KOLAPS U ITALIJI I FRANCUSKOJ Rastu cene goriva, gasa, ali i struje! Vlade hitno intervenišu da spreče štrajkove!
Foto: Shutterstock

ekonomska kriza

KOLAPS U ITALIJI I FRANCUSKOJ Rastu cene goriva, gasa, ali i struje! Vlade hitno intervenišu da spreče štrajkove!

Planeta -

Ruska invazija na ukrajinu počela je da uzima crni danak, ne samo u životima Ukrajinaca, nego i u celoj Evropi, jer od 24. februara cene goriva i energenata su bukvalno eksplodirale. Posledično sa rastom cena goriva, rastu i cene hrane i ostale životne potrepštine, a time se povećava i inflacije.

Sankcije su to još više pojačale, a već mnogi postavljaju pitanje da li je postojanej sankcija prema Rusiji opravdano, kada sve veći broj građana u EU mora da plaća veće cene goriva.

Italija, protest, Rim
foto: EPA / MASSIMO PERCOSSI

Italija

U italiji proteklog vikenda dena goriva za litar je već 2,40 evra, dok sa druge strane Francuska vozačima daje popust od 0,15 evra po litru goriva.

Međutim, noćna mora italijana nije gorivo, već su suočeni sa poskupljenjem struje i gasa.

Da bi smirila nezadovoljstvo, italijanska vlada građane je odlučila da smiri sa 15 milijardi evra hitnih sredstava, zabrinutost je poslednjih dana uglavnom usmerena na benzinske pumpe.

Cena bezolovnog benzina stabilizovala se iznad dva evra, a na nekim mestima već prelazi 2,40 evra po litru.

„U poređenju sa prošlom godinom, kada su cene goriva bile visoke, što je ljude veoma naljutilo, sada su rezignirani“, rekao je vlasnik benzinske pumpe Federiko Del Sinjore.

Italija uvozi 40 odsto celokupnog gasa i 13 odsto nafte iz Rusije. Vodeća italijanska energetska kompanija Eni objavila je u četvrtak suspenziju novih ugovora o uvozu nafte.

"Sada, posle pandemije, sve bi trebalo da počne ponovo, ali ovaj oporavak od rata je, naravno, veoma spor. Sada je problem što smo snizili cene našim kupcima, ali su nam se troškovi udvostručili, tako da postoji više straha, straha, da nećemo preživeti. Gubimo nadu“, rekao je Đani, vozač kombija.

Stručnjaci smatraju da i cene naftnih derivata mogu brzo da padnu, ali je preduslov mir u Ukrajini.

Poskupljenje goriva direktno je povezano sa krizom u Ukrajini.Cena bi mogla brzo da padne.Za nekoliko nedelja mogla bi da padne sa 200 dolara na 80 dolara za barel nafte od 158 litara.Zato što smo u izuzetno teškoj vreme, tokom teške krize, a u ovakvim trenucima cene goriva su veoma osetljive“, kaže Alesandro Lanca, energetski analitičar na Univerzitetu LUISS u Rimu.

Zbog poskupljenja goriva, sledeće nedelje se u Italiji očekuje serija štrajkova autoprevoznika, a najavljuju se i protesti u sektoru poljoprivrede, javio je dopisnik Janko Petrovec.

Žuti prsluci, Pariz
foto: EPA

Francuska

Francuska: Država će vozačima dati popust od 0,15 evra po litru goriva Francuska će zbog poskupljenja ponuditi popust od 0,15 evra po litru goriva kako bi pomogla vozačima da se nose sa poskupljenjem goriva, najavio je francuski premijer Žan Kastek. Mera će biti na snazi četiri meseca i stupiće na snagu 1. aprila. Kako je Kasteks rekao za Le Parisien, vlada će koštati nešto više od dve milijarde evra. Popust će važiti za domaćinstva, poljoprivrednike i vozače kamiona. Tako će vozač uštedeti devet evra ako napuni rezervoar od 60 litara.

Kao i u drugim evropskim zemljama, u Francuskoj su zbog ruske invazije na Ukrajinu naglo porasle cene goriva. Osim toga, u aprilu će u Francuskoj biti predsednički izbori na kojima se Emanuel Makron kandiduje za drugi mandat. Makron je rekao da njegova vlada izdvaja 20 milijardi evra godišnje za smanjenje cena goriva i struje.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track