AMERI NE ŽELE IZNENAĐENJA: Zbog moguće invazije Kine na Tajvan šalju marince u Australiju! VIDEO
Foto: Shutterstock

opasno

AMERI NE ŽELE IZNENAĐENJA: Zbog moguće invazije Kine na Tajvan šalju marince u Australiju! VIDEO

Planeta -

Preko dve hiljade američkih vojnika se šalje dole, dok tenzije između Kine i Australije tinjaju.

Rotacione snage američkih marinaca koje se sastoje od do 2200 vojnika biće bazirane na severnoj teritoriji. Otprilike 1000 vojnika je već ušlo u zemlju. Taj potez usledio je nakon što je ministar odbrane Piter Daton upozorio da sukob s Kinom „ne treba zanemariti“.

Novi razvoj događaja usledio je nakon niza uboda obe strane oko rata u Ukrajini i njegovog odnosa prema tekućem sporu Kine oko Tajvana. Komandant severnih snaga ADF-a pukovnik Markus Konstebl rekao je da je odnos Australije sa SAD od suštinskog značaja, navodeći niz zajedničkih vežbi obuke.

Vojnici će takođe biti pri ruci da pomognu u odgovoru Australije na prirodne katastrofe. „To je ključni način na koji povećavamo regionalnu saradnju sa partnerima u Indo-Pacifiku“, rekao je pukovnik Konstebl preko australijskog AP.

„Zajedno sprovodimo sveobuhvatan niz aktivnosti obuke, uključujući humanitarnu pomoć, bezbednosne operacije i vojne vežbe."

U razgovoru sa Centrom za studije Sjedinjenih Država, Daton je upozorio da bi kineska vlada mogla iskoristiti trenutni rat u svoju korist da unapredi svoje pretenzije na spornu teritoriju.

„Postoje akteri u našem regionu koji bi mogli da vide rat u Ukrajini kao korisnu distrakciju i zaista priliku da sprovedu sopstvene akcije agresije ili prinude“, rekao je on u sredu.

„Ova pretnja, naravno, uglavnom potiče iz Pekinga koji ima svoje otvoreno izrečene teritorijalne ambicije i koji je nedavno ušao u neograničeno kooperativno partnerstvo sa Kremljom u vreme kada se ostatak sveta povlačio.

Daton je takođe upozorio da bi kineski vladari mogli da iskoriste trenutni rat u Ukrajini kao „korisnu distrakciju i priliku da sprovedu sopstvene akte agresije i prinude“, dok se sve više priča o interesu supersile da obezbedi spornu teritoriju na Tajvanu.

„Ova pretnja potiče uglavnom iz Pekinga, koji ima svoje otvoreno izražene teritorijalne ambicije i koji je nedavno ušao u „bez ograničenja“ kooperativno partnerstvo sa Kremljom“, nastavio je on.

Kineski državni mediji ranije su podsticali vatru između Australije i Pekinga, upozoravajući krajem 2021. da će nacija neizbežno pretrpeti „težak napad“ ako australijske snage stanu u odbranu Tajvana.

„Ako australijske trupe dođu da se bore u Tajvanskom moreuzu, nezamislivo je da Kina neće izvršiti težak napad na njih i na australijske vojne objekte koji ih podržavaju“, napisao je glavni urednik Global Tajmsa Hu Sijin.

„Zato je Australiji (bilo) bolje da bude spremna da se žrtvuje za ostrvo Tajvan i SAD.

Daton nije eksplicitno obavezao Australiju da brani ostrvo od kineskog napada, ali je snažno implicirao da bi to pomoglo Sjedinjenim Državama u takvoj akciji.

„Moramo da se uverimo da postoji visok nivo pripremljenosti, veći osećaj odvraćanja od naših sposobnosti, i na taj način stavljamo našu zemlju u poziciju snage“, rekao je on.

„Bilo bi nezamislivo da ne bismo podržali SAD u akciji ako bi SAD odlučile da preduzmu tu akciju. I opet, mislim da bi trebalo da budemo veoma iskreni i pošteni u vezi sa tim, da pogledamo sve činjenice i okolnosti bez prethodnog obavezivanja, a možda postoje okolnosti u kojima ne bismo prihvatili tu opciju. Ne mogu da zamislim te okolnosti."

Ranije u sredu, Skot Morison je osudio svaku potencijalnu kinesku vojnu podršku ruskom napadu na Ukrajinu kao „gnusnost”.

Premijerovi komentari dolaze dan nakon što je Australija nagovestila da će nastojati da prati Sjedinjene Države u uvođenju sankcija Pekingu ako pošalje oružje Moskvi dok sukob bjesni.

Odnos između dve moćne nacije bio je u centru pažnje u sredu, pošto je diplomatski sastanak na visokom nivou održan u Parlamentu, a Kina je bila pod pažnjom na dva druga značajna događaja u Kanberi.

Morison je signalizirao da Australija pažljivo posmatra Kinu, rekavši da je uznemiren njenom „jezivom tišinom“ o ruskoj invaziji.

„Mislim da je veoma važno da Kina bude veoma transparentna u pogledu njihovih odnosa sa Rusijom“, rekao je on novinarima u Pertu.

„Kakav je njihov odnos sa Rusijom, kada je u pitanju bacanje ekonomskog spasa tokom ove globalne krize? I potencijalno, o kojoj se podršci za vojnu podršku Rusiji razgovaralo, ako je uopšte imalo? Jer to bi bila odvratnost.”

Ranije ove nedelje, senator državljana Met Kanavan rekao je da bi Australija trebalo da nastoji da smanji svoju zavisnost od Kine.

„Realnost je sada, ako bismo uveli značajne sankcije Kini, to bi dovelo do zastoja mnogih delova naše ekonomije“, rekao je Kanavan za Ski Nevs Australia.

„Trebalo bi da učinimo mnogo više da smanjimo tu zavisnost".

Kurir.rs/News.co.au

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track