05:54

REPORTER KURIRA PRISUSTVOVAO POTRESNOJ SCENI NA UKRAJINSKOJ GRANICI

rat i posledice

EU: Evropa mora da se pripremi za dolazak miliona izbeglica iz Ukrajine

Planeta -

EU mora da se pripremi za dolazak miliona izbeglica dok beže od rata u Ukrajini, rekla je komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Johanson je dodala da očekuje da će vlade u narednim danima dogovoriti privremenu šemu zaštite.

"Ovde ih je već skoro milion“, rekla je komesarka EU i odala, a žene i deca ulaze u Evropsku uniju preko Poljske, Rumunije, Slovačke i Mađarske, koje sve imaju kopnene granice sa Ukrajinom.

Rojters je ranije izvestio da bi ministri unutrašnjih poslova EU trebalo da se načelno dogovore na sastanku u četvrtak da se onima koji beže iz Ukrajine automatski daju boravišna dozvola i pristup zapošljavanju, socijalnoj zaštiti i stanovanju do tri godine.

"Putinova užasna agresija imala je strašne posledice po ljude u Ukrajini“, rekla je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezser po dolasku na sastanak u Briselu. "Danas se radi o tome da se sve članice EU slažu oko politike da mogu da pruže pomoć na nebirokratski način"

Zaštitne mere, koje vlade EU treba formalno da odobre sledeće nedelje, biće odobrene Ukrajincima i onima koji su imali dugoročni boravak ili status izbeglice u Ukrajini, a da oni ne moraju da prolaze kroz duge procedure za dobijanje azila.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track