PREOKRET: I Kina okreće leđa Rusiji? Najveća naftna kompanija suspenduje investicije zbog sankcija
Foto: EPA Pavel Golovkin

zaustavljen posao vredan pola milijarde dolara

PREOKRET: I Kina okreće leđa Rusiji? Najveća naftna kompanija suspenduje investicije zbog sankcija

Planeta -

Kineska državna Sinopek grupa suspendovala je pregovore o velikim petrohemijskim investicijama i ulaganjima u gas u Rusiji, javio je Rojters pozivajući se na izvore.

Kako su naveli, kineska vlada je pozvala svoje kompanije da budu oprezne zbog sankcija uvedenih Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Mnogi širom sveta smatraju da je ovo pokazatelj da se zvanični Peking sve više distancira od Moskve.

UKRATKO

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija nikada nije kršila međunarodne konvencije o primeni zabranjenih vidova oružja.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će eventualna upotreba hemijskog ili nuklearnog oružja u potpunosti promeniti prirodu rata u Ukrajini.

Sinopek
foto: EPA Roman Pilipey

Upozorenje

- Odluka najvećeg prerađivača nafte u Aziji da zaustavi pregovore o investiciji vrednoj pola milijarde dolara pokazuje koliki je rizik saradnja sa Rusijom nakon uvođenja sankcija ovoj zemlji. Peking je više puta javno kritikovao uvođenje sankcija, naglašavao da će zadržati normalne ekonomske i trgovinske odnose sa najvećom zemljom sveta i odbio je da osudi akcije u Ukrajini i nazove ih invazijom. Ipak, iza kulisa, vlada je upozorila kompanije da budu pažljive kada je reč o investicijama u Rusiji, koja je drugi najveći snabdevač te zemlje naftom i treći gasom - piše Rojters.

Otkako su sankcije stupile na snagu, najveće kineske energetske kompanije - Sinopek, CNPC i CNOOC - proučavaju uticaj odluka Zapada na njihove investicije u Rusiji, navodi Rojters pozivajući se na izvode iz Kine.

- Kompanije će rigidno pratiti politiku Pekinga u ovoj krizi. Nema nikakvog prostora za te kompanije da imaju inicijativu u ovom trenutku - rekao je jedan od funkcionera u državnoj kompaniji, piše Rojters.

Izvori agencije tvrde da je Ministarstvo spoljnih poslova Kine ovog meseca pozvalo zvaničnike tri energetske kompanije na sastanak kako bi preispitali poslovne veze sa ruskim partnerima. Organizovane su radne grupe koje treba da prate šta se dešava i da imaju planove za slučaj da nove sankcije poremete poslovanje. Ministarstvo je odbilo da komentariše da li je tog sastanka bilo.

Poseta

Bajden stigao u Poljsku

Predsednik SAD Džozef Bajden, nakon serije samita i susreta sa saveznicima iz Evropske unije i NATO u Briselu, stigao je u Žešov na jugu Poljske, gde počinje dvodnevnu posetu Poljskoj, savezniku u NATO koji se sa napadom Rusije na Ukrajinu pre mesec dana našao na prvoj liniji pomoći Ukrajini, i u oružju i u prihvatanju ratnih izbeglica.

Američki predsednik obići će američke vojnike koji su prebačeni kao pojačanje NATO na istočnom krilu otkako je Rusija napala Ukrajinu a ne isključuje se da bi mogao da obiđe i ukrajinsko-poljsku granicu, nekoliko desetina kilometara udaljenu od Žešova.

Džo Bajden
foto: AP Evan Vucci

- Kina je velika, nezavisna zemlja. Imamo pravo da vodimo svoje ekonomske i trgovinske odnose na svim poljima i sa svim zemljama širom sveta - naveli su u saopštenju.

Generalštab RF saopštio

Ubijen 1.351 ruski vojnik

Od početka vojne operacije u Ukrajini poginuo je 1.351 ruski vojnik, dok je ranjeno 3.825, saopštio je juče prvi zamenik načelnika ruskog Generalštaba Sergej Rudskoj. To je drugi put od početka agresije na Ukrajinu da ruska strana saopštava svoje gubitke.

NATO je saopštio pre dva dana da je do sada, za mesec dana borbi, poginulo oko 15.000 ruskih vojnika.

Tvrdnje nijedne strane nije moguće nezavisno proveriti.

Pregovori

Sinopek je bio u pregovorima da investira 500 miliona dolara u novu fabriku u Rusiji i to sa kompanijom Sibur. Sve se promenilo kada se član borda kompanije Genadij Timčenko, Putinov saradnik, našao na udaru sankcija.

- Iako priča o dubokom prijateljstvu, Kina se tiho distancira od Rusije i njene ekonomije koja se raspada pod uticajem sankcija. U stvari, Kina je sahranila svoje prijateljstvo sa Rusijom duboko u tundri kada je ministar spoljnih poslova Vang Ji poručio da „Kina nije deo ukrajinske krize i ne želi da je pogode zapadne sankcije“. To pokazuje da prijateljstvo nije bez granica i da Kina nije spremna da pomaže Rusiji - navodi portal ThePrint.in.

Rajan Has, saradnik instituta Brukings u Vašingtonu, rekao je da treba paziti šta Kina radi, a ne šta priča.

- Može se očekivati da javna podrška Rusiji postoji. Ipak, privatno mnogi od njih kritikuju rusko ponašanje - rekao je on za radio Slobodna Evropa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track