EU DOGOVORILA NOVI PAKET SANKCIJA RUSIJI: Evo šta četvrta tura zabrana uključuje
Foto: Shutterstock

rat u ukrajini

EU DOGOVORILA NOVI PAKET SANKCIJA RUSIJI: Evo šta četvrta tura zabrana uključuje

Planeta -

Evropska unija jutros je zvanično dogovorila četvrti paket sankcija Rusiji, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja Romanu Abramoviču. Očekuje se da će svi detalji biti objavljeni kasnije danas.

Kako prenosi Index.hr, sankcije uključuju:

- Zabrana uvoza niza proizvoda od čelika

- Zabrana novih ulaganja u ruskom energetskom sektoru, s ograničenim izuzecima za civilnu nuklearnu energiju i transport određenih energetskih proizvoda natrag u EU

- Zabrana izvoza luksuzne robe (npr. luksuznih automobila, nakita) iz EU

- Zabrana ocenjivanja Rusije i ruskih firmi iz agencija za kreditni rejting EU i pružanja usluga ocenjivanja ruskim klijentima, što bi dovelo do daljeg gubitka pristupa finansijskim tržištima EU.

Zabrana je usledila nakon razgovora među šefovima EU u Versaju u četvrtak i petak.

"Kako se nastavlja rat predsednika Putina protiv ukrajinskog naroda, raste i naša odlučnost da podržimo Ukrajinu i osakatimo finansiranje Kremljove ratne mašinerije. Ovaj četvrti paket sankcija još je jedan veliki udar na ekonomsku i logističku bazu na koju se Rusija oslanja da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Cilj sankcija je da predsednik Putin zaustavi ovaj neljudski i besmisleni rat", rekao je Josep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne poslove.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track