OVDE JE PAKAO! ISPOVEST UKRAJINCA (27) IZ HARKOVA: Žele da nas psihički slome
Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

ruska invazija na ukrajinu

OVDE JE PAKAO! ISPOVEST UKRAJINCA (27) IZ HARKOVA: Žele da nas psihički slome

Planeta -

Aleksij Demčenko (27), kompjuterski programer iz Harkova, oglasio se za britanski Gardijan iz tog grada gde je već danima svedok borbi sa ruskom vojskom i napada koji su rezultirali i pogibijom njegovih sugrađana.

- Trenutno samo pokušavamo da izdržimo. Iskreno rečeno, ovde je pakao. Ima mnogo vazdušnih udara. Pogađaju kuće, zdravstvene ustanove, parkove. Živim u centru Harkova. Juče smo videli vazdušne napade i krijemo se u spavaćoj sobi jer je to najbezbednije mesto u kući, otkrio je on, pa dodao:

"Rusi su ušli u grad pre nekoliko dana, ali ih je (ukrajinska) vojska uništila. Sada nas udaraju spolja. Juče sam hteo da izađem da napunim flaše vodom, ali vazdušni udari su ubijali ljude. Imamo neke socijalne službe koje pokušavaju da nam pomognu u isporuci hrane i vode."

Aleksij smatra da doživljavaju teror, ali veruje da će ih ukrajinska vojska zaštiti, prenosi Mondo.

-Mislim da je njihov glavni cilj da nas psihički slome jer žele da evakuišemo grad. To je teroristička taktika koju smo videli u Čečeniji i Avganistanu. Ali naša vojska će nas zaštititi. Ljudi se neće predati, zaključio je on.

Najmanje četiri osobe su poginule, a devet je ranjeno u novom napadu u Harkovu jutros, saopštila je ukrajinska državna služba za vanredne situacije. Postoje izveštaji da su ruske rakete ponovo pogodile centar drugog najvećeg grada Ukrajine, pogodivši oblast blizu zgrade gradskog veća.

Harkov, grad od 1,5 miliona ljudi, pretvoren je u bombardovanu pustoš uništenih zgrada i ruševina nakon intenzivnog granatiranja i vazdušnih udara ruskih snaga, prenosi Gardijan.

Posle vazdušnog udara u sredu ujutru, srušio se krov policijske zgrade u centru grada jer je bio zahvaćen plamenom, a ukrajinski parlament saopštio je da je škola u Harkovu pogođena granatiranjem.

- Harkov je grad koji govori ruski jezik. Svaka četvrta osoba u Harkovu ima rođake u Ruskoj Federaciji. Ali stav grada prema Rusiji danas je potpuno drugačiji od onoga što je ranije bio. Nikada nismo očekivali da će se ovo dogoditi: potpuno uništenje, genocid nad ukrajinskim narodom – ovo je neoprostivo, rekao je gradonačelnik Harkova Ihor Terehov.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track