KAMIONOM UDARIO NA RUSKU AMBASADU U DABLINU: Dok je Irac provaljivao, prisutni građani aplaudirali! VIDEO
Foto: screenshot Twitter/INVESTMENT HULK

bruka

KAMIONOM UDARIO NA RUSKU AMBASADU U DABLINU: Dok je Irac provaljivao, prisutni građani aplaudirali! VIDEO

Planeta -

Među nekoliko demonstranata ispred ruske ambasade u irskoj prestonici Dablinu u ponedeljak je bio i vozač koji je kamionom bukvalno razbio ogradu u znak protesta zbog invazije na Ukrajinu.

„Bravo, svaka čast“, ​​uzvikivali su demonstranti, a vozač je potom izašao i delio materijale.

"Želim da ambasador i njegove kolege odu iz ove zemlje, da odu iz ove slobodne zemlje. Vreme je da im se suprotstavimo", rekao je čovek koji je sebe opisao kao radnika iz grada Lajtrima, 150 kilometara udaljenog od Dablina.

Policija je bila u blizini i odmah ga je uhapsila, a on se nije opirao. "Nažalost, moram da vas hapsim zbog opasne vožnje", rekla je policajka.

"Uradio sam svoj deo, ljudi. Sada je vreme da ostatak Irske uradi svoj deo posla", rekao je vozač kamiona.

Ruska ambasada je osudila incident.

"Policajci su bili mirni dok se to dešavalo. Ambasada najoštrije osuđuje ovo krivično delo ludila usmereno ka mirnoj diplomatskoj misiji. Ambasada ovo vidi kao jasno i nedvosmisleno kršenje člana 22. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, rekla je portparolka".

"Ambasada je u kontaktu sa irskim Ministarstvom spoljnih poslova i traži od irskih vlasti da preduzmu stroge mere kako bi osigurale bezbednost zaposlenih u ambasadi i članova njihovih porodica. Incident je razlog za veliku zabrinutost. Smatramo da nijedan razuman čovek ne bi mogao da podrži takav budalasti i varvarski čin", dodala je ona.

Poljak koji je protestovao ispred ambasade kaže da je vozač prvo prošao ulicom, a zatim se vratio unazad i rekao da želi da razvali vrata.

„Prvo se uverio da nema nikoga unutra, nije želeo nikoga da povredi“, rekao je on, prenosi Ajriš Tajms.

Protesti ispred ruske ambasade u Dablinu trajali su danima, a 20-ak minuta pre incidenta sa vozačem demonstranti su pokušali da spreče zaposlene ambasade da napuste objekat. Policija ih je zaustavila.

Na zidu i ogradi ruske ambasade crvenom bojom ispisane su poruke poput „Nacisti“, „Krv na vašim rukama“, „Zaustavite rat“ i „Je*ite Rusiju“.

Ruski ambasador u Irskoj Jurij Filatov optužio je tu zemlju u prošlonedeljnom televizijskom intervjuu da „vodi antiruske događaje u Evropskoj uniji“.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track