ANALITIČAR DARKO OBRADOVIĆ Situacija na terenu diktira da li Putin može da podeli Ukrajinu linijom reke Dnjepar!
Foto: Printscreen/Twitter, Kurir TV

Invazija

ANALITIČAR DARKO OBRADOVIĆ Situacija na terenu diktira da li Putin može da podeli Ukrajinu linijom reke Dnjepar!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin rano jutors naredio je invaziju Ukrajine. Već uoko pet sati ujutro prvi tenkovi ruske vojske i snaga DNR i LNR krenuli su prema ukrajinskim gradovima. Ruska invazija odmah je postavila pred Zapad pitanje gde je granica na kojoj će Putin da se zaustavi. Da li će zauzeti celu Ukrajinu ili će je podeliti?

Odgovor na ovo pitanje za Kurir dao je analitičar Darko Obradović, koji je analizirao Putinov potez sa invazijom i šta se krije iza ove akcije koja je rano jutros šokirala svet.

Njegovu analizu objavljujemo u celosti i bez skraćivanja

"Primenom aktivnih mera stekli su se svi uslovi za izvršenje invazije u ovom trenutku. Prema mapi registrovanih napada vidi se da su izvršeni udari daleko od spornih teritorija LuganskaiI Donjecka sa ciljem razvlačenja ukrajinske utvrđene odbrane u ovim oblastima. Pokazalo se da vojne jedinice napreduju i iz pravca Belorusije.

Situacija na terenu u narednim danima odrediće da li Putin može podeliti Ukrajinu linijom Dnjepra.

Kratkoročno gledano stvari su jako loše za Ukrajince, ali dugoročno gledano ruska invazija se može pokazati kao veliki gubitak u ruskom ljudstvu i odraziće se na unutrašnje prilike. U ovom trenutku je teško govoriti o gubicima zbog oprečnih saopštenja strana u sukobu.

Strateški ciljevi postavljeni od strane Rusije sračunati su na priznanje okupacije Krima od strane Ukraijne, trajno sprečavanje članstva u NATO uz vojnu pretnju, pregovaranje sa Luganskom i Donjeckom.

Ovakva ruska operacija „demilitarizacije“ Ukrajine cilja da odseče crnomorski pojas Ukrajine. Rusija će nastojati da uspostavi pojas ka Moldaviji. Prvi taktički cilj je nesumnjivo uspostavljanje „kopnenog“ mosta ka Krimu. Mogućnost prekograničnog dejstva ograničena je na raketne udare u cilju unošenja nereda u Ukrajinsku odbranu. Teško je prognozirati da će Ruska vojska moći kopneno da nastupi pravcima dejstva sa Istoka i Severo Istoka bez većih gubitaka. I to iz razloga što ukrajinska vojska raspolaže savremenim radarima i artiljerijom. Što znači da može identifikovati ruske napade i zadati kontraudare u slučaju da Rusija pomeri liniju fronta po ovim pravcima. Protiv tenkovski bacači Javelin mogu naneti veliku štetu sa 5km udaljenosti kolonama ruskih mehanizovano motorizovanih brigada. Ukrajinska artiljerijska škola spada u sam vrh svetske veštine, i za očekivati je da će u narednim danima nanositi velike gubitke ruskim trupama.

Kada govorimo o mogućnostima da Rusija zaposedne Odesu i druge gradove kao što su Harkov to bez pomoći pete kolone i diverzantskih grupa neće biti lako izvodljivo. Trajno zaposedanje ukrajinske teritorije po dubini postavlja se kao izazov za rusku logistiku koja je daleko od visokih standarda SAD ili Velike Britanije.

Prema ekspertskim analizama ruska vojska ima visoku sposobnost razmeštanja unutar svojih granica, a ta sposobnost značajno opada kako se razdaljina povećava. Logistika i Ukrajinska odbrana će predstavljati najveći izazov za Ruse ukoliko žele da trajno zaposednu ključne pravce, komunikacije i gradove. Sa tim u vezi realnije je očekivati artiljerijske i raketne udare po dubini ukrajinske teritorije po kritičnoj infrastrukturi uz ograničen nastup iz pograničnih zona. Težište ruskog napada je svakako zaokruživanje celih oblasti Luganska i Donjecka.

Na takav način ruska vojska ulazi u zonu dejstva i kontrole celog istoka Ukrajine. Kao faktor prednosti za Rusiju se navodi tkz. Sirijsko iskustvo, međutim to iskustvo nije primenjeno prema obučenoj i utvrđenoj vojsci sa borbenim iskustvom.

U ovim danima posebnu pažnju treba obratiti na delovanje iza linije fronta, a to delovanje može uključiti likvidacije i atentate, diverzije, sabotaže u cilju podsticanja prevratničkih aktivnosti koje bi bile podržane radom ruskih specijalnih jedinica.

Samo u slučaju sloma ukrajinskog rukovodstva i sistema funkcionisanja države može doći do ishoda da Rusija zauzme celu istočnu Ukrajinu.

Kurir.rs/Darko Obradović/ priredio A.Mlakar

Bonus video:

02:44

POSTOJI LI OPASNOST ZA RAT NA NAŠIM PROSTORIMA?! Ekspert za borbu protiv terorizma upozorava na OVE MOGUĆNOSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja