu do Kijeva.

Na drugim satelitskim snimcima vidi se masovno kretanje snaga preko Belorusije, Rusije i Krima. Na nekima se vide napuštene oblasti gde su do skora bili nagomilani ruski tenkovi, dok se na drugima vidi konvoj vozila kako se priprema da preveze helikoptere, tenkove i artiljerijsku mašineriju.

NATO i Vašington, uprkos objavi iz Moskve da je povukla deo trupa po završetku vojnih vežbi blizu granice, upozoravaju da Putin ne samo da ne povlači vojsku već šalje još snaga na granicu i da sada pred Ukrajinom stoji 150.000 ruskih vojnika, tenkova, helikoptera, vojnih aviona, municije. To bi značilo da je više od polovine ruskih kopnenih snaga u stanju visoke pripravnosti i mogle bi da se u kratkom roku pokrenu.

Oko 20 ruskih bojnih brodova počelo je danas vojne vežbe u Kaspijskom moru, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Zapadni mediji prenose da je Putin ranije ove nedelje upozorio da se nad Rusima u Donbasu sprovodi "genocid" i da su u toj oblasti pronađene "masovne grobnice" koje datiraju još iz 2014. godine, od kada u istočnoj Ukrajini traju sukobi.

Bela kuća već nedeljama upozorava da bi Kremlj mogao da nađe izgovor za invaziju - od napada na Ruse i masovnih grobnica, do navodne upotrebe hemijskog oružja. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da Rusija nema nikakve konkretne dokaze za ove optužbe, ali ni SAD svoje tvrdnje o datumu (sreda, 16. februar) i planu ruske invazije nisu mogle da dokažu.

NATO i Ukrajina takođe su saopštili da nisu videli dokaze da Rusi povlače snage, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je Kremlj na ozbiljne posledice ako napadne Ukrajinu.

U međuvremenu, iz Francuske i Nemačke stižu signali da bi Emanuel Makron i Olaf Šolc možda mogli da "pritisnu" Volodimira Zelenskog da počne sa sprovođenjem sporazuma iz Minska koji nudi široku autonomiju separatističkim teritorijama.

Savet bezbednosti UN danas bi trebalo da se sastane i razmotri sporazume iz Minska za koje je Putin rekao da su način da se diplomatskim putem reši kriza.

SAD i NATO bi uskoro trebalo da dobiju pisani odgovor Rusije na njihovo odbijanje da im ispune bezbednosne zahteve koji podrazumevaju stopiranje širenja NATO na istok i sprečavanje Ukrajine da postane članica Alijanse.

"Rusija je u finalnoj fazi pripreme svog zvaničnog odgovora Zapadu", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i dodala da će "posle toga, biti dogovoreni dalji koraci".

Rusija će danas Sjedinjenim Američkim Državama poslati odgovor o pitanju bezbednosnih garancija, najavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. "Završavamo analizu američkog pisma. Očekujem da ćete vrlo brzo čuti kako će se situacija odvijati. Danas ćemo poslati pismo SAD", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi sa italijanskim kolegom Luiđi di Majom..

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track