PRIMER TZV. DUHA KIJEVA: Sedam načina kako otkriti lažne fotografije iz ukrajinske krize! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

maniplacija

PRIMER TZV. DUHA KIJEVA: Sedam načina kako otkriti lažne fotografije iz ukrajinske krize! VIDEO

Planeta -

Na zvaničnom Tviter nalogu ukrajinske vlade se 27. februara se pojavio video snimak Duha Kijeva. Na snimku se vidi anonimi pilot za koga se tvrdi da je oborio 6 ruskih aviona.

Iako video nakratko potvrđuje da su njegovi poduhvati neprovereni, poruka ostaje jasna. Završava se rečima: „Ukrajinci su zahvalni ovom heroju sa velikim m**** koji tamani ruske avione. Bože brz i srećan lov.”

Ubrzo nakon toga, javilo se ukrajinsko ministarstvo odbrane, pozdravivši: „Vazdušni osvetnik na MiG-29, koji Kijevljani tako često viđaju!“

Tokom vikenda, ovaj video i drugi očigledni snimci Duha prikupili su više miliona pregleda i stotine hiljada deljenja. Ali da li Duh postoji? I, čak i ako jeste, da li su njegovi herojski podvizi stvarni?

Ispostavilo se da je slika koju je Porošenko podelio preuzeta iz članka iz 2019. o ukrajinskim pilotima koji testiraju nove šlemove, dok je jedan od najšire deljenih video snimaka duha došao iz popularne igre simulatora leta.

2013. godine, nekoliko meseci pre nego što je Rusija napala Krim, napravio sam seriju fotografija o izmišljenoj ruskoj invaziji na jednu istočnoevropsku zemlju. Sve slike su preuzete iz video igrice. Projekat je imao za cilj da istraži kako funkcionišu lažne vesti. Kada sam pokazao projekat kolegi — iskusnom fotografu sukoba — mislio je da su to prave fotografije, snimljene u ratnoj zoni. Morao sam da odložim projekat; nije se osećao odgovornim da kritikuje dezinformacije, a da to može da im doda.

Bila je to važna lekcija. Nisu svi primeri dezinformacija delo zlonamernih glumaca ili botova stvorenih na farmama trolova. Često ljudi jednostavno traže uzbudljivu priču i žele da je podele sa svojim pratiocima.

Ali širenje pogrešno pripisanih fotografija i lažnih priča otežava pronalaženje i deljenje važnih i proverljivih fotografija i video snimaka događaja. Čak iu normalnim vremenima, društveni mediji su stalno prepuni lažnih priča i pogrešno pripisanih slika. Ali, tokom sukoba poput onog u Ukrajini, i količina i implikacije dezinformacija se značajno povećavaju.

I to nas, publiku koja gleda, predstavlja pred veliki izazov. Ali možemo barem da testiramo da li su slike koje ćemo podeliti istinite.

Evo sedam načina da vam pomognete da proverite šta gledate:

1. Da li izgleda previše dobro da bi bilo istinito?

Pristrasnost potvrde je sama ljudska tendencija da tražimo stvari koje podržavaju ono u šta verujemo. Ali pristrasnost potvrde je takođe neprijatelj pouzdanih onlajn informacija, posebno u sukobu.

Priče poput Duha Kijeva privlače ono u šta mnogi od nas žele da veruju; hrabri ukrajinski defanzivci koji se hrabro bore. Ali ta želja da verujemo čini nas ranjivim na deljenje materijala bez dovođenja u pitanje njihove istine. Duh Kijeva možda postoji, ali pogrešno pripisane fotografije i video koji tvrde da ga prikazuju ne dokazuju to nužno.

Budite svesni sadržaja koji je previše usko povezan sa vašim uverenjima, jer je možda bio upakovan za vas i ciljano da dopre do vas.

2. Verujte svojim instinktima i proverite ako ste u nedoumici.

Fokusirajte se na elemente koji su udaljeni od glavne teme. Zapitajte se da li je nešto u pozadini ili na ivicama kadra u suprotnosti sa onim što fotografija ili video tvrdi da prikazuju. Često mali detalji otkrivaju da naizgled prava fotografija nije ono što se čini.

U jednom od najšire deljenih video snimaka Duha Kijeva, čini se da je malo vidljivo da se sudi. Ali još uvek možemo da dovedemo u pitanje određene detalje. Jedna stvar koju možemo da proverimo je oblik aviona na snimku, koji se ovom prilikom čini da je MiG-29, jedan od dva tipa borbenih aviona kojima upravlja Ukrajina. Ali, u drugim primerima dezinformacija, na snimku se ipak pojavila vojna oprema koju Ukrajinci nemaju.

Još jedna karakteristika koju možemo da pregledamo su gola stabla u prvom planu; grane su izrazito ugaone na način na koji stvarno lišće obično nije. Ovakvi detalji bi trebalo da podstaknu dalji oprez i ispitivanje.

Kako se ispostavilo, ovaj deo video snimka je proizveden u DCS-u, popularnoj igri simulatora letenja, i prvobitno je postavljen na Jutjub kao omaž Duhu, pre nego što je prepravljen i distribuiran onlajn kao pravi snimak. Snimak je namerno pogrešno prikazan i stoga izmišljen.

3. Uradite obrnutu pretragu slike.

Obrnuta pretraga slika je način lociranja druge upotrebe iste slike na mreži. Ovo se može uraditi putem Google pretrage slika ili pomoću ruskog pretraživača Iandek. Dostupni su i dodaci za pretraživače kao što je Firefok da bi bilo jednostavno kao što je desni klik na fotografiju.

Kada pretražujete, pokušavate da utvrdite da li je ova slikaje korišćen u drugim kontekstima. Ako je slika korišćena negde drugde, kako je korišćena?

Nije neuobičajeno pronaći 'ratne slike' koje su zapravo podignute sa sajtova za igre ili akcionih filmova ili se ispostavilo da su snimljene tokom potpuno drugačijeg sukoba.

U slučaju Duha Kijeva, najmanje tri fotografije koje kruže internetom – uključujući i onu koju je prvobitno postavio Porošenko – izgleda da potiču iz članka iz 2019. o ukrajinskim pilotima koji testiraju nove šlemove.

Iako to ne isključuje mogućnost da je isti pilot koji je testirao te šlemove takođe Duh, čini se malo verovatnim. Ova vrsta pogrešne atribucije slika često je obeležje dezinformacija.

4. Potražite znakove fotomanipulacije

Da li bilo šta na fotografiji sugeriše da je možda bilo neovlašćeno korišćenje softvera za manipulaciju slikama?

Pored snimka Duha Kijeva u letu, počela je da kruži fotografija mladića u borbenoj uniformi. Rečeno nam je da je ovaj čovek pravi identitet čuvenog Duha na nebu. Pažljivim pregledom vide se neprirodno nazubljene linije oko ivice njegovog vrata, što ukazuje da mu je glava odsečena sa druge fotografije i postavljena softverom za postprodukciju.

Obrnuta pretraga slike prekrivenog lica rezultira slikama starijeg čoveka koji neobično liči na čoveka na izmanipulisanoj slici. Novo lice pripada argentinskom advokatu po imenu Pablo Abdon Tores. Tores je očigledno svestan očigledne zloupotrebe svog imidža; on je svoj nalog na Tviteru nazvao „El Fantasma de Kiev“.

Pozadina 'portreta' Duha Kijeva je takođe praćena. To je fotografija preminulog ukrajinskog vojnika Vitalija Skakuna Volodimiroviča, koji je navodno poginuo dižući u vazduh most kako bi sprečio rusko napredovanje.

Portret čoveka u uniformi koji tvrdi da je pravi identitet Duha Kijeva, ali je u stvari preuzet iz arhive argentinskog advokata i postavljen iznad.

5. Potražite ključne nazive ili termine u propratnom tekstu slike.

Pretraživanje u Guglu i stavljanje navodnika oko termina za pretragu — na primer „ime prezime“ — će onda vratiti tačna podudaranja, što može biti od pomoći kada tražite imena.

U primeru Duha Kijeva, „Vladmir Abdonov“ se često navodi na internetu kao pravo ime dotičnog pilota. Potražite ovo ime i trenutno ćete dobiti samo osam rezultata—sve reference na legendu o Duhu Ukrajine, i nijedan nije stariji od nekoliko sati. Iako je moguće da pilot nije prisutan na mreži, čini se malo verovatnim.

Ali postoji važno upozorenje koje treba uzeti u obzir u svakom sukobu - a to je jezik. Ukrajina, u ovom slučaju, ima mnoštvo govornih jezika i uglavnom koristi dva pisma — ćirilicu i latinicu. To dovodi do različitih mogućih pisanja imena na ruskom i ukrajinskom jeziku. Google prevodilac ovde može biti koristan alat, posebno zato što može da prevede čitave veb stranice, ali nikada neće biti zamena za stvarno govorenje jezika.

6. Budite oprezni sa slikama i video zapisima niskog kvaliteta.

Postoji tendencija da se lakše veruje materijalu lošeg kvaliteta. U stvari, sadržaj lošeg kvaliteta otežava procenu onoga što gledate.

Serija slika na kojima je prikazana ruska invazija na izmišljenu istočnoevropsku zemlju proizvedena je u video igrici. Prevarili su sve koji su ih videli. Iskustvo je pokazalo koliko smo spremni da uzmemo slike niskog kvaliteta po nominalnoj vrednosti.

7. Pratiti i podržavati rad faktičkih organizacija.

Postoje kredibilne organizacije koje aktivno rade na razotkrivanju dezinformacija na mreži. Ne samo da pružaju važnu javnu uslugu, već možemo mnogo naučiti iz njihovih objašnjenja o tome kako su razotkrili konkretne primere.

Kurir.rs/theartnewspaper

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track