NIJE SAMO BAJDEN STIGAO U EVROPU VEĆ I LETEĆI PENTAGON: Zovu ga avion-komanda sudnjeg dana! Može da izdrži NUKLEARNI UDAR! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

e4-B najtvoč

NIJE SAMO BAJDEN STIGAO U EVROPU VEĆ I LETEĆI PENTAGON: Zovu ga avion-komanda sudnjeg dana! Može da izdrži NUKLEARNI UDAR! (VIDEO)

Planeta -

Amerika je u Evropu poslala avion poznat kao Leteći Pentagon, dizajniran da izdrži nuklearni udar.

Smatra se da je avion, poznat kao Dumsdej (sudnji dan), deo flote mlaznjaka koji putuju s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom koji je trenutno u Evropi i ima niz sastanaka sa liderima zemalja o ratu u Ukrajini, piše The Independent.

E4-B, modifikovani Boing 747, primećen je kako leti iznad Lamanša, dok se ratne tenzije povećavaju zbog straha da bi Vladimir Putin mogao da upotrebi nuklearno ili hemijsko oružje. Vazdušne snage SAD imaju četiri aviona E-4B, od kojih je ovaj pod nazivom Najtvoč (Nightwatch), određen kao zapovedno-kontrolni centar u slučaju nuklearnog napada.

Napravljen da izdrži elektromagnetski udar od nuklearne eksplozije

Dizajniran da izdrži elektromagnetski udar od nuklearne eksplozije, Leteći Pentagon bi poslužio kao vazdušna baza za američkog ministra obrane i više vojno osoblje za sprovođenje ratnih operacija.

Avion vredan 200 miliona dolara, koji može da primi 112 članova posade, ima 18 ležajeva i šest kupatila, sobu za sastanke, konferencijsku sobu, radne prostore i prostorije za komandante.

Izbočina s njegove gornje strane, nazvana "radarska kupola", sadrži desetine satelitskih tanjira i antena koje mogu slati komande bilo kojem američkom brodu, podmornici ili avionu bilo gde u svetu.

U svakom trenutku spreman za poletanje

Američke vlasti su obično tajnovite u vezi s Najtvočem, ali poznato je da ova letelica nuklearnu zaštitu i da može da leti danima uz punjenje gorivom iz vazduha. Smatra se da su prozori aviona prekriveni žičanom mrežom kako bi se posada zaštitila od bilo kakve eksplozije.

Dumsdej je u svakom trenutku spreman za poletanje, a u sredu je poleteo iz vašingtona, prešao Atlantik i Lamanš pre nego što je krenuo u RAF-ovu bazu Mildenhol u Sufolku.

NATO kaže da će Ukrajini osigurati opremu za zaštitu od nuklearnog, hemijskog, biološkog i radiološkog oružja.

Kurir.rs / Index.hr, Daily Mail, Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track