KAKO JE PROPALO DRUGARSTVO VANJE I MIKOLE? Ruski crtać o Ukrajini i Donbasu VIDEO
Foto: Printscreen/Daily Mail

rat u ukrajini

KAKO JE PROPALO DRUGARSTVO VANJE I MIKOLE? Ruski crtać o Ukrajini i Donbasu VIDEO

Planeta -

Rusija je snimila kratki crtani film koji objašnjava zašto je Vladimir Putin napao Ukrajinu i šta se dešavalo u Donbasu.

Kako prenosi Dejli mejl, trominutni crtać počinje tako što se nerazdvojni "prijatelji" Vanja i Mikola (Rusija i Ukrajina) igraju zajedno i sede jedno pored drugog u školi pre nego što se Ukrajina "osami", što bi trebalo da predstavlja njeno sticanje nezavisnosti od Sovjetskog Saveza.

Crtani film, koji su kreirali ruski državni mediji, zatim prikazuje trenutak kada Ukrajina uspostavlja diplomatske odnose sa SAD 1991. godine - prekinuvši "prijateljstvo“ sa Rusijom zauvek.

Crtać dalje prikazuje Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku koje su se otcepile od Ukrajine 2014.

"Ukrajina je počela da tlači rusko stanovništvo pa su ove dve oblasti htele da se odvoje i postanu deo Rusije – ali Ukrajina se nije složila i počela je da ratuje sa tim teritorijama“, navodi se u crtanom filmu.

Dodaje se da je Putin ušao u rat zato što je "Rusija pokušala da zaustavi ubijanje ljudi i da to pitanje reši mirnim putem“ ali "Zapad nije hteo da sluša jer Ukrajina svima govori da Rusija želi da ubija ljude".

"Naša zemlja se uvek zalaže za mir i otvoren razgovor oko svakog sukoba", zaključuje se u crtaću pod naslovom "Kako detetu objasniti šta je rat u Donbasu i zašto su se Rusija i Ukrajina posvađale?“

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja