TURSKI ZVANIČNIK O ODNOSIMA SA RUSIJOM: Ako svi spalimo mostove, pa ko će pregovarati sa Moskvom o okončanju rata?
Foto: Shutterstock, Profimedia

jasno pitanje

TURSKI ZVANIČNIK O ODNOSIMA SA RUSIJOM: Ako svi spalimo mostove, pa ko će pregovarati sa Moskvom o okončanju rata?

Planeta -

Turska i druge zemlje moraju da nastave razgovore sa Rusijom kako bi pomogle u okončanju rata u Ukrajini, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin i dodao da je Kijevu potrebna jača podrška da bi se odbranio od agresora.

Turska je članica NATO-a i održava dobre odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom i pokušava da posreduje u višemesečnim sukobima.

„Ako svi spale mostove sa Rusijom, ko će na kraju da razgovara sa njima“, rekao je Ibrahim Kalin na međunarodnom forumu u Dohi.

„Ukrajince treba podržati svim mogućim sredstvima kako bi se branili, ali se mora čuti i ruska strana, na ovaj ili onaj način“, kako bi se žalbe Rusije razumele, dodao je Kalin.

ruska zastava, Rusija, sankcije
foto: Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da pošalje tenkove, avione i rakete u njegovu zemlju kako bi se mogla braniti od ruskih napada.

Zapad je odgovorio na rusku invaziju uvođenjem oštrih ekonomskih sankcija Moskvi.

Ankara smatra rusku invaziju neprihvatljivom, ali se u principu protivi zapadnim sankcijama i nije im se pridružila.

Turska ekonomija, koja je ranije bila opterećena decembarskom valutnom krizom, u velikoj meri se oslanja na rusku energiju, trgovinu i turizam, a otkako je izbio rat 24. februara, hiljade Rusa stiglo je u Tursku kao sigurno utočište od uvedenih sankcija.

Ahmet Burak Daglioglu, šef turske kancelarije za investicije, rekao je učesnicima foruma da neke ruske kompanije postepeno premeštaju svoje poslovanje u Tursku.

Na pitanje na panelu da li Turska posluje sa bilo kim ko bi mogao da koristi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, on je odgovorio: „Ne jurimo niti težimo bilo kakvim investicijama ili kapitalom koji su u pitanju“.

U međuvremenu, dve superjahte povezane sa ruskim milijarderom Romanom Abramovičem uplovile su u turska odmarališta.

U nastojanju da izoluju Putina i njegove saveznike zbog ruske invazije na Ukrajinu, zapadne vlade su uvele sankcije Abramoviču i nekim drugim ruskim oligarsima.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja