00:24

Velika eksplozija u oblasti Kijeva: Oblak dima prekriva sve

blog

10. DAN RATA U UKRAJINI: ODLOŽENA EVAKUACIJA! Bajden se obratio Rusima, Putin sprema listu za osvetu

Planeta -

Danas je deseti dan invazije Rusije na Ukrajinu.

Ključni događaji:

* Ruska vojska približava se drugoj najveći nuklearki u Ukrajini, tvrdi američka ambasadorka

* Zelenski oštro osudio NATO jer nisu uveli zonu zabrane leta nad Ukrajinom

Ukrajina traži da NATO uvede zonu zabrane leta nad tom zemljom. Američki šef diplomatije kaže da bi takva odluka mogla dovesti do totalnog rata u Evropi. NATO kaže da ne razmatra tu opciju.

Zelenski se putem Zuma obratio demonstrantima širom gradova EU "Ako padne Ukrajina, pašće i Evropa'', poručio je.

Rusija zabranila pristup Fejsbuku, Tviteru i Jutjubu na svojoj teritoriji

Putin kaže da je spreman na razgovore o završetku invazije, ali samo ako se ispune svi njegovi zahtevi

UN: Iz Ukrajine pobeglo 1,2 miliona ljudi, pola miliona su deca

NATO kaže da će dani koji dolaze verovatno biti još gori. Upozorava i da Rusi koriste kasetne bombe

Zaporožje, najveću nuklearku Evrope, zauzela ruska vojska

Gradonačelnik Marijupolja, na jugoistoku Ukrajine, pozvao je na humanitarni koridor usred, kako je rekao, "blokade" ruskih snaga

Nezavisne medijske kompanije, uključujući BBC, obustavile su rad u Rusiji

Moskva odobrila drakonski zakon o cenzuri izveštavanja o ratu u Ukrajini, kazne do 15 godina zatvora

Oglasio se Putin

Ništa od evakuacije Marijupolja i Volnovahe

Rusi stigli na 60 km od Kijeva

Nova runda pregovora u ponedeljak

MMF najavio pomoć

Napadi na diplomate

23.21 - Bojčenko: Rusija pojačala granatiranje Marijupolja

Ruske snage su pojačale granatiranje ukrajinskog grada Marijupolja, i u napadima koriste avione, saopštio je danas gradonačelnik Vadim Bojčenko.

- Grad je u veoma teškom, opsadnom stanju. Nemilosrdno granatiranje stambenih blokova je u toku, avioni bacaju bombe na stambena naselja - rekao je Bojčenko za ukrajinsku TV, prenosi AP.

23.17 - Sukob na Tviteru

Ambasada Nemačke u Južnoafričkoj republici na Tviteru je odgovorila na status ruske ambasade u toj zemlji, što je izazvalo buru sa velikim brojem komentara, a sve povodom ruskog napada na Ukrajinu.

22.29 - Bajden se obratio ruskom narodu: Ne verujem da želite krvavi rat protiv Ukrajine

Američki predsednik Džozef Bajden obratio se večeras ruskom narodu

"Ne verujem da želite krvavi, destruktivni rat protiv Ukrajine - zemlje i naroda sa kojima imate tako duboke porodične, istorijske i kulturne veze", poručio je Bajden.

22.20 Putin pravi listu za osvetu

Putin je naložio svojoj vladi da pripremi listu zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, njenim firmama ili bilo kom ruskom državljaninu

22.12 - Kuleba: Rusija je izgubila 10.000 vojnika

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba danas je ponovio tvrdnju predsednika Volodimira Zelenskog da je Rusija izgubila više od 10.000 vojnika. Kuleba je u video poruci koju je objavila ukrajinska vlada rekao da su Rusi izgubili desetine aviona i stotine oklopnih vozila.

Asošiejted pres navodi da nije mogao da proveri te tvrdnje jer ruska vojska ne saopštava redovno informacije o svojim žrtvama. U sredu su rekli da je 498 vojnika poginulo.

"Ukrajina krvari, ali Ukrajina nije pala i stoji (sa) obema nogama na zemlji", rekao je Kuleba.

21.45 Zelenski traži avione i dronove

Šef većinskih demokrata u američkom Senatu Čak Šumer izjavio je da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski "očajnički apelovao na zemlje istočne Evrope da pošalju avione ruske proizvodnje Ukrajini".

Zelenski je u pozivu, kojem se pridružilo više od 300 ljudi, uključujući senatore, pojedine članove Predstavničkog doma i njihove pomoćnike, rekao da su mu avioni i dronovi potrebni više od svega, naveo je viši pomoćnik senatora koji je želio da ostane anoniman.

Šumer je rekao Zelenskom da američki Kongres radi na paketu vojne i humanitarne pomoći vrijednom 10 milijardi dolara i da se nada će brzo biti poslat u Ukrajinu, naveo je taj pomoćnik.

21.34 BBC: Teška bombardovanja Irpenja

Kasno poslepodne zabeležena su teška bombardovanja Irpenja, gradića na severozapadnoj periferiji Kijeva gde ruska vojska nastoji da probije ukrajinsku odbranu, prenosi BBC.

Veliki broj civila beži preko improvizovanog pešačkog mosta preko reke.

21.29 SAD pozvale svoje državljane da napuste Rusiju

Američki Stejt department ponovo je danas pozvao državljane SAD da ne putuju u Rusiju, navodeći kao razloge "neisprovociran i neopravdan napad ruskih vojnih snaga u Ukrajini" i "mogućnost uznemiravanja američkih državljana od strane bezbednosnih zvaničnika ruske vlade".

Nova preporuka dolazi nakon što je Stejt department ranije ove nedelje Amerikancima u Rusiji poslao slično upozorenje da odmah razmotre odlazak iz te zemlje dok još postoje komercijalni letovi kojim bi mogli to da učine, prenosi CNN.

21.11 Anonimusi tvrde da su srušili stranice ruskog FSB-a

Grupa hakera Anonimus tvrdi da je srušila stranice FSB-a, ruske Savezne službe bezbednosti.

21.00 Novo obraćanje Zelenskog: Ukrajinci, idite u ofanzivu!

Svaki metar naše ukrajinske zemlje osvojen protestom i poniženjem okupatora je korak ka pobedi cele Ukrajine. Ovo je šansa za život. Ukrajinci, u svim našim gradovima gde je neprijatelj ušao, osetite to, idite u ofanzivu, poručio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

20.58 Zelenski: Rusi napreduju ka trećoj elektrani

Ruske snage su do sada zauzele dve ukrajinske nuklearne elektrane i napreduju ka trećoj, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom razgovora sa američkim senatorima.

Zelenski je saopštio da je trenutno ugroženi treći objekat, Južnoukrajinska nuklearna elektrana, koja se nalazi 120 kilometara severno od Nikolajeva, jednog od nekoliko gradova koje su Rusi opsedali u toku današnjeg dana, prenosi AP.

20.52 Kuleba: Ruska nafta danas miriše na ukrajinsku krv

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je tokom televizijskog obraćanja da njegova zemlja želi jače sankcije Rusiji koje uključuju, između ostalog, isključivanje ruske banke Sberbank iz SWIFT-a, zatvaranje evropskih luka za ruske brodove, zatvaranje pristupa Rusiji kriptovalutama i zaustavljanje kupovine ruske nafte.

"Ruska nafta danas miriše na ukrajinsku krv", rekao je ministar i dodao da kupovina ruske nafte predstavlja finansiranje ruskih ratnih zločina.

20.42 Bugarska: Zatvorićemo svoje luke za ruske brodove

Bugarska je najavila spremnost da zatvori svoje luke za ruske brodove.

Bugarski ministar saobraćaja i komunikacija Nikolaj Sabev rekao je u intervjuu za Bugarsku nacionalnu televiziju da su vlasti u zemlji spremne da zatvore svoje luke za ruske brodove.

"Ministarstvo saobraćaja je potvrdilo mogućnost zatvaranja bugarskih luka za brodove pod ruskom zastavom, jer je u našem nacionalnom interesu da zaustavimo rat", rekao je on, a prenosi TASS.

Šef Ministarstva saobraćaja nije precizirao od kog trenutka bi ova odluka mogla da stupi na snagu.

20.21 Britanija upozorava građane da ne putuju u Rusiju

Britanska vlada savjtovala je svim građanima Ujedinjenog Kraljevstva u Rusiji, koji nemaju bitan razlog da budu tamo, da razmisle o odlasku.

Direktni letovi nisu dostupni, ali je putovanje još uvek moguće preko Istanbula i Dohe, poručuju iz Londona.

20.03 Zaharova EU i NATO: Prestanite!

Rusija je pozvala Evropsku uniju i NATO da prestanu da bezobzirno usmeravaju napredno oružje Ukrajini, kako bi se izbegli rizici za međunarodnu civilnu avijaciju, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Još jednom pozivamo zemlje EU i NATO da prestanu bezobzirno da ''upumpavaju'' u neodrživi kijevski režim najsavremenije oružje, kako bi se izbegli ogromni rizici po međunarodno civilno vazduhoplovstvo i druge transportne komunikacije ne samo u Evropi, već i van njenih granica", navodi se u saopštenju, preneo je TASS. Kako je naveo Rojters, pozivajući se na rusku agenciju RIA Novosti, Moskva je posebno zabrinuta da bi prenosive protivvazdušne rakete "Stinger" mogle da završe u rukama terorista, predstavljajući pretnju za civilne avio-kompanije.

19.54 Eksplozije u Belgorodu

Na Telegramu se pojavio nepotvrđeni snimak navodnih eksplozija u Belogorodu.

19.30 Benet posle Moskve otputovao u Berlin

Predstavnica za medije izraelskog premijera Ana Jonatan-Leus rekla je da je Naftali Benet posle posete Moskvi otputovao u Berlin na razgovore sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Nenajavljeni sastanak održan je uz blagoslov američke administracije, navodi se u saopštenju kabineta izraelskog premijera.

Izraelski zvaničnici kažu da je Benetov diplomatski pritisak takođe koordinisan sa Nemačkom i Francuskom i dodao da je izraelski lider "u toku dijaloga sa Ukrajinom“.

19.28 Podaci ruskog Ministarstva odbrane

Ruske oružane snage su od početka operacije u Ukrajini uništile ukupno 69 ukrajinskih aviona na zemlji, 21 avion u vazduhu i 59 dronova, rekao je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Konašenkov je novinarima rekao da su ruske snage od početka operacije uništile i 2.119 ciljeva ukrajinske vojne infrastrukture. Ruska vojska je danas uništila jedan helikopter Mi-8, četiri aviona Suhoj-27 ukrajinskih vazduhoplovnih snaga i jedan dron Bajraktar TB-2, rekao je Igor Konašenkov. "Danas je izvršeno više udara na ukrajinsku vojnu infrastrukturu", rekao je on novinarima, preneo je TASS.

19.27 Analitičar: Čudno je da Rusi nisu odmah prizemljili ukrajinske avione

Vojni analitičar Mejson Klark, iz Instituta za proučavanje rata, za Al Džaziru je komentarisao zašto Rusija nije upotrebila svoju punu vojnu silu protiv Ukrajine.

"Iskreno, čudno mi je da su dopustili ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu da ostane operativno... Teoretski, trebalo je da su bili u stanju da ga prizemlje u vrlo kratkom roku”, rekao je on.

“Dakle, mnoge od onih vrhunskih ruskih sposobnosti koje smo očekivali još nismo videli. To, naravno, ne znači da se one nikada neće koristiti, a počinjemo videti i neke naznake da Rusi sve više koriste taktičke vazdušne snage”, rekao je.

“I naravno, koriste i više termobaričke municije i raketa protiv civilnih ciljeva u Harkovu i drugde, na šta se s pravom sve glasnije upozorava", rekao je Klark.

19.23 Ukrajina traži dodatne sankcije Rusiji

Ukrajina navodno zahteva novu rundu sankcija Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba zatražio je novu rundu sankcija Rusiji, prenosi Rojters.

On je navodno rekao da je imao produktivan razgovor sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom i da će koraci koje su dogovorili verovatno biti sprovedeni u narednih nekoliko dana.

Kuleba je rekao i da u Ukrajini ne postoje humanitarni koridori jer je Rusija prekršila dogovore.

19.20 Britanija: Rusija ponudom prekida vatre pokušala da odvrati međunarodnu osudu

Velika Britanija je saopštila da je ruski predloženi prekid vatre u ukrajinskom gradu Mariupolju verovatno bio pokušaj da se odvrati međunarodna osuda, dok je resetovala svoje snage za još jednu ofanzivu, prenosi Rojters.

"Optužujući Ukrajinu za kršenje sporazuma, Rusija verovatno nastoji da prebaci odgovornost za sadašnje i buduće civilne žrtve u gradu“, navodi britansko ministarstvo odbrane u obaveštajnom izveštaju.

Rusija je ranije saopštila da je otvorila humanitarne koridore u blizini opkoljenih gradova Marijupolja i Volnovahe i, prema novinskoj agenciji RIA, rusko ministarstvo odbrane optužilo je ukrajinske "nacionaliste“ da sprečavaju civile da odu. Ali gradsko veće Mariupolja saopštilo je da Rusija ne poštuje primirje.

19.09 MMF najavljuje pomoć Ukrajini

MMF kaže da bi mogao da odobri hitno finansiranje od 1,4 milijarde dolara već sledeće nedelje, zbog "ozbiljnog uticaja" rata na globalnu ekonomiju

Međunarodni monetarni fond je saopštio da očekuje da će zahtev Ukrajine za hitno finansiranje u iznosu od 1,4 milijarde dolara podneti svom odboru na odobrenje već sledeće nedelje, jer je upozorio da će rat imati "ozbiljan uticaj“ na globalnu ekonomiju.

MMF je takođe saopštio da je u razgovorima o opcijama finansiranja sa vlastima u susednoj Moldaviji, prenosi Rojters.

Globalni zajmodavac je u saopštenju naveo da rat u Ukrajini već podiže cene energenata i žitarica usred rastuće izbegličke krize i sankcija bez presedana Rusiji.

"Iako je situacija i dalje veoma tečna i izgledi su podložni izuzetnoj neizvesnosti, ekonomske posledice su već veoma ozbiljne“, navodi se u saopštenju MMF-a. "Rat koji je u toku i povezane sankcije takođe će imati ozbiljan uticaj na globalnu ekonomiju“, navodi se i upozorava da kriza utiče na inflaciju i ekonomsku aktivnost.

Šokovi cena će se osetiti širom sveta i da vlasti treba da obezbede finansijsku podršku za siromašna domaćinstva, a ako rat eskalira i ekonomska šteta će se povećati.

18.50 Moskva: Ruski diplomata napadnut u Viljnusu

Ruski diplomata u glavnom gradu Litvanije napadnut je upotrebom fizičke sile, vršeni su pokušaji da se izvrši pritisak na ambasadora. Naša predstavništva su već poslala relevantne note, navodi se u poruci na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova koju prenosi B92.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije upozorilo je vlasti Litvanije, Letonije i Estonije na odgovornost za posledice "antiruske psihoze koju su oni pokrenuli".

Opširnije čitajte OVDE

18.21 Zelenski spreman na sastanak s Putinom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan preneo je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da ke ukrajinski lider Volodimir Zelenski spreman da se sastane s njim u Turskoj, rekao je Erdoganov predstavnik za medije Ibrahim Kalin.

"Zelenski je rekao Erdoganu da je spreman da se sastane sa Putinom u Istanbulu ili Ankari, Erdogan je o tome obavestio Putina. Nastavljamo da radimo u tom pravcu, održavanje takvog susreta bi se bez sumnje pozitivno odrazio na situaciju. Spremni smo da damo svoj dopinos", rekao je Kalin, prenosi TV TRT.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Putin planira da se čuje telefonom sa Erdoganom.

18.17 Zaharova: Rusija neće zaboraviti!

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje u kojem direktno cilja na britansku vladu zbog njene podrške Ukrajini, tumači BBC.

Marija Zaharova, portparolka ministarstva spoljnih poslova, kaže da Rusija neće zaboraviti saradnju Velike Britanije sa Kijevom ili sa, kako ona naziva, "ultranacionalističkim snagama Ukrajine“, prenose ruski mediji.

"Histerija sankcija u kojoj London igra jednu od vodećih, ako ne i glavnu ulogu, ne ostavlja nam drugog izbora osim da preduzmemo proporcionalno oštre uzvratne mere“, rekla je ona i dodala da će britanski interesi u Rusiji biti "podrivani“ odgovorom Moskve.

Vlada Velike Britanije je obezbedila oružje i finansijsku pomoć Ukrajini usred invazije, podseća britanski javni servis.

18.09 Ukrajinci: Rusi su pucali na nenaoružane ljude u Novopskovu, ima ranjenih

Po društvenim mrežama kruži snimak, čiju je autentičnost potvrdio CNN, najmanje jednog muškarca pogođenog tokom protesta protiv ruske vojske u malom gradu Novopskovu na severoistoku Ukrajine.

17.53 Sastanak izraelskog premijera i Putina

Izraelski premijer Naftali Benet sastao se danas u Moskvi s ruskim predsjedikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarao o ukrajinskoj krizi.

Izrael je ranije nudio posredovanje u pregovorima između Ukrajine i Rusije, a Izrael je, iako je podržao Ukrajinu, oklevao da koristi reč "rat", podseća Rojters.

17.38 Protesti protiv rata u Parizu, Londonu, Cirihu, Rimu

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je danas u Parizu protiv ruske invazije na Ukrajinu. Slični protesti organizovani su i u Londonu, Rimu, Cirihu.

17.27 Ukrajina: Ruski hakeri neprestano napadaju

Ukrajinske veb stranice su pod neprestanim napadima ruskih hakera otkako je Rusija pokrenula invaziju, objavila je kijevska Agencija za nadzor nad internetom.

"Ruski hakeri neprestano napadaju ukrajinske informacione resurse", a primarne mete su stranice povezane s ukrajinskom vladom, navode iz Agencije.

17.09 Ruski diplomata: Vojska će opkoliti Kijev, a onda će im Putin dati ultimatum

Bivši zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Fedorov rekao je za Al Džaziru da je cilj ruskog predsednika Vladimira Putina da opkoli glavni grad Ukrajine Kijev, a zatim dati ultimatum predsedniku Volodomiru Zelenskom.

Opširnije čitajte OVDE

17.06 RT: Treća runda pregovora 7. marta

Treća runda pregovora ruskih i ukrajinskih delegacija navodno bi trebalo da se održi 7. marta, prenosi Raša tudej.

Ukrajinski pregovarač Dejvid Arahamija rekao je u objavi na Fejsbuku da će se razgovori o okončanju neprijateljstava nastaviti, ali nije naveo više detalja.

U četvrtak su se obe strane složile da otvore humanitarne koridore kako bi se civilima omogućilo da izađu iz nekih borbenih zona. Međutim, bilo je problema u njihovoj primeni

17.03 Ruske snage na 60 km od Kijeva

Ruske snage zauzele su psihijatrijsku bolnicu sa 670 ljudi u gradu Borođanka u ukrajinskoj Kijevskoj oblasti, rekao je regionalni guverner Aleksij Kuleba.

"Ne znamo kako da evakuišemo te ljude, kako da im pomognemo“, rekao je Kuleba, a prenosi Gardijan. "Ponestaje im vode i lekova“, rekao je Kuleba.

"To su ljudi sa određenim posebnim potrebama, potrebna im je stalna pomoć ... mnogi od njih su godinama prikovani za krevet", dodao je on.

Borođanka je udaljena oko 60 km od Kijeva.

16.59 Moskva: Ruska vojska kontroliše ukrajinsku vojnu bazu kod Hersona

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad vojnom bazom ukrajinske vojske u blizini sela Radensk kod Hersona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo takođe ističe da su ukrajinski vojnici užurbano napuštali svoje položaje u Hersonskoj oblasti i da su tako ostavili bazu sa tehnikom, naoružanjem i municijom.

16.50 Gradonačelnik Hersona: Ostali smo bez oružja

Gradonačelnik Hersona Ihor Kolihajev rekao je za CNN da građani više nemaju oružja da se odupru ruskim snagama koje su opkolile grad. „Narod Hersona je nenaoružan.

"Nemamo više oružja da se odupremo, da pružimo oružani otpor“, rekao je on. "Nemamo vojsku u gradu. Vojska je poražena. Ukrajinska vojska je morala da se povuče, tako da nema oružja. Povukli su se prema Nikolajevu“.

"Ruske trupe su svuda“, dodao je on. Prema njegovim rečima život ide dalje ali sve gradske službe ne rade.

16.47 DNR: Ukrajinske snage gađale školu u Donjecku

Ukrajinske snage gađale su školu u Donjecku, saopštio je štab za teritorijalnu odbranu DNR.

Istovremeno, predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre navodi da su ukrajinske snage u roku od pola sata gađale naselja Donjecki i Pervomajsk u LNR zabranjenim granatama velikog kalibra. Za sada nema informacije o povređenima i šteti, prenosi Sputnik.

16.46 Kina: Protivimo se svim aktivnostima koje dolivaju ulje na vatru

Kina se protivi svim aktivnostima koje ne pomažu u rešavanju situacije u Ukrajini, već dolivaju ulje na vatru i dovode do eskalacije, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Van Ji u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Prema njegovim rečima, situacija u Ukrajini je dostigla tačku koju Kina nije želela da vidi.

Prilikom rešavanja krize u Ukrajini neophodno je slediti principe Povelje UN, poštovati suverenitet svih zemalja i promovisati mirno rešenje kroz dijalog, kaže kineski diplomata.

"Pozivamo Sjedinjene Američke Države, NATO i EU da započnu dijalog sa Rusijom na ravnopravnoj osnovi, da se suoče sa protivrečnostima i problemima koji su se gomilali godinama, kao i da obrate pažnju na negativan uticaj koji je dosledno širenje NATO-a na istok imalo na bezbednost Rusije“, istakao je Van, dodajući da Kina podržava direktne pregovore između Rusije i Ukrajine.

16.44 Erdogan: Turska će nastaviti da ulaže napore za postizanje mira

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu da će Turska nastaviti da ulaže napore za postizanje mira između Ukrajine i Rusije.

Turska, članica NATO, deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru i ima dobre veze sa obe države, prenosi Rojters.

Ankara je saopštila da je napad Rusije na Ukrajinu neprihvatljiv i ponudila da bude domaćin mirovnih pregovora, ali se protivi sankcijama Moskvi.

16.28 UN: U Ukrajini poginuo najmanje 351 civil

Najmanje 351 civil je poginuo u Ukrajini od početka ruske invazije, dok je 707 osoba ranjeno, objavila je promatračka misija UN-a u saopštenju koje prenosi Rojters. Realne brojke su verovatno znatno veće, dodaju.

Većina civilnih žrtava stradala je od eksplozivnog oružja širokog područja delovanja, uključujući granatiranje, raketne i vazdušne napade.

"Verujemo da su stvarne brojke znatno veće, posebno na teritoriji pod kontrolom vlade, a posebno poslednjih dana, budući da je dotok informacija s nekih lokacija na kojima su se odvijala intenzivna neprijateljstva ograničen, a mnogi izveštaji još uvek čekaju potvrdu", navodi UN.

15.59 Vojni stručnjak: Ruski konvoj zapeo, nemaju goriva ni hrane

Trent Telenko, bivši zaposleni u američkom Ministarstvu odbrane tvrdi da će ruski konvoj morati da se vrati jer ostaje bez hrane.

15.32 UNHCR: Broj izbeglica do kraja vikenda možda 1,5 miliona

Situacija u Ukrajini i dalje je teška i broj izbeglica koje beže od ruskog napada potencijalno bi mogao da poraste na 1,5 miliona do kraja vikenda sa sadašnjih 1,3 miliona, izjavio je danas visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Filipo Grandi. "Ovo je najbrža izbeglička kriza koju smo videli u Evropi od kraja Drugog svetskog rata", rekao je Grandi Rojtersu.

15.29 MKCK: Danas ništa od evakuacije

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da su oni dobili obaveštenje da evakuacija civila iz Marijupolja i Volnovahe u Ukrajini neće početi u subotu, navodi Rojters.

"Ostajemo u dijalogu sa stranama o bezbednom prolazu civila iz različitih gradova pogođenih sukobom“, navodi se u saopštenju MKCK.

"Scene u Mariupolju i drugim gradovima danas su srceparajuće. Svaka inicijativa stranaka koja civilima daje predah od nasilja i omogućava im da dobrovoljno odu u sigurnija područja je dobrodošla", dodaje se.

Plan je bio da se evakuiše oko 200.000 ljudi iz Mariupolja i 15.000 iz Volnovahe. MKCK je garant za prekid vatre.

15.26 Marijupolj: Nema vode, ljudi tope sneg

Zaposleni u humanitarnoj organizaciji Lekari bez granica rekao je da je situacija u opkoljenom Marijupolju izuzetno teška.

"Sinoć je granatiranje bilo sve bliže. Sinoć smo skupljali sneg i kišnicu kako bismo imali vode. Pokušali smo doći do vode koju dele vlasti, ali red je bio ogroman", naveo je on.

"Više prodavnica je uništeno u granatiranju, sve što je u njima ostalo odneli su očajni ljudi. I dalje nema struje, vode, grejanja i signala za mobilni. Apoteke su bez lekova", dodao je on.

15.25 BBC: Samo 400 ljudi evakuisano iz Volnovahe

Samo 400 ljudi evakuisano je iz Volnovahe i obližnjih oblasti tokom današnjeg prekida vatre, prenosi BBC pozivajući se na ukrajinske zvaničnike.

Vlasti su imale za cilj da evakuišu više od 15.000 civila iz regiona tokom delimičnog prekida vatre, koje je počelo jutros ali je regionalni guverner Pavlo Kirilenko rekao da je evakuacija završena jer su ih Rusi "nemilosrdno granatirali"

"Iako smo imali nameru i neophodan transport da evakuišemo mnogo više ljudi, morali smo da zaustavimo kretanje kolone, jer su Rusi ponovo počeli nemilosrdno da granatiraju Volnovahu i bilo je veoma opasno da se krećemo.”

Rusija demantuje tvrdnje Ukrajinaca i kaže da su humanitarni koridori za prolaz civila otvoreni i da njihove snage nisu otvarale vatru na civile.

15. 19 Blinken sa kineskim kolegom o Ukrajini

Američki državni sekretar Antoni Blinken razgovarao je sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem o "smišljenom, ničim izazvanom i neopravdanom ratu Moskve protiv Ukrajine“, rekao je portparol američkog Stejt departmenta u saopštenju koje je preneo Rojters.

"Sekretar je primetio da svet gleda da vidi koje se nacije zalažu za osnovne principe slobode, samoopredeljenja i suvereniteta“, rekao je portparol Ned Prajs. "On je istakao da svet deluje ujedinjeno u odbacivanju i odgovoru na rusku agresiju, obezbeđujući da će Moskva platiti visoku cenu". Kina je odbila da osudi rusku invaziju na Ukrajinu, čak i da je tako nazove, i pozvala sve strane na prekid neprijateljstava i pronalazak diplomatskog rešenja krize.

15.11 Mask odbio da blokira ruske medije: Izvinite što smo apsolutne pristalice slobode govora

15.03 Aeroflot otkazao sve međunarodne letove osim beloruskih

Ruska nacionalna avio-kompanija Aeroflot otkazala je skoro sve međunarodne letove od 8. marta, zbog, kako je nazvala, "dodatnih okolnosti" koje ometaju njeno poslovanje.

Domaće rute i letovi ka susednoj Belorusiji ostaće nepromenjeni, saopštila je avio-kompanija.

EU, Velika Britanija, SAD i Kanada zabranile su ruskim avio-kompanijama da uđu u svoj vazdušni prostor – ozbiljno ograničavajući broj dostupnih destinacija i otežavajući druge rute.

Rusija je uzvratila sopstvenim zabranama vazdušnog prostora. Međunarodne sankcije su takođe usmerene na rusku avio-industriju, što otežava normalno poslovanje Aeroflota i drugih ruskih avio-kompanija.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je rekao da će Moskva "svaku zemlju koja bi da uvede zonu zabrane letenja nad Ukrajinom smatrati učesnicom konflikta".

15.00 Francuska počinje trenažne letove brzim avionima iznad Bosne

Mirovne snage Evropske unije u Bosni, Eufor, saopštile su da će Francuska izvoditi trenažne letove na brzim mlaznicama iznad Bosne usred pogoršanja međunarodne bezbednosne situacije, prenosi Rojters.

14.54 U centru Kijeva ubijen član delegacije iz prve runde pregovora Rusije i Ukrajine

Član tima ukrajinske delegacije koji je učestvovao u prvoj rundi pregovora Rusije i Ukrajine je ubijen, saopštio je poslanik ukrajinske Vrhovne rade Aleksandar Dubinski.

Kako je rekao, on je ubijen prilikom hapšenja od strane ukrajinske bezbednosne službe.

Kasnije je i ukrajinski list "Obozrevatelj“ potvrdio tu informaciju, prenosi Sputnik.

14.51 DNR: Nećemo ometati evakuaciju iz Marijupolja

Snage DNR ostaju privržene prekidu vatre, izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

"Neće biti otvaranja vatre sa naše strane u ovom koridoru", rekao je Basurin za televizijski kanal Rusija 1.

Prema njegovim rečima, ukrajinska strana je, da bi zastrašila ljude, počela da puca i u Volnovahi i u Marijupolju.

Ranije je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je prekid vatre od 10.00 po moskovskom vremenu radi izlaska civila iz Mariupolja i regionalnog centra Volnovahe severno od njega.

Vlasti Mariupolja su saopštile da je evakuacija civilnog stanovništva odložena.

14.42 Putin: Imamo kapacitete da završimo operaciju u Ukrajini

Predsednik Rusije je rekao da postoji mnogo raznih varijanti demilitarizacije Ukrajine, koje su na pregovaračkom stolu s Kijevom i da se nada pozitivnoj reakciji.

"Rusija je odmah odreagovala na poziv iz Kijeva našim vojnicima u vezi s Marijupoljom, otvorila je humanitarni koridor, ali oni ne puštaju ljude“, rekao je Putin.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ruska vojska ima dovoljno kapaciteta da izvrši sve zadatke po pitanju specijalne operacije u Ukrajini. „Imamo dovoljno snage i sredstava da uradimo sve što smo sebi zadali“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je takođe rekao i da ukoliko Ukrajina nastavi da se ponaša kako se ponaša – u pitanje će doći i ukrajinska državnost.

"Svi ljudi koji to ne žele da razumeju, posebno rukovodstvo Kijeva, moraju da shvate da ako nastave da rade ono što rade, dovode u pitanje budućnost ukrajinske državnost. Ako do toga dođe, to će biti u potpunosti na njihovoj savesti“, naglasio je Putin.

Opširnije čitajte OVDE

14.00 17 ljudi napustilo Marijupolj

Humanitarnim koridorom iz Mariupolja je uspelo da napusti 17 ljudi, uključujući decu, saopštio predstavnik Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basurin. - Prema poslednjim informacijama koje imam, 17 ljudi, 12 odraslih i petoro dece, uspelo je da pobegne. Možete li zamisliti koliko su ljudi očajni što su pod vatrom sa svojom decom koja beže iz ovog pakla, rekao je on u emisiji Rusija 1.

13.55 Aeroflot obustavlja međunarodne letove, osim za Minsk

Ruska aviokompanija Aeroflot će obustaviti sve međunarodne letove, osim letova za Minsk, od 8. marta, saopštila je pres služba te aviokompanije.

Međunarodne letove obustaviće i aviokompanije Rosija i Aurora, preneo je TASS.

Aeroflot će u punom obimu nastaviti sa letovima unutar Rusije, osim ka gradovima na jugu zemlje za koje su ranije uvedena privremena ograničenja, navodi se u saopštenju.

Letovi za i iz Minska, takođe, će se obavljati, saopštila je kompanija.

13.50 Ruski pilot zarobljen je kod Černihiva?

Pilot je zarobljen nakon što je ukrajinska vojska oborila njegov avion.

13.45 Stanovnici Irpena, Kijevske oblasti, napuštaju grad preko porušenog mosta

13.29 Ukrajinci u gradu Hersonu, koji je u sredu zauzela Rusija, održali demonstracije protiv okupacije

13.06 Erdogan će sutra o Ukrajini razgovarati sa Putinom

Tajip Erdogan, Vladimir Putin
foto: AP/Vladimir Smirnov, AP/Mikhail Klimentyev

Turski predsednik Redežp Tajip Erdogan sutra će o sukobu u Ukrajini telefonom razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, objavio je njegov portparol Ibrahim Kalin i dodao da je Turska spremna da posreduje i bude domaćin mirovnih pregovora.

NATO članica Turska deli morsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom i ima dobre odnose sa obe države. Iako se protivi sankcijama koje su uvedene Moskvi, Ankara je invaziju prozvala neprihvatljivom i ponudila da bude domaćin mirovnih pregovora.

13.25 Čečenski muftija zove mladiće na rat protiv Ukrajine: Ako umrete, bićete mučenici

Čečenski muftija Salah Mežiev, prijatelj i duhovni vođa lidera Čečenije Ramzana Kadirova, izdao je fetvu čečenskim borcima da je borba na strani Rusije u Ukrajini džihad i da će oni koji poginu na tom putu biti šehidi, piše Dnevnik.ba.

Šehid je reč iz arapskog jezika, a znači mučenik ili žrtva, i šehidom se smatra svaka osoba koja pogine u džihadu i automatski ima mesto u dženetu, odnosno raju.

- Čečenski borci koji odlaze u Ukrajinu učestvovaće u vojnom sukobu odlaze u džihad i bore se za Alaha, rekao je muftija Salah Mežiev u poruci borcima Ramzana Kadirova koja je objavljena na kanalu Grozni TV.

12.55 Oglasio se Sergej Lavrov o novoj rundi pregovora sa Ukrajinom

12.40 Policija megafonima po gradu objavljuje odlaganje evakuacije

Gradsko veće Marijupolja je objavilo kako policija koristi megafone i zvučnike kako bi obavestila građane o odlaganju evakuacije.

U objavi se navodi kako se vode pregovori s ruskom stranom da s eponovo uspostavi primirje i osiguravanje bezbednosg humanitarnog koridora iz grada.

12.20 Zamenik gradonačelnika: Odlažemo evakuaciju

Vlasti Marijupolja odlučile su da zaustave evakuaciju civila iz grada zbog ruskog granatiranja.

Zamenik Marijupolja Serhij Orlov je za BBC rekao da je Marijupolj pod neprestanim granatiranjem, baš kao i sama evakuaciona ruta.

- Nije sigurno ići tim putem zbog borbi, rekao je.

Civili su se vratili u skloništa. Rusija je najavila prekid vatre rano jutros zbog evakuacije civila iz dva grada na severoistoku zemlje, Marijupolja i Volnovahe.

Koridor za evakuaciju civila treblo je da ide prema ukrajinskom gradu Zaporožju, smeštenom oko 220 kilometara prema severozapadu.

11.31 Zamenik gradonačelnik Marijupolja: Rusi pucaju po gradu dok traje evakuacija

BBC javlja kako dobijaju izveštaje da se prekid vatre ne poštuje na kraju evakuacije rute iz Marijupolja. Sad se javio i zamenik gradonačelnika tog grada Serhij Orlov, koji kaže da Rusi nastavljaju sa napadima na grad.

- Rusi nas nastavljaju da bombarduju, koriste artiljeriju. Ovo je ludilo, rekao je Orlov.

- Nema prekida vatre u Marijupolju i nema prekida vatre uz evakucionu rutu. Naši civili su spremni na bežanje, ali ne mogu da pobegnu dok traje granatiranje, rekao je Orlov.

Prema ranijoj objavi gradskog veća Marijupolja, u regiji Zaporožje, gde sje trebalo da budu evakuisani civili, ne prestaje da se puca.

Ukrajinski zvaničnici pregovaraju sa ruskom stranom kako bi potvrdili prekid vatre uz celu evakuacionu rutu, navodi se u objavi.

11.28 Zelenski: Ljudi mogu da se evakuišu, ali oni koji mogu da se bore, trebalo bi da ostanu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je novu video poruku u kojoj je rekao da oni koji moraju da napuste gradove koji su u "teškoj situaciji" sada to mogu da urade pomoću humanitarnih koridora, ali oni koji mogu da s ebore, da bi trebalo da ostanu.

11.14 Pušilin navodno tvrdi: Ni jedan civil nije otišao iz Marijupolja?

Lider DPR Denis Pušilin navodno tvrdi da otkad je počeo prekid vatre ni jedna osoba nije napustila Marijupolj.

Ova izjava još uvek nije potvrđena.

11.07 Ukrajina upozorila Rusiju: Ne zloupotrebljavajte prekid vatre

Rusija ne sme da iskoristi dogovor o prekidu vatre kako bi vojno napredovala na terenu, upozorila je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Rekla je da ukrajinska vlada "proverava informacije" da ruske snage koriste prekid vatre kako bi se približile pozicijama ukrajinske vojske u područjima uz rutu za evakuaciju.

- Koristimo ove rute da evakuišemo civile, žene i decu, ali i da dostavimo humanitarnu pomoć onima koji ostaju. Ceo svet gleda, rekla je.

Potvrdila je da je Međunarodni Crveni krst učestvovao u razgovorima o prekidu vatre i da će vozila Crvenog krsta biti na čelu evakuacionih kolona po dogovorenim rutama iz gradova Marijupolj i Volnovake.

11.45 Zamenik gradonačelnika Marijupolja: Možemo da izvučemo 9.000 ljudi

Zamenik gradonačelnika Marijupolja Serhij Orlov je za BBC rekao da su pregovori o privremenom prekidu vatre kako bi se evakuisali civili iz Marijupolja trajali celu noć.

- Odmah smo pokrenuli sve procedure da pokušamo da izvučemo. Organizovali smo 50 autobusa, mislimo da se njima 5-6 hiljada ljudi mogu da se prevezu do Zaporožja. Ljudi mogi da odu i sopstvenim automobilima. Mislimo da, bude li se poštovalo primirje, 7-9 hiljada ljudi može da pobegne iz grada, rekao je.

- Vozovi ne voze jer su Rusi uništili železničku infrastrukturu. Nemamo garancije od ruske strane o nastavku primirja, upravo radimo na tome. Morate da shvatite da je grad bez infrastrukture poslednja četiri dana pa je teško ljudima javiti informacije, zaključio je Orlov.

10.37 Počinje evakuacija Marijupolja

U Marijupolju je oko 10 sati po našem vremenu trebalo da počne evakuacija Marijupolja, ako je suditi po vremenskom okviru koji su objavile gradske vlasti.

Organizovani su autobusi koji bi trebalo da prevezu civile na sigurno sa tri lokacije u gradu, javlja BBC.

Civilima je rečeno da mogu da koriste i sopstvena prevozna sredstva, ali moraju da voze po unapred određenoj ruti. Evakuacija bi trebalo da traje do 15h po našem vremenu.

10.22 Ukrajina: Oborili smo ruski helikopter

Ukrajinske oružane snage tvrde da su jutros oborile ruski vojni helikopter. Operativna komanda zemlje objavila je snimak rakete koja je pogodila nisko leteći helikopter koji se srušio nekoliko sekundi kasnije.

- Ovako umiru ruski okupatori. Ovaj put u helikoperu, napisali su uz snimak, čija autentičnost još uvek nije potvrđena.

9.59 Ukrajina: 10.000 ruskih vojnika poginulo u sukobu

Ukrajinske oružane snage redovno objavljuju procene ruskih gubitaka.

U najnovijim podacima, za period od 24. februara do 5. marta, navodi se da je oko 10.000 ruskih vojnika ubijeno u ratu sa Ukrajinom, daleko više od 498 koliko je potvrdila Moskva, prenosi Skaj njuz.

Ukrajina procenjuje da ruski gubici takođe uključuju:

*269 ​​tenkova

*105 artiljerijskih sistema

*39 aviona

*40 helikoptera

*409 vozila

9.54 Prvi prekid vatre za 10 dana invazije

Rusija i Ukrajina dogovorile su privremeni prekid vatre u dva grada na jugu zemlje kako bi se civilima dozvolila evakuacija. Radi se o prvom prekidu vatre otkad je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Iako se radi o dobroj vesti za civile u Marijupolju i Volnovahi, koji žele da odu, treba da se napomene da se privremeni prekid vatre odnosi samo na ta dva grada. U međuvremenu Rusi nastavljaju da bombarduju ostale gradove širom Ukrajine.

09.43 Rusija i Belorusija suspendovane iz CBSS

Evropska unija je saopštila da se pridružila članicama Saveta država Baltičkog mora (CBSS) u suspendovanju Rusije i Belorusije iz aktivnosti Saveta, prenosi Rojters.

Ova odluka je deo odgovora Evropske unije i istomišljenika partnera na rusku invaziju na Ukrajinu i umešanost Belorusije u ovu neizazvanu i neopravdanu agresiju, navodi se u saopštenju.

9.33 Rusija: Civili imaju 5 sati da napuste Marijupolj

Civili će moći da napuste opkoljeni ukrajinski lučki grad Marijupolj od 12 do 17 sati u subotu, objavilo je rusko ministarstvo odbrane i poručilo da ruske trupe nastavljaju veliku ofanzivu u Ukrajini, prenosi ruska novinska agencija RIA.

Ministarstvo je potvrdilo da su ruske trupe prekinule vatru i otvorile humanitarne koridore blizu gradova Volnovahu i velike južne luke Marijupolja na Azovskom moru, koji su opkoljeni.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak rekao je da Volnovahu želi napustiti oko 20.000 civila, a 200.000 želi da izađe iz Marijupolja.

Gradonačelnik Marijupolja, strateške luke na istoku Ukrajine, uputio je jutros dramatičan apel za pomoć gradu koji je pod opsadom, u "blokadi" i trpi "nemilosrdne napade" ruskih snaga.

9.31 Britanci: 4 ukrajinska grada potpuno opkoljena

Britansko ministarstvo odbrane jutros je objavilo da su Rusi potpuno okružili četiri ukrajinska grada (Harkov, Černihiv, Marijupolj i Sumi). Harkov je, podsetimo, drugi najveći ukrajinski grad, a Marijupolj je ključna luka na jugu Ukrajine koju Rusi napadaju već danima.

9.26 Radijacija u regiji osvojene nuklearke je normalna, u gradu nema grejanja i tople vode

Osoblje nuklearne elektrane Zaporožje, koju su u noći između četvrtka i petka napale i osvojile ruske snage, kažu da je nivo radijacije u regiji normalan.

- Nisu primećene promene u statusu radijacije u regiji Zaporožja, pozadinsko gama zračenje je unutar normalnih granica, objavila je ukrajinska državna regulatorna agencija za nuklearnu energiju.

Međutim grejanje i snabdevanje toplom vodom u gradu Enerhodaru, u kojem je smeštena nuklearka, u prekidu je, objavila je agencija.

8.58 Otvaranje humanitarnog koridora je novi početak

Gradonačelnik Marijupolja, grada na istoku Ukrajine, Vadim Bojčenko izjavio je da će otvaranje humanitarnog koridora i prekid vatre u tom gradu omogućiti početak obnove infrastrukture - struje, vode i mobilnih komunikacija.

- Takođe će biti moguće obezbediti osnovnu hranu i lekove, napisao je Bojčenko na Telegramu.

8.37 Ilon Mask: Nećemo blokirati ruske medije na na Starlinku osim pod pretnjom oružjem

Ilon Mask, milijarder i preduzetnik, sinoć je na Tviteru objavio da su ga zvaničnici strane vlade zamolili da njegova kompanija za satelitski internet "blokira ruske medije" nakon invazije na Ukrajinu.

- Nećemo to učiniti osim ako nam ne zaprete oružjem. Oprostite što sam apsolutista po pitanju slobode govora, napisao je Mask.

Nije jasno na koju vladu je Mask mislioa u tvitu, iako je naveo da se ne radi o ukrajinskoj.

8.25 U Mađarskoj oko 120.000 izbeglica iz Ukrajine

Od početka sukoba iz Ukrajine je izbeglo više od 1,2 miliona ljudi, saopštavaju Ujedinjene nacije. U Poljskoj je oko 700.000 Ukrajinaca, u Moldaviji 200.000, Rumuniji 150.000. U Češkoj je vanredno stanje, jer dnevno stiže 5.000 ljudi iz Ukrajine. U Mađarskoj je oko 120.000 izbeglica, a otvoreno je šest prihvatnih centara.

8.13 Tokom noći eksplozije i granatiranja u više gradova

Ukrajinski mediji prenose da su se tokom noći čule sirene i eksplozije u više ukrajinskih gradova.

Granatiran je grad Sumi na istoku zemlje, koji je opkoljen ruskim trupama, javlja kanal Ukrajina-24.

Kijev independent prenosi da su se višestruke eksplozije čule i u Harkovu.

Sirene za uzbunu oglasile su se i u prestonici Kijevu, Žitomiru, Samiju i Černjikovu.

7.59 Džonson upozorio na rizik od nuklearne katastrofe

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je upozorio na rizik od nuklearne katastrofe u Evropi nakon ruskog granatiranja ukrajinske elektrane, prenosi PA Media, koja se poziva na intervju dat za strane medije La Repubblica, Die Velt i El Pais.

Evo PA-ovog rezimea intervjua: Džonson je rekao da veruje da Putin namerava da ''udvostruči'' svoju invaziju na Ukrajinu.

Džonson je ispričao svoj razgovor sa Zelenskim o granatiranju elektrane, rekavši da su se složili da je napad na nuklearnu elektranu ''očigledno pitanje zajedničkog evropskog zdravlja i bezbednosti''.

-Naša bezbednost je podjednako važna, podjednako ugrožena takvim napadom. Sećamo se šta se desilo sa Černobiljom, radioaktivnost se proširila po celom kontinentu, kao i po Severnoj Americi, koliko se sećam, rekao je Džonson.

-Očigledno postoji rizik... Zabrinut sam kako ćemo zaustaviti katastrofu, rekao je.

Istakao je da se jasno mora staviti do znanja Kremlju da je civilna nuklearna katastrofa u Ukrajini, još jedan Černobilj, katastrofa za Rusiju, kao i za sve.

7.43 Rusija najavljuje režim prekida vatre

Ruska strana najavljuje režim prekida vatre od 10.00 po moskovskom vremenu i otvara humanitarne koridore kako bi omogućila civilima da napuste Marijupolj i Volnovahu, prenose RIA novosti.

7.39 Ranjen novinar Skaj njuza

Detalje pročitajte OVDE.

7.26 Blinken: Ukrajina može da pobedi Rusiju

Američki državni sekretar Entoni Blinken u razgovoru za BBC rekao je da je uveren da Ukrajina može da dobije rat protiv Rusije.

7.21 Preminuo brat devojčice koja je bila prvo poginulo dete u ruskoj invaziji na Ukrajinu

Prema ukrajinskim izvorima, prvo ubijeno dete u ruskom napadu na Ukrajinu bila je učenica četvrtog razreda iz Kijeva po imenu Polina.

Britanski mediji preneli su juče kako je od zadobijenih povreda umro i Polinin petogodišnji brat Semjon. Informaciju je potvrdio, piše Independent, porodični prijatelj. Njihova 13-godišnja sestra Sofija i dalje se nalazi u bolnici na intenzivnoj nezi.

7.00 Ruski helikopteri pucaju na Marijupolj

BBC je preneo snimak za koji tvrdi da je autentičan i da prikazuje napad ruskih helikoptera na Marijupolj, ukrajinski lučki grad koji je pod opsadom od četvrtka.

Gradske vlasti upozorile su ranije na humanitarnu krizu, u gradu je prekinuto snabdevanje hranom i vodom.

6.50 Zelenski žali zbog odluke NATO da ne uvede zonu zabrane leta iznad Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izrazio je juče žaljenje zbog "namerne" odluke NATO da ne uvede zonu zabrane leta iznad Ukrajine u jeku ruske invazije.

-Danas je uprava Alijanse dala zeleno svetlo nastavku bombardovanja ukrajinskih gradova i sela time što je odbila da uvede zonu zabrane leta, rekao je Zelenski u videu koji je objavilo ukrajinsko predsedništvo.

Posle napada na nuklearnu centralu Zaporožje, Zelenski je ponovo apelovao na Zapad da uvede zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

Međutim, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odbacio je tu mogućnost, ukazavši na rizik od znatno šireg rata u Evropi.

On je rekao da bi NATO avioni morali da obaraju ruske letelice da bi uspostavili zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track