RUSI NAPREDUJU NA JUGU, A PUTIN IMA JOŠ MNOGO VOJSKE NA RASPOLAGANJU: Pentagon dao novu prognozu situacije u Ukrajini!
Foto: EPA, AP

analiza

RUSI NAPREDUJU NA JUGU, A PUTIN IMA JOŠ MNOGO VOJSKE NA RASPOLAGANJU: Pentagon dao novu prognozu situacije u Ukrajini!

Planeta -

Pentagon je dao novu ocenu situacije u Ukrajini. Kažu da je Rusija sada angažovala skoro 100% snaga koje je prikupila za invaziju na Ukrajinu. To znači oko 127 bataljonskih taktičkih grupa, prenosi Gardijan.

Ruske snage su lansirale više od 625 projektila, uglavnom raketa zemlja-vazduh kratkog i srednjeg dometa i krstarećih raketa, kažu američki zvaničnici.

Još uvek nema znakova beloruskih trupa unutar Ukrajine niti znakova da se nalaze na tački ulaska. Rusija, u međuvremenu, pokušava da regrutuje strane borce, posebno Sirijce, da učestvuju u svom ratu u Ukrajini. Međutim, nema dokaza da su sirijski borci zaista stigli u Ukrajinu. Sve u svemu, ofanziva na Kijev je i dalje u zastoju, kažu u Pentagonu.

„Ne vidimo veliki napredak“, rekao je visoki zvaničnik odbrane, pripisujući to kombinaciji žestokog ukrajinskog otpora i „unutrašnjih izazova“ unutar ruskih snaga. Ali zvaničnik je upozorio da „ruske trupe napreduju na jugu, a Vladimir Putin i dalje ima mnogo više borbene moći na raspolaganju“.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track