TVITER OBRISAO OBJAVU RUSKE AMBASADE U LONDONU: Portparol kompanije tvrdi da imaju pravilo oko "negiranja nasilnih događaja" VIDEO
Foto: Profimedia

cenzura

TVITER OBRISAO OBJAVU RUSKE AMBASADE U LONDONU: Portparol kompanije tvrdi da imaju pravilo oko "negiranja nasilnih događaja" VIDEO

Planeta -

Tviter je uklonio najmanje dve objave sa naloga ruske ambasade u Londonu u kojima se navodi da se nedavni napad na porodilište u Ukrajini nije dogodio.

Ambasada Rusije u Londonu objavila je u četvrtak na Tviteru da je porodilište koje je bombardovano u Mariupolju, u Ukrajini, „ne radi“. Tviter je na kraju uklonio dva tvita jer su prekršili uslove korišćenja Tvitera.

Na nalogu su tvitovane izjave ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je naveo da je „porodilište“ u kojem se bombardovanje dogodilo „dugo nefunkcionalno. Umesto toga, koristile su ga [ukrajinske] oružane snage i radikali, odnosno neonacistički bataljon Azov Štaviše, Rus je upozorio Savet bezbednosti UN na ovo pre 3 dana“, navodi se na snimcima ekrana.

Ambasada je takođe navela da je jedna od žrtava viđena u bombaškom napadu trudna beauti blogerka po imenu Marijana Podgurskaja, da je njena fotografija nameštena propaganda i da nije mogla da bude u porodilištu tokom bombardovanja.

Rusija je nekoliko puta pokušala da opravda svoje napade, tvrdeći da je izvršila invaziju kako bi uništila neonaciste koji se nalaze u Ukrajini.

U bombaškom napadu u sredu povređeno je najmanje 17 žena i dece i ubijeno najmanje troje civila. Dok ruske snage nisu uspele da ostvare značajan napredak u svojim pokušajima da napadnu gradove kao što je Mariupolj, njihovi pokušaji bombardovanja su se povećali, a lokalni lekari tvrde da su civilne žrtve preplavile lokalne bolnice.

Portparol Tvitera rekao je Donie O'Saliven sa CNN-a da su tvitovi uklonjeni nakon što su prekršena pravila Tvitera o „negiranju nasilnih događaja“.

Tehnološke kompanije učinile su nekoliko gestova ka cenzurisanju medijskih napora Rusije. Ovi napori uključuju blokiranje ruskih državnih medija kao što su RT i Sputnjik, ograničavanje ruskih medija u Evropi i eliminisanje dezinformacija sa platformi.

Tviter nije odgovorio na zahteve Vašington Egzaminera za komentar.

Kurir.rs/Washington Examiner

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track