ENTONI BLINKEN PRED SAVETOM BEZBEDNOSTI UN PONOVO NAPAO RUSIJU Oni traže opravdanje za rat! Već imaju 3 izgovora kako će početi
Foto: EPA / MARTIAL TREZZINI

TRAŽE IZGOVOR

ENTONI BLINKEN PRED SAVETOM BEZBEDNOSTI UN PONOVO NAPAO RUSIJU Oni traže opravdanje za rat! Već imaju 3 izgovora kako će početi

Planeta -

Američki državni sekretar Entoni Blinken tokom govora u Savetu bezbednosti UN rekao je kako su SAD uverene da će ruski napad na Ukrajinu započeti izmišljenim izgovorom, koji bi mogao biti u nekoliko oblika, javlja BBC.

Prema Blinkenovim rečima Vašington za sad nije siguran u kom obliku bi takav izgovor mogao doći, ali mogućnosti uključuju izmišljeni teroristički bombaški napad u Rusiji, otkrivanje masovne grobnice ili lažni, a moždai pravi, napad hemijskim oružjem.

"Rusija bi taj događaj mogla opisati kao etničko čišćenje ili genocid, Ismejavajući koncept koji mi u ovojsalii ne shvatamo olako, niti ga ja olako shvatam na temelju svoje porodične istorijei. U proteklih nekoliko dana ruski mediji su već počeli širiti neke od ovih lažnih uzbuna i tvrdnji kako bi se povećao bes javnosti i postavio temelj za inventivno opravdanje rata. Danas je to u medijima pod kontrolom Rusije samo intenzivirano", rekao je Blinken, kako prenosi CNN.

Nakon takvog incidenta, Blinken kaže da će ruska vlada verovatno "teatralno sazvati" hitan sastanak vlade, na kojem bi bio donesen zaključak kako Rusija mora odgovoriti da bi odbranila građane ili etničke Ruse u Ukrajini, a nakon toga ruski projektili i bombe počeli bi padati na ciljeve u Ukrajini, pa bi se krenulo s ometanjem komunikacija i kibernetičkim napadima.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja