PAKISTANSKI PREMIJER ODGOVORIO NA ZAHTEV EU ZA SANKCIJE RUSIJI: Jesmo li mi vaši robovi, da radimo sve što kažete?
Foto: AP / Burhan Ozbilici

imran kan

PAKISTANSKI PREMIJER ODGOVORIO NA ZAHTEV EU ZA SANKCIJE RUSIJI: Jesmo li mi vaši robovi, da radimo sve što kažete?

Planeta -

Premijer Pakistana Imran Kan napao je zemlje Evropske unije (EU) zbog zahteva da Pakistana glasa protiv Rusije tokom nedavno održane specijalne sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UNGA). On je zahtevao da zna da li blok smatra Islamabad svojim "robom", izvestio je Don.

Kan je govorio na javnom skupu u okrugu Vehari Mailsi tehsil. On se osvrnuo na pismo koje su 1. marta objavili šefovi 22 diplomatske misije, uključujući i one zemalja članica EU, pozivajući Pakistan da podrži rezoluciju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu.

Imran Kan, Pakistan
foto: EPA/ CHAMILA KARUNARATHNE

Pakistan, tradicionalni saveznik Zapada, bio je uzdržan od glasanja, pošto je Generalna skupština UN-a velikom većinom osudila Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

„Da li ste napisali isto pismo Indiji? Kada je Indija prekršila međunarodne zakone u okupiranom Kašmiru, da li je neko od vas prekinuo veze sa Indijom ili prekinuo trgovinu? Jesmo li mi vaši robovi da bismo uradili sve što kažete?“ Kan je zagrmeo, prema Don.

On je dodao da Pakistan neće podržati nijednu zemlju u ratu, ali da će „napraviti korak ispred u podršci svima koji žude za mirom“. "Imamo prijateljstva sa Sjedinjenim Državama, Rusijom, Kinom i Evropom. Nismo ni u jednom taboru. Pošto smo neutralni, pokušaćemo da sarađujemo sa ovim zemljama kako bismo nastojali da okončamo ovaj rat u Ukrajini", rekao je on.

Kan i njegova vlada našli su se u centru pažnje nakon što je on krenuo u posetu Moskvi krajem februara, pošto je strah od invazije rastao. Sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nekoliko sati nakon što je naredio svojim trupama da uđu u Ukrajinu. Po dolasku u Moskvu, Kan je navodno primetio ruskim zvaničnicima: "Toliko uzbuđenja!"

Kurir.rs/First Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track