OVO JE RAKETA SA KOJOM JE VLADIMIR PUTIN ZAPOČEO INVAZIJU NA UKRAJINU Rekete 3M14 Kalibr poletele sa brodova u Crnom moru!
Foto: Screenshot YT/Ruptly

rat u evropi

OVO JE RAKETA SA KOJOM JE VLADIMIR PUTIN ZAPOČEO INVAZIJU NA UKRAJINU Rekete 3M14 Kalibr poletele sa brodova u Crnom moru!

Planeta -

Jedno od prvih oružja sa kojim je ruski predsednik Vladimir Putin započeo invaziju na Ukrajinu bila je krstareća raketa 3M14 Kalibr (SS-N-30A), koja je borbenu premijeru doživela krajem septembra 2015. prilikom napada na Islamsku državu u Siriji

3M14 Kalibr je napredna verzija krstareće rakete 3M-14E „Club“. Domet Kalibra, koji se može lansirati sa ratnih brodova i podmornica je 2.500 kilometara. Raketu je razvio Konstruktorski biro Novator.

Kalibr, koji može biti opremljen konvencionalnom ili nuklearnom bojevom glavom težine 450 kilograma, ima sposobnost da leti na visini od 20 metara na moru i 50 na kopnu.

00:12

Velika eksplozija u Ukrajini izazvana ratom

Raketa ima startni motor na tečno gorivo i marševski motor na čvrsto gorivo. Vođenje rakete je uz pomoć sistema TERCOM, a preciznost zavisi od sistema satelitskog navođenja GLONASS. Maksimlno odustupanje od cilja je 3 m.

Landiranje ovog tipa raketa sa pomorskih platformi je vertikalno iz lansera s tim da lasniranje iz podmornica vrši se pomoću komprimovanog vazduha, a onda se aktivira marševski motor za razliku od površinskih i kopnenih lasnera.

Raketa Kalibr se trenutno može koristiti na podmornicama klase Kilo, Lada, Akula, Jasen, Borei i ratnim brodovima klase Admiral Gorškov, Admiral Grigorovič, Gepard, Gremjašči, Steregušči i Bujan-M.

Rakete Kalibr se koriste u napadima na Ukrajinu, posebno za uništavanje ciljeva visokog značaja.

Kurir.rs/A.M.

Bonus video:

01:02

Bez letova iznad Ukrajine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track