UKRAJINSKO ORUŽJE ODMAZDE Točkom zasuli aerodrom TANGAROG u Rostovskoj oblasti! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

Odbrana marijupolja

UKRAJINSKO ORUŽJE ODMAZDE Točkom zasuli aerodrom TANGAROG u Rostovskoj oblasti! VIDEO

Planeta -

Ukrajinska vojska od 2014. godine od intenzivno je u sukobu sa proruskim pobunjenicima koristila balističke rakete Točka - U u napadu na gradove Donjeck i Lugansk.

Upotreba raketa nastavljena i kasnije, ali u manjoj meri nego što je to bilo ranije. Međutim, sve se okrenulo kad je 24. februara 2022. Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Ukrajinska vojska u poslednjih šest dana tri puta je intenzivno koristila balističke rakete "Točka U" u napadu na pozicije DNR i LNR, ali i na vojne aerodrome na teritoriji Rusije.

Poslednji u nizu napada dogodio se danas na aerodrom Taganrog koji je napadnut balističkim raketama "Točka U".

Prema ukrajinskoj verziji napad na Taganrog je bio uspešan i uništen je jedan teški transportni avion Iljušin IL-76, a prema ruskoj verziji PVO aerodroma je raketnim sistemom Pancir S-1 uspela da obori raketu koja je pala u park u okviru samog aerodroma.

Balistička raketa OTR-21 Točka (NATO SS-21 Scarb)

SS-21 je balistička raketa kratkog dometa, projektovana da zameni seriju raketa Luna M.

Ova balistička raketa ima povećanu brzinu i domet. Raket nosi bojevu glavu jaline 482 kilograma od čega 120 kilograma otpada na eksploziv.

Maksimalni domet je 120 kilometara. Dužina raketa je 6.400 mm, a prečnik tela 650 mm. Raketa za upravljanje korist inercijalni navigacioni sistem.. Masa prilikom lansiranja je 2.010 kilograma. Serijska proizvodnja ovih raketa završena je 1993. Pretpostavlja se da je ukupno proizvedeno 1.200 ovih raketa.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja