PUTIN NA SEDNICI RUSKOG SAVETA BEZBEDNOSTI: Ukrajinski nacionalisti koriste civile kao ljuski štit!
Foto: AP Thibault Camus

jasni

PUTIN NA SEDNICI RUSKOG SAVETA BEZBEDNOSTI: Ukrajinski nacionalisti koriste civile kao ljuski štit!

Planeta -

Nacionalisti i strani plaćenici u Ukrajini koriste civile kao ljudski štit, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom svog obraćanja Ruskom Savetu bezbednosti.

Oružane snage Rusije su preuzele kontrolu nad nekoliko naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, međutim, nacionalisti i dalje ne dopuštaju evakuaciju civila iz raznih gradova Ukrajine, saopštilo je ranije danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Oružane snage Rusije su zajedno sa jedinicama Donjecke Narodne Republike preuzele kontrolu nad nekoliko naselja: Blagoveščensk, Sinaja gora, Petrovsko, Ševčenkovsko, Sladka balka, Iljčenkovo, Očerevatuju i Novoprokopovku, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Osim toga, načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev je naveo da se Ministarstvo odbrane obratilo Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da utiču na vlast u Kijevu da prekinu protivpravne akcije prema civilima i strancima i da obezbede humanitarne koridore.

Mizincev je dodao i da ukrajinski nacionalisti zadržavaju i ne dopuštaju evakuaciju civila i nekoliko hiljada stranaca u raznim gradovima Ukrajine. Iz Harkova je onemogućena evakuacija 3.189 građana iz Indije, oko 2.700 iz Vijetnama i 202 građana Kine. Dok je iz grada Suma sprečena evakuacija 576 građana Indije, 101 građana Gane i 121 kineskog građanina, a iz Černigova - 9 građana Indonezije. Nacionalisti su i u Marijupulju uhapsili 60 civila koja su se uputila prema humanitarnom koridoru.

Rusija je iz zone specijalnih vojnih operacija evakuisala više od 142.000 ljudi, od kojih skoro 40.000 čine deca, kao i 588 stranaca iz Francuske, Italije, SAD i drugih država. Pored toga, državnu granicu Rusije je prešlo 15.246 automobila, od kojih je 738 prošlo granicu za jedan dan. Rusija je stvorila sve uslove za bezbednu evakuaciju civila i spremna je da u bilo kom trenutku organizuje humanitarni koridor, zaključuju u Ministarstvu odbrane Rusije.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja