PRETI NOVI ČERNOBILJ? Žestoke borbe u nuklearnoj elektrani
Foto: Printscreen/Guardian

sukob kod najveće nuklearke u evropi

PRETI NOVI ČERNOBILJ? Žestoke borbe u nuklearnoj elektrani

Planeta -

Ruska nacionalna garda i ukrajinska vojska sukobile su se juče rano ujutro oko nuklearne elektrane Zaporožje, najveće atomske centralne u Evropi.

Pravu paniku širom sveta izazvala je informacija da je pogođen jedan od reaktora i da se radijacija nekontrolisano širi. Ispostavilo se da to nije tačno, već da je u borbama oko nuklearke stradala jedna od zgrada - Centar za obuku i simulacije.

Dve verzije

Ipak, sukobi oko elektrane u kojima su poginula tri ukrajinska vojnika, a dvojica ranjena, kako je saopštilo Ukrajinsko nuklearno društvo, izazvali su strah od nuklearne katastrofe sličnoj onoj koja se u Černobilju dogodila pre 36 godina.

Ukrajinska strana tvrdi da su ruske snage sat vremena artiljerijom gađale elektranu. Rusko ministarstvo odbrane je, međutim, optužilo ukrajinske diverzante za napad na nuklearnu elektranu i saopštilo da je to pokušaj „monstruozne provokacije“.

- Nijedna zemlja, osim Rusije, još nije bombardovala nuklearne elektrane. Ova teroristička država sad je pribegla nuklearnom terorizmu. Ako dođe do eksplozije, to je kraj svega. Kraj Evrope - rekao je Vladimir Zelenski, ukrajinski predsednik.

Nuklearna elektrana Zaporožje, Zaporožje, Nuklearna Elekrana
foto: Profimedia

Samo hitna evropska akcija, dodao je, može da zaustavi ruske snage.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da elektrana radi normalno i da je to područje pod ruskom kontrolom od 28. februara.

- Nacionalistički režim u Kijevu pokušao je prethodne noći da izvrši monstruoznu provokaciju u prostoru pored elektrane. Jedinicu Nacionalne garde napala je ukrajinska grupa diverzanata, i to s prozora s nekoliko spratova zgrade za obuku pored elektrane - rekao je on.

Ruske trupe su uzvratile, rekao je Konašenkov, a „grupa diverzanta“ je zatim napustila zgradu i zapalila je dok su odlazili.

- Teritoriju nuklearke Zaporožje zauzele su oružane snage Ruske Federacije - saopštila je ukrajinska Agencija za nuklearnu energiju, a prenosi francuska novinska agencija AFP.

Oni su dodali da zaposleni u nuklearki nastavljaju da rade na reaktoru, a da će se snabdevanje električnom energijom nastaviti u skladu sa uobičajenim bezbednosnim pravilima.

Grafika, Ukrajina, Mapa
foto: Kurir

Zaštita od požara

Toni Irvin, nuklearni stručnjak i profesor na australijskom univerzitetu, rekao je za Gardijan da su šanse za eksploziju u nuklearnoj elektrani Zaporožje izuzetno male. Prema njegovim rečima, nuklearna elektrana ima tipove lakovodnih reaktora pod pritiskom (PVR).

- PVR reaktori su mnogo bezbedniji od onih u Černobilju i ne izgledaju kao da su oštećeni. Takođe, imaju ugrađene sisteme za zaštitu od požara - rekao je Irvin i dodao:

- Naravno, nije najbolja ideja raketirati najveću nuklearnu elektranu u Evropi. Ali, ponavljam, šanse za eksploziju i oslobađanje radioaktivnih čestica su veoma male.

Na pitanje zašto su Rusi uopšte tako žestoko napali nuklearku, Grejem Alison, nuklearni stručnjak sa Harvarda, kaže:

- Verovatno su hteli da isključe struju u toj oblasti.

OPASNOST PO SRBIJU

Karpati nas štite od radijacije

Slobodan Bubnjević
foto: screenshot

Slobodan Bubnjević, fizičar koji radi u Institutu za fiziku, kaže za Kurir da mesta panici nema, niti postoji opasnost od širenja bilo kakve radijacije. Prema njegovim infromacijama, nijedna granata nije oštetila reaktor.

Bubnjević dodaje da su radnici te elektrane ostali na svojim radnim mestima i da elektrana radi samo sa jednim blokom, dok su ostali bili i ranije isključeni, pa i time opasnosti o širenju radijacije, jer, kako kaže, sve je to u domenu šta bi bilo kad bi bilo.

- Kretanje radioktivnih čestica u slučaju nekog većeg akcidenta u nuklearnim elektranama, zbog visinskog strujanja, direktno ugrožava u naredna dva dana Ukrajinu, Mađarsku, Austriju, Sloveniju i Italiju. Trenutno smo u meteorološkom smislu u nekoj vrsti zaklona, ali treba biti stalno na oprezu pošto se i prognoza menja iz časa u čas - kazao je za Kurir meteorolog Ivan Ristić.

STRAH OD MOBILIZACIJE

Rusi kupuju avio-karte u jednom pravcu

Rusi užurbano kupuju avionske karte za inostranstvo u jednom pravcu zbog straha od opšte mobilizacije i uvođenja ratnog stanja, javlja Beta. Zbog toga je avio-prevoz poskupeo višestruko, navodi Radio Komersant FM i ističe da se posebno traže letovi za zemlje u kojima ruskim državljanima ne treba viza ili u koje mogu da putuju samo sa ličnom kartom. Radio navodi da je broj emigranata iz Rusije porastao duplo, što pokazuje statistika potražnje karata na internetu, kao i sociologa. Rusi plaćaju mnogo više kako bi se našli na nekim od malobrojnih letova.

NAJVEĆA NUKLEARKA U EVROPI

Šest reaktora izgrađeno u Zaporožju

Nuklearna elektrana Zaporožje, Zaporožje, Nuklearna Elekrana
foto: Profimedia

Nuklearna elektrana Zaporožje sa šest reaktora, koja snabdeva četvrtinu električne energije Ukrajine, jedna je od najvećih na svetu i najveća u Evropi. Elektrana je izgrađena 1985. godine tokom sovjetske ere, ima šest reaktora i snabdeva strujom veći deo zemlje. Fabrika se nalazi u gradu Energodaru, blizu reke Dnjepar, na jugu Ukrajine. To je jedno od četiri aktivna nuklearna postrojenja u Ukrajini i predstavlja šest od 15 reaktora u zemlji. Reaktori su pušteni u rad između 1984. i 1995.

REAGOVANJA

Kina: Zabrinuti smo

Vang Venbin
foto: AP/Liu Zheng

Kina je izrazila „ozbiljnu zabrinutost za bezbednost“ nuklearnih objekata u Ukrajini nakon napada ruskih snaga koji je izazvao požar u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

- Kina pridaje veliki značaj nuklearnoj bezbednosti i ozbiljno je zabrinuta za bezbednost i bezbednosnu situaciju nuklearnih postrojenja u Ukrajini - rekao je Vang Venbin, portparol ministarstva spoljnih poslova Kine.

Džonson: Putin ugrožava Evropu

Boris Džonson
foto: Profimedia, Shutterstock

Britanski premijer Boris Džonson osudio je napad ruskih snaga na nuklearnu elektranu u Ukrajini i zatražio hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN. On je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da „ugrožava bezbednost Evrope“.

Stoltenberg: Neodgovorno bombardovanje

Jens Stoltenberg
foto: EPA

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je „neodgovorno“ rusko bombardovanje nuklearne elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine i pozvao na prekid rata.

Štampano izdanje 05.03.2022.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track