PUTIN KRŠI MEĐUNARODNE OBAVEZE: Potez ruskog predsednika oko Donbasa osudili i Makron, Berbok i Stoltenberg!
Foto: AP / Alex Brandon, EPA/Stephanie Lecocq, EPA/Ian Langsdon

pljušte reakcije

PUTIN KRŠI MEĐUNARODNE OBAVEZE: Potez ruskog predsednika oko Donbasa osudili i Makron, Berbok i Stoltenberg!

Planeta -

Predsednik Francuske Emanuel Makron koji se, mnogi bi rekli, najviše uključio kako bi pronašao diplomatsko rešenje za ukrajinsku krizu, oštro je reagovao na odluku Vladimira Putina da prizna nezavisnost Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk.

Makron je najoštrije osudio odluku Vladimira Putina i pozvao da Evropa uvede sankcije Rusiji.

Francuski predsednik pozvao je na evropske sankcije Rusiji zbog priznanja DNR i LNR, prenose Ria Novosti.

U saopštenju Jelisejske palate navodi se da Makron poziva da se sazove hitan sastanak Saveta bezbednosti UN u vezi sa priznanjem regiona Donbasa.

Francuski predsednik Emanuel Makron priznavanje Donjecka i Luganska naziva "jednostranim kršenjem međunarodnih obaveza", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke, Analena Berbok, tvrdi predsednik Rusije, Vladimir Putin, "odbacio sve svoje obaveze" prema međunarodnoj zajednici time što je kao nezavisne države priznao dve proruske separatističke oblasti na istoku Ukrajine.

"Izričito upozoravamo na bilo kakvu dalju vojnu eskalaciju Rusije", dodala je šefoca diplomatije u kratkom saopštenju, ističući da je odluka Vladimira Putina objavljena u ponedeljak uveče na ruskoj televiziji "flagrantno kršenje međunarodnog prava".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je večeras rusko priznanje nezavisnosti separatističkih regiona u Ukrajini i pozvao Rusiju da "izabere put diplomatije".

"Osudjujem odluku Rusije. Saveznici pozivaju Rusiju da izabere put diplomatije, da se odmah odrekne svog masovnog vojnog gomilanja u Ukrajini i oko nje i da povuče svoje snage u skladu sa svojim obavezama i medjunarodnim obavezama", naveo je Stoltenberg.

Ruski predsednik Vladimir Putin priznao je večeras nezavisnost proruskih separatističkih teritorija u istočnoj Ukrajini i potpisao je "sporazume o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći" sa tim teritorijama.

"Ocenio sam neophodnim da se donese odluka koja je dugo sazrevala - da se odmah prizna nezavisnost Narodne Republike Donjecka i Narodne Republike Luganjska", rekao je Putin u televizijskom obraćanju.

Putin je takodje pozvao Ukrajinu da odmah prekine "vojne operacije" protiv proruskih separatista.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track