BURNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI! Rusija: Opasni patogeni mogu da pobegnu iz laboratorija u Ukrajini! SAD: Moskva širi laži! VIDEO
Foto: EPA

dramatično

BURNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI! Rusija: Opasni patogeni mogu da pobegnu iz laboratorija u Ukrajini! SAD: Moskva širi laži! VIDEO

Planeta -

Rusija tvrdi da u Ukrajini postoji 30 američkih laboratorija za biološka istraživanja! SAD, Britanija i Ukrajina negiraju da se u laboratorijama radi na opasnim patogenima!

Sjedinjene Države optužile su Rusiju da je iskoristila sastanak Saveta bezbednosti UN u petak za „laž i širenje dezinformacija” kao deo potencijalne operacije lažnih optužbi Moskve za upotrebu hemijskih ili bioloških agenasa u Ukrajini.

Američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild rekla je da Rusija igra scenario koji je prošlog meseca na Savetu izneo američki državni sekretar Entoni Blinken — da će predsednik Vladimir Putin „izmišljati navode o hemijskom ili biološkom oružju kako bi opravdao sopstvene nasilne napade na Ukrajince ljudi."

„Namera iza ovih laži izgleda jasna i duboko je zabrinjavajuća“, rekla je ona. „Verujemo da bi Rusija mogla da koristi hemijske ili biološke agense za atentate, kao deo nameštenog incidenta ili incidenta sa lažnom zastavom, ili da podrži taktičke vojne operacije.

Britanska ambasadorka u UN-u Barbara Vudvord nazvala je optužbe „potpunim besmislicama“ i rekla da „Rusija danas tone , ali Savet ne sme da bude povučen sa njom“.

Tomas-Grinfild je rekla da Ukrajina nema program biološkog oružja ili laboratorije za biološko oružje koje podržavaju Sjedinjene Države, kao što je Rusija tvrdila. Ukrajina poseduje i vodi sopstvene laboratorije za javno zdravlje koje omogućavaju otkrivanje i dijagnostikovanje bolesti poput COVID-19 u čemu su SAD pomogle Ukrajini da uradi „bezbedno“.

Tomas-Grinfild je rekao da je, otkako je Rusija počela da gradi snage u blizini ukrajinskih granica, strategija Vašingtona bila da se suprotstavi taktici Moskve i podeli ono što zna sa svetom.

„Nećemo dozvoliti Rusiji da se izvuče tako što laže svet ili mrlja integritet Saveta bezbednosti koristeći ga kao mesto za legitimisanje Putinovog nasilja“, rekla je ona.

„Ne sedimo u ovoj sali da bismo bili publika za rusku domaću propagandu“, dodao je Tomas-Grinfild. „I ne treba da dozvolimo Rusiji da zloupotrebi svoje stalno sedište za širenje dezinformacija i laži i izopačavanje svrhe Saveta bezbednosti.

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia je odgovorio da te navode „više puta opovrgava naše Ministarstvo odbrane“.

Ruski zahtev za sednicu Saveta bezbednosti, koji je u četvrtak tvitovao njegov prvi zamenik ambasadora UN-a Dmitrij Poljanski, usledio je nakon što su SAD odbacile ruske optužbe da Ukrajina upravlja hemijskim i biološkim laboratorijama uz podršku SAD.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova iznela je tu optužbu ranije ove nedelje, nakon upozorenja sekretarke za štampu Bele kuće Džen Psaki da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko ili biološko oružje protiv Ukrajine u invaziji.

Nebenzja je upozorio je članove Saveta bezbednosti da bi opasni patogeni mogli da pobegnu iz granica Ukrajine i da se rašire širom Evrope, pozivajući EU da razmotri ovu mračnu mogućnost. On je dodao da je Rusija upozorila međunarodnu zajednicu na pretnju da teroristi ukradu biomaterijale iz ukrajinskih laboratorija.

„U neposrednoj blizini Evropske unije imate eksperimentalnu platformu za izuzetno opasna biološka ispitivanja. Pozivamo vas da razmislite o veoma realnoj biološkoj opasnosti za ljude u evropskim zemljama, koja može biti posledica nekontrolisanog širenja bio agenata. iz Ukrajine, koju je, kao što smo videli sa COVID-19, nemoguće zaustaviti, a ako postoji takav scenario, onda će cela Evropa biti pokrivena njime“, rekao je izaslanik.

Nebenzia je dalje primetio da SAD odbijaju da dozvole međunarodnu reviziju biolaboratorija koje su sponzorisale u Ukrajini. Izaslanik je sugerisao da to može značiti samo da imaju šta da kriju.

Diplomata je naveo da je rusko Ministarstvo odbrane dobilo dokumente koji dokazuju postojanje mreže od 30 laboratorija koje rade na modifikovanju uzročnika kuge, antraksa, tularemije, kolere i drugih smrtonosnih bolesti. Nebenzia je dodao da se ovaj posao odvija pod rukovodstvom Pentagona, tačnije Agencije za smanjenje odbrambenih pretnji.

Kurir.rs/B92/spokesman

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track