BIO JE BLIZU KIJEVA, A ONDA JE SAMO STAO Šta se desilo sa ruskim konvojem?
Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

logistka

BIO JE BLIZU KIJEVA, A ONDA JE SAMO STAO Šta se desilo sa ruskim konvojem?

Planeta -

Mnoge ruske snage koje napadaju Ukrajinu su ''bukvalno ostale bez gasa'' i ''imaju problema sa hranjenjem svojih trupa'', rekao je visoki zvaničnik američke odbrane.

Ruske snage u Ukrajini i dalje se suočavaju sa logističkim problemima, uključujući nestašicu hrane i goriva, a konvoj koji je viđen kako ide ka Kijevu izgleda da se "nije značajno pomerio" bliže ukrajinskoj prestonici u poslednja dva dana, rekao je neimenovani zvaničnik američkih odbrambenih snaga u Pentagonu.

- U mnogim slučajevima ono što vidimo su kolone u kojima je bukvalno ponestalo benzina, a kao što sam ranije rekao, sada počinje da ponestaje hrane za njihove trupe, rekao je on.

0665539997, konvoj, kolona
foto: AFP / AFP / Profimedia

Ukrajinska vojska je pružala jak otpor severno od Kijeva, dodao je zvaničnik, i dodao da su sporadično zabeleženi pokušaji granatiranja konvoja.

Kako navodi "Njujork tajms", zvaničnik je insistirao na anonimnosti jer nije ovlašćen da govori javno.

On je dodao da je ruski vojni vrh postao mnogo agresivniji u gađanju civilne infrastrukture, uključujući raketni udar na televizijski toranj u Kijevu u ponedeljak kada je poginulo nekoliko ljudi.

0665539284, kolona, konvoj
foto: AFP / AFP / Profimedia

Veliki konvoj je zastao na oko 28 kilometara severno od Kijeva i uključuje tenkove, oklopna vozila, artiljeriju i zalihe, navodi se u izveštaju NPR od utorka.

Američka vojska veruje da ukrajinska vojska nastavlja da pruža otpor i da ruske snage koje su napale Černigov, Harkov i Kijev u suštini nisu napredovale od utorka, naglasio je zvaničnik.

Ruski vojnici na jugu Ukrajine, međutim, uspeli su da napreduju ka Hersonu, za koji se veruje da je sada u ruskim rukama.

Američki zvaničnik je rekao da je Pentagon video indicije da bi ruski vojnici koji dolaze iz Donjecka, regiona koji drže separatisti u istočnoj Ukrajini, mogli pokušati da opkole lučki grad Marijupolj na Azovskom moru.

- Od srede ujutru, ruske snage su ispalile više od 450 projektila - kombinaciju balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa, krstarećih raketa i raketa zemlja-vazduh - na ciljeve u Ukrajini, rekao je zvaničnik.

Pored problema Rusije u snabdevanju hranom i gorivom za svoje snage u Ukrajini, zvaničnik je rekao da ruski vojni lideri nisu bili u stanju da koordiniraju različite elemente poput pešadije, oklopa, artiljerije i bliske vazdušne podrške.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

02:15

Kurir na granici Rumunije i Ukrajine: Kamera zabeležila potresne scene! Pristižu žene i deca u suzama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track