SITUACIJA U UKRAJINI PRED KLJUČANJEM: Separatisti i vojska razmenjuju optužbe za granatiranje, Bajden danas ima važan sastanak
Foto: Profimedia / Wolfgang Schwan / Shutterstock

ukrajinska kriza

SITUACIJA U UKRAJINI PRED KLJUČANJEM: Separatisti i vojska razmenjuju optužbe za granatiranje, Bajden danas ima važan sastanak

Planeta -

Baš kada se učinilo da se situacija u Ukrajini polako smiruje, novi talas napetosti i nasilja izbio je na istoku Ukrajine u proruskim separatističkim oblastima skršivši nade da je diplomatsko rešenje krize moguće.

Snage ukrajinske vlade i pobunjenici koje podržava Rusija na istoku zemlje međusobno se optužuju za granatiranje i druga kršenja primirja. Ruska novinska agencija Interfaks prenela je da je samoproglašena pobunjenička republika Lugansk jutros izvestila o nekoliko incidenata minobacačke vatre.

Međutim, kijevska vlada tvrdi da su pobunjenici u petak četiri puta napali topovima i minobacačima, a ukrajinska vojska je noćas objavila saopštenje u kojem navodi da ne planiraju ofanzivu na pobunjenike, ni da će granatirati civile i da će se "strogo pridržavati sporazuma iz Minska i normi međunarodnog humanitarnog prava".

Bajdenov telefonski sastanak

Posle jučerašnjeg i današnjeg granatiranja Donjecka i Luganska, predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden sazvao je telefonski sastanak lidera NATO i EU oko ukrajinske krize.

Kako Rojters saznaje u kancelariji kanadskog premijera Džastina Trudoa, Bajden će razgovarati sa saveznicima iz Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Poljske, Rumunije, Velike Britanije i ostalih članica EU i NATO saveza.

Bela kuća je ranije saopštila da je Bajden juče razgovarao sa italijanskim premijerom Mariom Dragim i da su obojica potvrdila predanost suverenitetu Ukrajine, kao i da su spremni da uvedu teške ekonomske sankcije Rusiji ako napadne svog suseda.

Susret Putina i Lukašenka

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko trebalo bi uskoro da se sastanu i razgovaraju o tome šta će se dogoditi sa procenjenih 30.000 ruskih vojnika u Belorusiji nakon završetka zajedničkih vežbi 19. februara.

Zapadni zvaničnici smatraju da bi vežbe mogle da posluže kao pokriće za invaziju. Lukašenko je juče rekao da "ako ima smisla držati ruske trupe ovde, mi ćemo ih zadržati koliko god bude potrebno. Još jednom naglašavam: ovo je naša teritorija i odluka je na nama".

Rusko povlačenje sa Krima

Dok Zapad i Kijev tvrde da Rusija priprema napad na Ukrajinu i da je on moguć u svakom trenutku, Moskva demantuje te izveštaje.

Rusija je danas objavila da je premestila 10 bombardera Suhoj Su-24 sa Krima u druge avio baze u zemlji i da se nekoliko mehanizovanih jedinica pešadije po završetku vežbi na Krimu, vratilo u baze u Dagestanu i Čečeniji.

Zapad i ukrajinske vlasti pažljivo prate kretanje ruske vojske nakon što je Moskva ove sedmice saopštila da povlači deo jedinica sa Krima i pograničnih područja. Zapad i Kijev osporavaju te tvrdnje, smatrajući da su neke jedinice i oprema samo zamenjeni drugima.

Ruska agencija Interfaks prenosi da je ministarstvo obrane saopštilo da je voz za prevoz tenkova napustio neimenovanu lokaciju u zapadnom vojnom okrugu kako bi vratio tenkove nazad u njihovu bazu u oblasti Nižnjeg Novgoroda.

Prema drugoj izjavi, koju prenosi TASS, ministarstvo je navelo da je 30ak kamiona koji prevoze vojnike i opremu napustilo poligon u zapadnom vojnom okrugu nakon završenih vežbi te se vraća prema svojoj neimenovanoj bazi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track