EU REKLA, PA POREKLA: Obećali borbene avione Ukrajincima, ali izgleda da ih imaju jedva i za sebe! VIDEO
Foto: Profimedia

bruka

EU REKLA, PA POREKLA: Obećali borbene avione Ukrajincima, ali izgleda da ih imaju jedva i za sebe! VIDEO

Planeta -

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je u nedelju da su neke zemlje članice EU spremne da daju Ukrajini i svoje borbene avione. Do utorka je bilo jasno da nisu.

Pominjano je da će biti oko 70 aviona, najverovatnije MiG-ova 29 i Su-25, koji dolaze iz Poljske, Slovačke i Bugarske. Sve tri zemlje su naknadno rekle da neće donirati borbene avione Ukrajini. Naime, Bugarska i Slovačka bi tako de fakto ostale bez borbenih aviona u trenutku kada im još nije isporučen novi američki F-16 Block 70, koji su obe zemlje kupile. Bugarska je dodala da u slučaju donacije MiG-a Ukrajini neće imati avione kojima bi zaštitila sopstveno nebo.

Štaviše, bugarski mediji su izvestili da je premijer Kiril Petkov tu ideju nazvao "apsurdnom", rekavši da njegova zemlja nema dovoljno aviona ili potrebnih delova da ih deli.

Oglasio se i poljski predsednik Andžej Duda, koji je rekao da je odlučeno da Poljska neće slati svoje avione u Ukrajinu. Isti stav zauzela je i Slovačka.

Duda je, zajedno sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom, objasnio da alijansa neće rizikovati da se meša u sukob između Rusije i Ukrajine i da neće slati borbene avione u Ukrajinu, a Stoltenberg je dodao da NATO neće biti deo sukoba.

NATO neće slati svoje snage u Ukrajinu niti prebacivati avione u ukrajinski vazdušni prostor“, rekao je Stoltenberg.

Podsetimo, predsednik Volodimir Zelenski, kao i mnogi drugi Ukrajinci, pozvali su NATO da uvede zonu zabrane letova u ukrajinskom vazdušnom prostoru, ali su NATO i SAD jasno stavili do znanja da bi to bila eskalacija koja bi ih dovela u sukob sa Rusija.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je do sada pretrpelo znatne gubitke. Potvrđeno je da je uništen jedan Suhoj Su-27, čiji su ostaci pali na kuće u okolini Kijeva, a kratko je saopšteno da je legendarni pilot Oleksandar Oksančenko poginuo tokom vazdušne borbe.

Jasno je da Ukrajina treba da ojača svoje vazduhoplovstvo kako bi se odbranila. Do sada su manje-više uspevali da spreče Rusiju da ima totalnu prevlast u vazduhu, ali bi to uskoro moglo da se promeni. Istovremeno, Rusija je znatno jača kada je u pitanju PVO.

S druge strane, avion Suhoj Su-27, koji je iz nepoznatih razloga doleteo u Rumuniju 24. februara, vratio se kući u Ukrajinu. Avion se vratio usred rata.

Ministarstvo odbrane Rumunije saopštilo je da je Su-27 napustio njihovu zemlju na zahtev ukrajinskih vlasti i da nije bio naoružan kada je poleteo. Do ukrajinske granice su ga dopratila dva rumunska aviona MiG-21, a kada je prešao u ukrajinski vazdušni prostor dočekala su ga dva neimenovana ukrajinska lovca.

Rumunsko ministarstvo je prvo saopštilo da su njihovi lovci F-16 presreli avion nakon što je ušao u rumunski vazdušni prostor zbog "neovlašćenog leta".

Posle sletanja, „ukrajinski vojni pilot se predao rumunskim vlastima i preduzete su sve neophodne mere“, saopštilo je ministarstvo.

Kada je sleteo, ukrajinski avion je bio potpuno naoružan, ali se vratio u matičnu zemlju bez ikakve borbene opreme. Razlog je taj što prema propisima na ukrajinsku teritoriju ne može ući nijedna naoružana letelica iz članice NATO-a tako da se to ne smatra ratnom provokacijom.

Ako bi, na primer, Su-27 oborio ruski avion na povratku u bazu u Ukrajini, to bi moglo dovesti do velike eskalacije i međunarodnog incidenta.

Dakle, avion se vratio razoružan, ali su ga u Ukrajini dočekala dva opremljena lokalna lovca. Njeno naoružanje će biti vraćeno u Ukrajinu drugim transportnim sredstvima, s obzirom na to da NATO već snabdeva Ukrajinu raketama vazduh-vazduh.

Ali portal Drajv ponavlja da je nejasno zašto je SU-27 uopšte otišao u Rumuniju. Moguće je da se nije mogao vratiti ni iz jedne misije tokom ruskih napada ili da mu je baza uništena, pa je rumunska baza bila najbliže moguće mesto za sletanje. Nepotvrđene informacije govore da zbog napada avion nije mogao da komunicira sa komandom.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track