06:57

KINA VIŠE NEĆE MOĆI RUKU POD RUKU SA PUTOM DA SE INATI CELOM SVETU! Analitičar im otkrio slabu tačku, za to pale MAŠINERIJU

KINA VIŠE NEĆE MOĆI RUKU POD RUKU SA PUTINOM DA SE INATI CELOM SVETU! Analitičar im otkrio slabu tačku, za to pale MAŠINERIJU

Planeta -

Dok se prate vojne operacije u Ukrajini, uzavrelo je i na diplomatskom terenu.

Medjutim kada je reč o Kini postavlja se pitanje da li je invazija na Ukrajinu suzila ili proširila granice rusko-kineskog prijateljstva.

Kako prepoznati dalju ulogu Kine , koja kao da balansira tako što pokazuje razumevanje za Rusiju, dok s druge strane, ne sme da ugrozi dobre ekonomske veze sa SAD?

Ovo je bila tema o kojoj su dogovorili Dragoslav Rašeta i Darko Obradović u emisij Puls Srbije na Kurir televiziji.

ktv
foto: Kurir televizija

- U našem medijskom prostoru se olako postavlja teza velike saradnje Kine i Rusije. Zapravo, Kina i Rusija su istovremeno i rivali partneri. Njihovi nastupi su zajednički, ali sa druge strane Rusija pomalo sputava put svile. Ono što je važno, geostrateška pozicija diktira njihovu saradnju. Ni Kina ni Rusija nemaju tu meku moć privlačenja država. Kinezi Rusima neće zaboraviti ni 50e godine, ni dva rata. Znaju oni vrlodobro ko su Rusi, Kina i Rusija nisu prirodni partneri, dosta je jača ekonomska veza SAD i Kine. Kina štiti svoja dva nacionalna interesa, prvi je pitanje Tajvana, a drugi pitanje ljudskih prava. Ako ih dirnete za Tajvan, tog momenta oni pale kompletnu spoljnopolitičku mašineriju. Kina više ne može ruku pod ruku sa Putinom da se inati celom svetu, Kini je potreban strani kapital - rekao je Obradović.

ktv
foto: Kurir televizija

- Kina pomalo ima šizofrene izjave. Kina se nalazi u teškoj poziciji, ali zapravo i Kina i Rusija žele da se zaštite od SAD. Ova godina je najbitnija godina za Kinu, pokušaće da brani svoj integritet. Spoljna politika Kine će služiti za prezentovanje jedne slike, jake i stabilne države koju niko neće gaziti. Takva politika donosi veoma negativne rezultate u okolini. Sa te strane, oni su izolovani na političkoj sceni. Kina ne želi da se upliće u ovu krizu - kaže Rašeta.

ktv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:29

POLJSKA NE TREBA DA SE IGRA SA RUSIJOM! Pukovnik u penziji smatra da ne treba da se šale sa Rusima: GURAJU SEBI PRST U OKO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track