DUMA OBJAVILA DETALJE Šta piše u ključnim članovima sporazuma Rusije sa Donjeckom i Luganskom?
Foto: Printscreen/Youtube

KRIZA NA ISTOKU

DUMA OBJAVILA DETALJE Šta piše u ključnim članovima sporazuma Rusije sa Donjeckom i Luganskom?

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je priznao nezavisnost samoproglašenih država Luganske i Donjecke Narodne Republike kao suverenih nacija.

Dok su ugovori o prijateljstvu i saradnji između Rusije i novopriznatih republika Donjecka i Luganska još u fazi izrade, ruska Državna duma je u ponedeljak uveče objavila predložene dokumente, prenosi RT.

Oni će uključivati zajedničku odbranu od spoljne agresije i pravo da koriste međusobnu vojnu infrastrukturu.

Ruski predsednik Vladimir Putin priznao je u ponedeljak Narodne Republike Donjeck i Lugansk - dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini - kao nezavisne države.

Državna duma je velikom većinom glasala za traženje od Kremlja da prizna regione prošle nedelje. Nacrti ugovora o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći sa oba entiteta – koji će trajati najmanje 10 godina – sada su objavljeni na internet stranici parlamenta.

Od posebnog interesa je član 5, koji obema ugovornim stranama daje pravo da ''grade, koriste i unapređuju vojnu infrastrukturu, baze i druge objekte na svojoj teritoriji''.

Kremlj je već naredio ruskim trupama da se rasporede u dve oblasti kao mirovne snage, u očekivanju formalnog sporazuma o vojnoj saradnji.

Član 6 zabranjuje obema stranama da ''uđu u bilo koje blokove ili saveze usmerene protiv bilo koje od njih' i neće dozvoliti da se njihova teritorija koristi za pokretanje napada jedne na drugu.

Član 11 predviđa slobodno kretanje građana između ugovorenih strana i obavezuje i Rusiju i republike da ''razviju i sprovedu dogovoreni set mera za regulisanje režima ulaska i izlaska građana trećih zemalja sa svoje teritorije''.

Član 13 takođe obavezuje ugovorne strane da štite ''etnički, jezički, kulturni i verski identitet nacionalnih manjina na svojim teritorijama i stvaraju uslove za očuvanje i razvoj'' ovih identiteta uz garantovanje individualnih i kolektivnih manjinskih prava ''bez podvrgavanja bilo kakvim pokušajima asimilacija protiv njihove volje''.

Donjeck i Lugansk su proglasili nezavisnost od Ukrajine 2014. godine, nakon što su nacionalisti koje podržavaju SAD zbacili demokratski izabranu vladu u Kijevu.

Oni su u to vreme tražili priznanje od Rusije, ali je Moskva odbila, insistirajući da je njihov sukob unutrašnja ukrajinska stvar.

Rusija se pridružila Francuskoj i Nemačkoj u takozvanom Normandijskom formatu kako bi posredovala u primirju između Kijeva i pobunjenika u Minsku 2014-2015.

Proces je predviđao da Ukrajina ovim regionima daje široku autonomiju, ali je Kijev u više navrata odbijao da ispuni svoje obaveze – umesto toga promenio je ustav zemlje kako bi to onemogućio.

Putin je optužio Ukrajinu da želi da osvoji dva regiona silom u svom govoru u ponedeljak, u kojem je priznavanje republika Donbasa najavio kao ''zakašnjenje''.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track