KO JE POKUŠAO DA OTRUJE ROMANA ABRAMOVIČA?! Zapadni mediji krive Moskvu! Zelenski: Ima mnogo spekulacija
Foto: EPA / Andrey Gorshkov, Profimedia, EPA /UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Sabotaža pregovora

KO JE POKUŠAO DA OTRUJE ROMANA ABRAMOVIČA?! Zapadni mediji krive Moskvu! Zelenski: Ima mnogo spekulacija

Planeta -

Ruski oligarh Roman Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači prema pisanju zapadnih medija imali su simptome koji upućuju da su bili otrovani u Kijevu početkom ovog meseca, navodi Wall Street Yournal, Guardian i BBC pozivajući se na istraživački portal Bellingcat koji je prvi objavio ovu informaciju.

Portparol ruskog milijardera je potvrdio ove navode. Osim Abramoviča na meti trovanja bila su i dva viša člana ukrajinske delegacije, koji su razvili slične simptome koji su uključivali „crvene oči, stalno i bolno suzenje“, rekli su za WSY izvori upoznati sa tim.slučajem trovanja.

List je takođe naveo da su osobe koje su upoznate sa ovim pitanjem okrivile Moskvu za navodni napad, za koju su rekli da je želela da sabotira razgovore o okončanju rata.

Osoba bliska Abramoviču rekla je da nije jasno ko je napao grupu. Abramovič i članovi ukrajinske delegacije su se već oporavili, ali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji se sastao sa Abramovičem, nije bio zaražen.

„Bellingcat može potvrditi da su tri člana delegacije koja je prisustvovala mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije u noći između 3. i 4. marta 2022. imala simptome koji su u skladu sa trovanjem hemijskim oružjem. Jedna od žrtava bio je ruski preduzetnik Roman Abramovič“, napisao je list u tvitu.

Bellingcat je naveo da simptomi uključuju upalu očiju i kože i prodoran bol u očima.

„Tri muškarca koji su imali iste simptome konzumirali su samo čokoladu i vodu u satima pre nego što su se simptomi pojavili. Četvrti član tima koji je takođe konzumirao ovo nije iskusio simptome“, napisao je Bellingcat, koji jje naveo da su stručnjaci za hemijsko oružje zamolili jednog od njegovih istražitelja da da mišljenje o incidentu.

„Na osnovu detaljnih pregleda i pregleda na licu mesta, stručnjaci su zaključili da su simptomi najverovatnije posledica međunarodnog trovanja nedefinisanim hemijskim oružjem“, rekao je Bellingcat,

Abramovičevo stanje se poboljšalo i on se kasnije vratio u Kijev da učestvuje u još jednoj rundi pregovora, rekao je izvor.

Četvrta runda pregovora zvaničnih ruskih i ukrajinskih delegacija trebalo bi da počne u utorak u Istanbulu.

Upitan za komentar Portparol ukrajinskog predsednika Volodimir Zelenski rekao je:

„U ovom trenutku ima mnogo spekulacija i preporučujemo da pratite samo zvanične informacije.

Kurir.rs/WSY/Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track