01:13

Ukrajinski zvaničnici potvrdili: Ruske trupe preuzele Herson

konferencija za medije ruskog ministra spoljnih poslova

OGLASIO SE LAVROV Ponovo pomenuo NUKLEARNI RAT, Ameriku uporedio sa Hitlerom VIDEO

Planeta -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov drži konferenciju za medije, na kojoj su prisutni i strani novinari.

- Naš cilj je da se rešimo nacista u Ukrajini. Siguran sam da će se naši partneri sa zapada smiriti i tražiti rešenje kroz dijalog. Zapad ne bi trebao da odlučuje o našoj sigurnosti. Zapad pokušava da nam nametne vlastitu sliku budućnosti Evrope, rekao je Lavrov, pa dodao da će se pregovori ukrajinske i ruske snage održati danas.

Uporedio Ameriku sa Hitlerom

Lavrov je na pres konferenciji uporedio Ameriku sa nacističkim diktatorom Adolfom Hitlerom.

-Amerika diktira Nemcima što je dobro za evropsku energetsku bezbednost. Kažu da im ne treba gasovod Sevrerni Tok 2 i tvrde da će Amerika obezbediti energetsku bezbednost, koja je nekoliko puta skuplja, rekao je Lavrov.

-Napoleon i Hitler su imali cilj da stave celu Evropu pod svoju kontrolu. Sad to žele da naprave Amerikanci. U filmovima imate sliku apsolutnog zla i apsolutnog dobra. Globalna slika je slična. Verujem da će histerija prestati, rekao je Lavrov.

Ponovo pomenuo nuklearni rat

Lavrov je rekao da je američki predsednik Džo Bajden rekao da je jedina alternativa sankcijama treći svetski rat, prenosi BBC.

Kako je dodap, Treći svetski rat mogao biti samo ''nuklearni rat''. On kaže da je to samo u glavama zapadnih političara – a nije u glavama ruskog naroda.

-Ako se vodi pravi rat protiv nas, onda oni koji prave takve planove treba da razmisle o tome, a po mom mišljenju se takvi planovi prave, kaže on.

Kurir.rs/BBC/Index.hr

Bonus video:

05:54

REPORTER KURIRA PRISUSTVOVAO POTRESNOJ SCENI NA UKRAJINSKOJ GRANICI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track