ROMAN ABRAMOVIČ BIO OTROVAN U VREME MIROVNIH PREGOVORA U KIJEVU?! Na meti bio i deo ukrajinske delegacije?
Foto: Profimedia

Pili vodu i jeli čokoladu

ROMAN ABRAMOVIČ BIO OTROVAN U VREME MIROVNIH PREGOVORA U KIJEVU?! Na meti bio i deo ukrajinske delegacije?

Planeta -

Milijarder, ruski oligarh Roman Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarač pretrpeli su simptome slične trovanju sa trovanjem ranije ovog meseca, saopštili su američki i britanski mediji.

Abramovič je kako piše Gardijan učestvovao u neformalnim mirovnim pregovorima u ukrajinskoj prestonici Kijevu početkom marta kada je počeo da se oseća loše, rekao je izvor Gardijanu. Ukrajinski poslanik Rustem Umerov je takođe bio deo pregovora, a muškarci su kasnije otišli ​​iz Ukrajine u Poljsku, a zatim odleteli u Istanbul, gde im je ukazana medicinska pomoć.

„Bilo je to tokom njegovog prvog putovanja u Kijev. Roman je izgubio vid na nekoliko sati. U Turskoj su se lečili na klinici, zajedno sa Rustemom“, rekao je izvor.

Nalog podržava tvrdnje o potencijalnom trovanju koje je prvi put objavlio u Wall Street Journalu i istraživači portal Bellingcat.

„Bellingcat može potvrditi da su tri člana delegacije koja je prisustvovala mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije u noći između 3. i 4. marta 2022. imala simptome koji su u skladu sa trovanjem hemijskim oružjem. Jedna od žrtava bio je ruski preduzetnik Roman Abramovič“, napisao je list u tvitu.

Bellingcat je rekao da simptomi uključuju upalu očiju i kože i prodoran bol u očima.

„Tri muškarca koji su imali simptome konzumirali su samo čokoladu i vodu u satima pre nego što su se simptomi pojavili. Četvrti član tima koji je takođe konzumirao ovo nije iskusio simptome“, napisao je Bellingcat, koji je rekao da su stručnjaci za hemijsko oružje zamolili jednog od njegovih istražitelja da da mišljenje o incidentu.

„Na osnovu detaljnih pregleda i pregleda na licu mesta, stručnjaci su zaključili da su simptomi najverovatnije posledica međunarodnog trovanja nedefinisanim hemijskim oružjem“, rekao je Bellingcat,

Abramovičevo stanje se poboljšalo i on se kasnije vratio u Kijev da učestvuje u još jednoj rundi pregovora, rekao je izvor.

Četvrta runda pregovora zvaničnih ruskih i ukrajinskih delegacija trebalo bi da počne u utorak u Istanbulu.

Upitan za komentar Portparol ukrajinskog predsednika Volodimir Zelenski rekao je: „U ovom trenutku ima mnogo spekulacija i preporučujemo da pratite samo zvanične informacije.

Kurir.rs/Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track