EKSKALACIJA NAPETOSTI U ISTOČNOJ UKRAJINI UZIMA DANAK: Svetske berze pale, investitori uznemireni pretnjom rata
Foto: AP/Richard Drew

nervoza

EKSKALACIJA NAPETOSTI U ISTOČNOJ UKRAJINI UZIMA DANAK: Svetske berze pale, investitori uznemireni pretnjom rata

Planeta -


Na Vol Stritu su u četvrtak berzanski indeksi oštro pali jer je ulagače, ionako nesigurne zbog predstojećeg povećanja kamata Feda, dodatno uznemirilo ponovno jačanje napetosti između SAD-a i Rusije oko Ukrajine.

Dau Džons (Dow Jones) pao je 622 boda ili 1,78 posto, na 34.312 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,12 posto, na 4.380 bodova, a Nasdak (Nasdaq) indeks 2,88 posto, na 13.716 bodova.

Oštar pad indeksa posledica je ponovnog jačanja napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine, piše Hina.

Predsednik SAD-a Džo Bajden upozorio je juče da je pretnja ruske invazije na Ukrajinu vrlo visoka, nakon razmene vatre ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku Ukrajine, što Zapad vidi kao mogući povod Moskvi da napadne Ukrajinu.

Rusija negira da planira invaziju ali je poručila da bi mogla da preduzme izvesne vojno-tehničke akcije, ako se njihovi bezbednosni zahtevi ne ispune, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO.

Tako su ponovno eskalirale napetosti između SAD-a i Rusije, nakon što su prethodnih dana ponešto popustile jer je Rusija povukla deo vojske sa ukrajinske granice.

Ulagači su ionako već nedeljama nesigurni jer se očekuje agresivno povećanje kamata američke centralne banke, s obzirom na to da je inflacija u SAD-u dosegla najviše nivoe u poslednjih 40 godina.

"Puno je nervoze na tržištu dok se bliži vikend, a ništa nije rešeno između Rusije i Ukrajine. Tržište je slabo i nervozno, pa je na gotovo svakoj deonici veća ponuda za prodaju nego za kupovinu”, kaže Majkl Džejms, direktor firme Vedbuš sekjuritiz.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, cene deonica porasle su juče samo u dva - uslužnom i trgovačkom.

I na evropskim berzama su cene deonica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,87 posto, na 7.537 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,67 posto, na 15.267 bodova, a pariski CAC 0,26 posto, na 6.946 bodova.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track